Odabrali smo za vas deset idealnih šetnica u okolici Zagreba

spot_img

Odlazak u prirodu najbolji je bijeg od asfalta i užurbanog načina života. Rijeke, jezera, šume i planine lijek su za svakodnevni stres. Posebice su šetnje prirodom postale zanimljive u pandemijsko vrijeme, danas svi žele boraviti na svježem zraku i na otvorenom bez velike gužve. Istražili smo šetnice i staze u neposrednoj blizini glavnog grada, ali i sasvim dovoljno daleko od njega da bi vam osigurale mir i relaksaciju.

JAPETIĆ

Izletište Japetić najviši je vrh Samoborskog gorja i jedno je od omiljenih mjesta brojnih planinara. Nadomak samog vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica, u blizini kojeg je smještena piramida s koje posjetitelji mogu vidjeti gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku, ali i Sloveniju, sve do Alpa. Na Japetiću se do 2007. održavao redoviti godišnji susret astronoma amatera poznat pod nazivom Japetić Star Party, no zbog rasta svjetlosnog onečišćenja grada Jastrebarsko susreti su preseljeni na Petrovu goru. Ovo izletište bogato je šumom, brojnim zaštićenim biljnim vrstama, ali i stazama koje željno iščekuju svoje posjetitelje. Ukoliko ste ljubitelj paraglajdinga, okušajte se u natjecanjima koja se održavaju na livadi ispod Planinarskog doma.

OŠTRC

Još jedan od vrhova Samoborskog gorja je i Oštrc, stožasti kameni greben s pogledom na okolicu. Karakterizira ga piramidalni oblik sa strmim padinama. Vrh je prekriven livadom što omogućuje odličan pogled na ostatak Samoborskoga gorja. Upravo zbog planinskih karakteristika za Oštrc se kaže da ima alpski izgled. Nakon naporne šetnje i uživanja u prirodi odmor možete potražiti u Planinarskom domu Željezničar. Ovaj kraj prepoznatljiv je po strmim padinama s obje strane. S južne strane vrha nalazi se stijena Flinka, visoka 15 metrara. Najkraći i najstrmiji put do vrha vodi iz sela Braslovja i za uspon je potrebno oko 45 minuta. Ako vas privlači alpinizam, Oštrc je izletište koje morate posjetiti.

OKIĆ

Davne 1834. godine na vrhu Okić zabilježen je prvi penjački uspon u povijesti hrvatskog planinarstva. Riječ je o ilirki Dragojli Jarnević koja se kroz stijene uspela na vrh Okića. Stijene s južne strane koriste se kao alpinističko vježbalište, a ispod Okića smješten je Planinarski dom Dr. Maks Plotnikov  u kojem možete predahnuti nakon obilaska ovog vrha. Na stijenama Okića sagrađen je Stari Grad, jedan od najstarijih srednjovjekovnih plemićkih gradova. Nalazi se na osebujnom položaju vrlo vrijedne očuvane romaničke arhitekture, jedinstvene za kontinentalnu Hrvatsku. Ovim imenom obilježena su obližnja naselja; Novo Selo Okićko te Sveti Martin pod Okićem. Šume s istočne i južne strane pretvorene su u vinograde i voćnjake, a posebno su poznate okićke trešnje. Osim šetnje šumama i livadama vrijedna posjeta je i Etno-kuća pod Okićem.

SLAPNICA

Jedna od najljepših dolina Samoborskog gorja je dolina Slapnica. Svoje ime dobila je po brojnim slapištima niz koje se voda spušta uskom, duboko usječenom dolinom, a većina ih nastaje zbog procesa taloženja sedre. Stotinjak metara uzvodno nalazi se i izvorište Slapnice u čijem se zaleđu skriva pravi krški svijet. Ovo izletište nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore, na granici općina Žumberak i Krašić. Veći dio doline je 1964. godine zaštićen kao značajni krajobraz, a od 1999. godine postaje dio Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Osim ljepota netaknute prirode, na ovom izletištu možete pronaći jedinu stalno naseljenu kuću u dolini – Draganov mlin. Tu je i staro seosko gospodarstvo i kurija plemenite obitelji Medven, koju također možete razgledati.

