1. Brela food & wine festival – fešta o’ spize i glazbe za pamćenje

Nije za kriviti one koji zbog zagrljaja impozantnih biokovskih vrhova i plaža rajske ljepote Brela smatraju ponajljepšim mjestom Makarske rivijere.

No, jeste li znali da pored idiličnih vizura ondje stanuju i autentične domaće delicije? Ukoliko je odgovor ne, obavezno zabilježite subotu 13. svibnja u svom putnom itineraru! Naime, tada Breljane i njihove goste očekuje dan za prste polizat’ – saznajte koje sve delicije i gušti očekuju posjetitelje Brela Food & Wine manifestacije. Festival se održava u organizaciji Turističke zajednice općine Brela.

Kolač? Može i od blitve

Manifestacija se službeno otvara 13. svibnja s početkom u 10 sati, a u 10:30 na programu je radionica Blitvenjaka pod budnim okom Vedrane Vele Puharić, Podgorke koja je prava čuvarica jela biokovskog kraja, a koja će nas ovom prilikom, poput kakve čarobnice, naučiti kako u ovom jedinstvenom kolaču, sa sastojcima poput cimeta, vanilin šećera i grožđica, sljubiti – blitvu!

Kad Biokovo stane u čašu

Gastro uzbuđenjima tu nije kraj. Svega pola sata kasnije, cocktail majstor Jure Vojković spravljat će jedinstvene koktele od biokovskog bilja.

Dalmatinska marenda na stolovima breljanskih konoba i restorana

Putevima ukusnih delicija krenut će i mjesni restorani i konobe. Oni će nuditi omiljenu Dalmatinsku marendu spravljenu s namirnicama o’ stađuna i ostala tradicijska jela po promotivnim cijenama. Tradicionalnu dalmatinsku marendu već od 11 sati ujutro nuditi će restorani: Burin, Hrast, Šampion, Arca, bistro Lungomare i konoba Feral.

Isto tako će i izlagači, duž cijele Rive, uz stručnu prezentaciju, nuditi svoj slasni pršut i sir, maslinovo ulje, likere, domaća vina i razne druge delicije. Tako će se na izlagačkom dijelu moći kušati prave dalmatinske fritule obrta “Ispeci pa reci”, nagrađeni hrvatski gin Poetica destilerije, džemove, maslinovo ulje, pikantne salate s chili paprikom OPG-a Marija Radonić, domaći sir TO Sirko i pršut OPG-a Žigo, kušati slanu ribu zadruge Okus mora i miris zemlje, te slasne OPG Erceg likere i jagode.

Posjetitelji će također moći kušati vina vrhunskih hrvatskih vinarija: Hilić iz Kune Pelješke, Zmaj Duboković iz Jelse, Šafran iz Brezovačkog Huma, Opus iz Komarne, Vinarije Gašpar, Jerković i Franić iz Vrgorca, vina OPG-a Erceg iz Podprologa.

U goste stiže – brudet

Od 11:30 sati, Breljanima u goste sa svojim meštrima o’ kužine stiže Grad Opuzen. Tada će se u tanjurima posjetitelja naći slasne autohtone delicije iz neretvanskog kraja.

U prvom redu to je Neretvanski brudet. Ovo jelo od jegulja i žaba, čije je umijeće pripreme zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, mnogo je više od jela samog. Ono predstavlja stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve, te je neodvojiv dio dalmatinskog gastro identiteta. U večernjim satima red je na pravu poslasticu – nastup klape Berulia!

Po svemu sudeći, očekuje nas fešta za nepca za pamćenje kojoj želimo dugačku i sjajnu budućnost – da postane prepoznatljivi brend mjesta i pokazatelj dodatne ponude izvan glavne sezone, te epitetom sjajnog gourmet & wine iskustva.

Izvor fotografija: TZO Brela, TZG Opuzen, fotografije izlagača

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.