VIA BRATTIA: 140 kilometara čiste avanture za ljubitelje aktivnog odmora i otočkog načina života

spot_img

VIA BRATTIA kružna turistička planinarska staza otoka Brača kao na dlanu otvara otočke ljepote ljubiteljima aktivnog odmora, ali i onima koji to uskoro planiraju postati. Sa svojih 140 kilometara dužine povezala je otok, njegove brojne iznimne lokacije, te veliki broj malih mjesta i lokalnih atrakcija. 

via brattia brač
Foto: Hrvoje Gabrić

Staza je namijenjena ljubiteljima planinarenja, trčanja, šetnji u prirodi, brdskog bicikliranja, prilagođena je rekreativcima i amaterima, ali i svima onima koji Brač i njegove  nesvakidašnje ljepote žele upoznati na drugačiji način. Staza ima markirane oznake u jednom i drugom smjeru, i u nju se može uključiti na bilo kojem mjestu kojim staza prolazi.

Do svih lokacija će vas voditi karta i  plavo-bijele markirne oznake, a svaku dionicu ‘proslavit’ ćete pečatom. 12 osvojenih pečata, na kraju puta će stvoriti sliku, grb otoka Brača, a u njemu i lik sv. Jurja zaštitnika ovog otoka u sceni ubijanja zmaja.

Supetar kao polazišna točka

Staza kreće u Supetru gdje možete prošetati uličicama kojima se kretao i slavni kipar  Ivan Rendić, otac modernog hrvatskog kiparstva. Uz pomoć vodiča možete krenuti Rendićevom turom i saznati štošta o njegovim djelima, ali i supetarskim  atrakcijama, leroju na kuli, starim gustirnama, životu malog mediteranskog grada.

via brattia brač
Foto: Hrvoje Gabrić

Iz Supetra krećete u Mirca, a putem svratite i u Sutivan, u kojem možete odmoriti u heritage hotelu Lemon Garden, ili brojnim malim apartmanima obiteljskog smještaja. A nakon toga posjetiti katakombe, jedne od rijetkih još uvijek u uporabi. I evo preporuke, možete unajmiti bicikl, pa se uputiti na jednu od brojnih biciklističkih tura. Biciklom možete i na zapad u pravcu Bobovišća, spustite se pritom do mora gdje ćete ugledati i staru tvrđu smještenu na samoj rivi.

No to nije jedina priča iz ovoga maloga mjesta. U Bobovšićima na moru djetinjstvo i mladost proveo je Vladimir Nazor, tu je i njegova obiteljska kuća, ali i simbolična kula koju je izgradio. A uz nju još jedna, ona Tri sestrice,  s betonskim trostupom i frizom, koju je Nazor sagradio 1937.godine. Na svojim stupovima nosi tri urezana slova I, O i  A, početna slova imena sestara Irme, Olge i Amalije. Nazor se za njih cijeli život brinuo.

via brattia brač
Foto: Hrvoje Gabrić

Naše malo misto i Pustinja Blaca

Slijedeća štacija su Ložišća koje mnogi nazivaju jednim od naj-autohtonijih bračkih mjesta. Najpoznatije je po savršenom umjetničkom radu, zvoniku crkve napravljenim prema Rendićevim nacrtima, čipki isklesanoj u kamenu. Zanimljivo je kako se u uvodnoj špici antologijske serije “Naše malo misto” Miljenka Smoje prikazuje upravo taj prekrasni ložiški kampanel.

Vrijeme je za Milnu, sigurnu luku za nautičare, mjesto u cijelosti okrenuto moru. U njemu je nekada živio Rade Harašić, Milnaranin po kojem je Miljenko Smoje stvorio lik poete Servantesa iz Našeg malog mista. U Milni se i nadalje se čuva Harašićeva zbirka slika.

Ono gdje sada idete spada u jednu od najvećih bračkih atrakcija, preko skrovitih, tirkiznih uvala jugozapadne obale Brača doći ćete do Pustinje Blaca. Riječ je o samostanu iz 16. stoljeća, kojeg su utemeljili svećenici glagoljaši. Do njega možete stići isključivo pješice. Pripazite na radno vrijeme, obvezno sa sobom po ljetnim vrućinama ponesite vodu. I pripremite se za kozje staze, i nevjerojatne vizure koji vas čekaju na kraju ove postaje.

pustinja blaca
Foto: Hrvoje Gabrić

Nakon toga idete na istok, preko uvale Farske i mjesta Murvica gdje su smještene tri odlične plaže. A odmah iznad Murvice je i Zmajeva špilja, na 200 metara nadmorske visine, koja je stoljećima služila kao stan i svetište poljičkih glagoljaša. Oni su u njoj nastavili živjeti kao redovnici pustinjaci.

