Tradicionalna manifestacija “Valbandon Open ispod čripnje” ove godine obilježila je svoje jubilarno 20. izdanje. Iako je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta manifestacija spojena u jedan dan, nije nedostajalo veselja, dobre zabave i natjecateljskog duha među sudionicima.
U središtu ovog jedinstvenog događanja nalazila su se jela pripremljena ispod čripnje (peke) – posebnog poklopca koji, zahvaljujući žaru i dugom vremenu kuhanja, jelima pruža jedinstven i neponovljiv okus.
Ova tradicionalna metoda pripreme hrane, poznata diljem Mediterana, privukla je brojne obiteljske, amaterske, prijateljske i međunarodne ekipe koje su pokazale svoje kulinarsko umijeće.
Svaki detalj u pripremi jela, od odabira namirnica do rasporeda žara, bio je presudan, a sve su pomno pratili članovi stručnog žirija. Renomirani kuhar Tomislav Špiček, prošlogodišnji okrunjeni majstor čripnje Mladen Radošević i predstavnica publike Milena Pajković Rudan imali su izazovan zadatak odabrati najbolje među najboljima.
Iskustvo i stručnost u pripremi jela ispod čripnje bili su ključni faktori u ocjenjivanju, a titula ovogodišnjih šampiona pripala je ekipi Bibići kojima je dodijeljen i prelazni pehar.
U kategoriji mesne čripnje, prva nagrada otišla je upravo ekipi Bibići, dok su u kategoriji riblje čripnje, najuspješniji bili NK Valbandon 72. Osim u pripremi čripnji, pod iskusnim okom Milana Buršića iz poznate Pršutarne i stancije Buršić ekipe su se okušale i u rezanju pršuta, a najbolje su fete rezali članovi ekipe Bibići,.
Mega riblja čripnja privukla je mnoge posjetitelje i ljubitelje dobre hrane dok su edukativne kulinarske radionice održali priznati kuhari Deniz Zembo i gastro novinar Budimir Žižović. Posebnu atrakciju manifestacije predstavljalo je majstorstvo u rezbarenju lubenica, koje je demonstrirao kuhar Krunoslav Oreški.
Posjetitelji su, osim uživanja u bogatoj gastronomskoj ponudi, imali priliku kupiti vrhunske lokalne proizvode. Na sajmu koji je pratio manifestaciju, nudili su se domaći gastro proizvodi, uključujući pršut iz pršutarne Buršić te vrhunsko maslinovo ulje lokalnih uljara. Prodaja ovih proizvoda izazvala je veliko zanimanje, te je posjetiteljima pružila priliku da kući ponesu dio autentične mediteranske tradicije.
Ovaj događaj još jednom je pokazao kako tradicija, gastronomija i zajedništvo mogu stvoriti nezaboravno iskustvo za sve sudionike i posjetitelje, zaključuju u Turističkoj zajednici Fažana.