Od 26. do 28. lipnja Vukovar postaje središte mirisa, okusa i odlične atmosfere. Na obali moćnog Dunava održava se Dunav Fest Vukovar 2025., a središnje mjesto zauzima jedinstveni gastro program “100% Fiš”, posvećen slavonskom i podunavskom kralju kuhinje – fiš paprikašu.

Ova velika vukovarska fišijada više je od običnog natjecanja u kuhanju. Uz podršku Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Turističke zajednice grada Vukovara, očekuje nas pravi kulinarski spektakl. Profesionalni kuhari, učenici, udruge i entuzijasti imat će priliku pokazati svoje umijeće u pripremi najboljeg fiša, dok će međunarodni kulinarski suci odlučiti – tko kuha najbolji fiš na Dunavu.
No to nije sve. Ove godine festival donosi i novu atrakciju – široki rezanac dugačak čak 18,8 metara, čime se simbolično slavi 188 kilometara hrvatskog toka Dunava. Ovu rekordnu tjesteninu pripremat će pred publikom Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, uz podršku Vukovarskog piva koje je inspiriralo ideju. U planu je i prijava u Guinnessovu knjigu rekorda!

– Fiš paprikaš je jelo prepoznato u sredini jer riječna je riba oduvijek bila dijelom identiteta Vukovaraca. Zbog toga je upravo ovo jelo izabrano kao dio projekta gastrobrendiranja Vukovara. Na ovom festivalu slavimo život, Dunav i dobru hranu. Bit će sadržaja za sve, stare i mlade, stoga krenite svi put istoka, rekla je Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara. Cilj je jasan – pozicionirati Vukovar kao vrhunsku gastro-destinaciju, s naglaskom na održivost i lokalnu tradiciju.
– Za fiš je najvažnija kvalitetna riba, a poznato je da je dunavska najbolja, i to prije svega šaran, ali i som i štuka. Nezaobilazna je isključivo domaća mljevena paprika te luk koji je temelj svakog dobrog fiša. Uz to, potrebne su rajčice, bijelo vino i dobar tek, naglasila je gastroblogerica Sandra Rončević.

Zato ne propustite doživjeti fiš na njegovom domaćem terenu! Uz glazbeni program, radionice, odličnu hranu i piće – Dunav Fest 2025. pruža nezaboravan doživljaj za cijelu obitelj. Vidimo se u Vukovaru, gradu na rijeci i okusu koji se pamti.
///Vukovar: Mjesto gdje Dunav ljubi nebo