Atrakcije Brača

Zmajeva špilja je danas vrhunska kulturna lokaciju koju jednostavno morate vidjeti. Tu je i Bol i njegov zaštitni znak, jedna od najljepših plaža na svijetu Zlatni rat, sa svojim kristalno čistim morem i bijelim glatkim oblucima.

U Bolu posjetite Dominikanski samostan koji čuva biblioteku s raritetnim primjercima  knjiga. A tu je i nedavno ponovno otvoren i renoviran muzej koji čuva zbirku inkunabula, crkvenog ruha, zavjetnih darova mještama Bola. Na oltaru samostanske crkve nalazi se čuvena Tintorettova pala Bogorodica s djetetom iz 16. stoljeća, još jedna akvizicija ovog prekrasnog južno bračkog mjesta.

Idemo opet gore, u brda u Podsmrčevik, u jedan od pet selačkih zaseoka s malim kamenim kućama, spomeniku i simbolu nekadašnjeg pastirskog života. Iz zaseoka se spustite u kameno bijelo mjesto Selca, gdje možete posjetiti predivnu katedralu na trgu. Ali obići i glasovite biste i spomenike koji su vrijedni kamenoklesari ovoga kraja posvetili brojnim znamenitim ljudima.

Opet ćemo na more, u Sumartin, gdje možete obići Franjevački samostan najpoznatiji po pjesniku i franjevcu Andriji Kačiću-Miošiću. Okupajte se u uvali Rasotica, a onda krenite u Povlja i posjetite ranokršćansku baziliku smještenu uz župnu crkvu.

via brattia brač
Foto: Hrvoje Gabrić

Vrijeme je za posjet glasovitim Pučišćima i njihovoj Klesarskoj školi. Predivna pješčana uvala Lovrečina s ostacima bazilike sv.Lovre idealno je mjesto za savršenu fotografiju. Nedaleko od Postira u Mirju nalazi se kasno antička Vila. Pokraj Postira je i malo mjesto Dol koje je sačuvalo svoju tradicijsku arhitekturu. Tu obvezno probajte njihov specijalitet, pečenog puha i tortu hrapoćušu, kalorijsku bombu koja se radi od kilograma oraha i isto toliko šećera. 

Na putu vas čeka još i predivni Škrip s Muzejom otoka Brača, smješten u kuli Radojković iz 16. stoljeća. Svakako svratite do prekrasnog Muzeja uja, nakon čega slijedi povratak prema polazišnoj, supetarskoj točci. A na putu i crkvice sv. Luke.

via brattia brač
Foto: Hrvoje Gabrić

Via Brattia Brač – 12 točaka jedinstvene atrakcije

12 pečata dobit ćete u Muzeju Pustinje Blaca, Zmajevoj špilji, Dominikanskom samostanu u Bolu, u Podsmrčeviku, Franjevačkom samostan u crkvi sv. Martina u Sumartinu, ranokršćasnkoj bazilici u Povljima, Klesarskoj školi u Pučišćima, Lovrečini i bazilici sv.Lovre, u kasnoantičkoj vili na Mirju kod Postira i muzeju otoka Brača u Škripu.Jedanaesti pečat se dobiva u crkvici sv. Spiridona na raskršću drevnih putova iz Sutivana prema Mircima, a posljednji u crkvici sv. Martina s lokacije iznimno važnog strateškog položaja i pogleda na pomorski put kroz Splitska vrata u hvarski, brački i šoltanski akvatorij. 

///Istražili smo najljepše planinarske i pješačke staze u Hrvatskoj

via brattia brač
Foto: Hrvoje Gabrić

Za sve one koji se odluče na ovu nevjerojatnu otočku šetnju, evo i nekoliko važnih savjeta. Pješačke dionice bi poželjno bilo odraditi na način da se spavanje predvidi u nekom od naseljenih mjesta iz blizine rute. Karta puta s mjestom predviđenim za pečate može se preuzeti u Turističko – informativnim centra otoka, u Supetru, Sutivanu, Milni, Bolu, Postirima, Pučišćima, ili Sumartinu. Tekućinu za pečat treba nositi sa sobom, isto kao i dovoljne količine vode i hrane, posebice u ljetnom razdoblju. I to bi bilo to, VIA BRATTIA čeka na vas. Krenite u pravcu nevjerojatnog iskustva.


POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.