PLEŠIVICA

Drugi najviši vrh Samoborskog gorja je Plešivica. Ovaj gorski masiv prekriven gustom šumom jedno je od poznatijih vinorodnih područja u Hrvatskoj. Šume Plešivice nastale su uglavnom pošumljavanjem, a obiluju crnogoričnim drvećem. Na vrhu Plešivice postavljen je razgledni toranj koji je isprva bio izgrađen od drveta. Izgorio je 1881. godine, a drugi, iz 1905. godine, stoji sve do danas. S njega se pruža pogled na južne obronke gore, gdje su razbacana sela i vinogradi. Ovo izletište poznato je po svojim vinskim svečanostima i bogatoj ponudi Plešivičke vinske ceste, a osim ljubiteljima vina, privlačna je i planinarima. Ukoliko ste jedan od njih, obavezno posjetite Pleševicu.

POUČNA STAZA OTRUŠEVEC

Prva poučna staza u Hrvatskoj otvorena je 1990. godine na poticaj Ekološkog društva Samobor. Obnovljena je 2018., a sastoji se od devet etapa: krajobraz, šume, selo, vidikovac, vinograd, ponikva, puhaljka, Grgosova špilja i vapnenica. Svaka etapa ove staze krije svoju čar, a posebno se ističe spomenuta Grgosova špilja, otkrivena zaslugom Josipa Grgosa, 1973. godine. Riječ je o najljepšoj špilji sjeverozapadne Hrvatske koja je postala zaštićeni geomorfološki spomenik prirode. Posjetitelje će uz bogat biljni i životinjskii svijet moći oduševiti i čišći, bogatiji zrak i puno jasniji vidici. Osim toga, ovdje se mogu pronaći i okamine iz pradavnih vremena jer je ovo područje nekad bilo prekriveno Panonskim morem.

STAZA KNEŽEVA – BUDINJAK

U središnjem dijelu Žumberka, između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, mjestašce s tek desetak stanovnika i iznimno bogatom prošlošću. Krijući tisućljetne legende o vilama i vilenjacima koji plešu kolo na Budinjačkom polju, mjesto je ostalo gotovo u potpunosti sačuvano sve do danas. Staza kneževa u Eko centru Budinjak nudi nešto više od četiri kilometra prirodnih ljepota i bogate prošlosti koju su tisućama godina stvarali i održavali lokalni stanovnici. Na ovom izletištu osim očuvane prirode i geoloških fenomena možete pronaći i arheološke nalaze iz starijeg željeznog i rimskoga doba.

SVETONEDELJSKI BREGI

Brežuljci, šume i livade koje se stapaju s mirnim svetonedeljskim naseljima nude nekoliko ugodnih pješačkih ruta po mjeri nezahtjevnih šetača. Ribolov na jezerima ili paintball u adrenalinskom parku dokazuju da je ovo izletište idealno mjesto za ljubitelje mirnih izleta, ali i za avanturiste. Mjesto je pogodno i za ljubitelje biciklizma, a posebnu čar daju prekrasni vidici na Zagreb, Samoborsko gorje i Hrvatsko Zagorje. Na jednom od brežuljaka posjetitelje ovog kraja oduševit će i crkva Presvetog Trojstva, stara nekoliko stoljeća.

POUČNA STAZA ŠUMARICA

Pješačka staza Šumarica, duga devet kilometara spaja naselja Krušak i Kozjaču. Laganim hodom stazu možete obići u svega dva sata. Duž staze nalaze se informativne table koje govore o povijesti Vukomeričkih gorica, drvenom graditeljstvu, biljnom i životinjskom svijetu. Put će vas voditi kroz šumu, šumskim obroncima i usjecima, uz potok Curek i preko potoka Kozara, zatim pokraj livada, vinograda i klijeti. Uz prirodna bogatstva za oko će vam zapeti i seoska dvorišta i imanja Žitkovčice do vidikovca Lakovica.

VAROŠKI LUG

Nedaleko Vrbovca nalazi se Varoški lug, carstvo hrasta lužnjaka i graba. Od 1982. godine proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom zbog bogatstva životinjskih vrsta. Izletište nudi visoke osmatračnice s kojih možete promatrati životinje, bogat krajolik i vodotok rijeke Glogovnice. Uz laganu trosatnu šetnju ovo izletište nudi zbližavanje s prirodom i njezinim bogatstvima. Osam kilometara duga staza krije male razlike u nadmorskim visinama u kojima je ključnu ulogu odigrala Glogovnica, svojim prirodnim, a kasnije i reguliranim tokom. Upravo iz tog razloga nema potrebe za penjanjem jer ćete se naći na izrazitoj ravnini koja ne iziskuje prevelike napore.

Naslovna fotografija: TZ Zagrebačke županije

Tekst je izvorno objavljen u 20.06.2020. godine

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.