Održivi smještaj traži 86% putnika iz Hrvatske. Jeste li među njima?

Jedan od brojnih trendova koje je “iznjedrila” pandemija koronavirusa u “novo normalno” vrijeme je i održivi turizam. Putnici iz cijelog svijeta sve češće se odlučuju za održiva putovanja, a prema podacima koje pruža Booking.com, čak 86% putnika iz Hrvatske kaže kako u narednoj godini žele boraviti, odnosno pronaći održivi smještajni objekt.

Prema novom istraživanju koje su objavili EY Parthenon i Booking.com, sektor smještaja ima priliku predvoditi put ka postizanju održivih putovanja i održivog turizma, bez obzira na to što je godišnje odgovoran za emisiju od 264 milijuna metričkih tona ugljikova dioksida, što je 10% ukupne godišnje emisije unutar turističkog sektora.

Iako su potrebna značajna ulaganja kako bi se do 2050. postigla nulta stopa emisije (768 milijardi eura), istraživanje ističe da su brojni smještajni objekti već implementirali raznolike mjere kad je riječ o ugljičnim emisijama.

I upravo je Booking.com, koji nudi 28 milijuna smještajnih jedinica na svojoj platformi, prepoznao je priliku te istaknuo prakse koje su smještajni partneri implementirali kako bi kreirali održivija iskustva te kako bi olakšao putnicima pronalazak smještaja koji posluju održivo.

Oznaka “Održivi objekt” direktan je odgovor za 76% putnika iz Hrvatske koji od branše putovanja očekuju da ponudi više održivih opcija. Nadalje, 69% putnika iz Hrvatske izjavilo je kako je veća vjerojatnost da bi odabrali određeni smještaj kada bi znali da taj smještaj provodi prakse održivosti. Tako će oznaka “Održivi objekt” i Program održivih putovanja nagraditi i potaknuti vlasnike smještajnih objekata da nastave svoj put prema održivosti, što će na kraju dovesti do povećanja ukupnog broja raspoloživih održivih opcija.

Booking.com prepoznao je prakse s najvećim učinkom koje bi objekti mogli razmotriti i to u pet ključnih područja: otpad, energija i staklenički plinovi, voda, podrška lokalnoj zajednici i zaštita prirode. Tijekom prve faze putnici iz cijelog svijeta na stranicama objekata, u aplikaciji te na internetskoj stranici Booking.com-a, moći će vidjeti oznaku “Održivi objekt” te pregled praksi održivosti tog objekta.

U narednim će se tjednima oznaka “Održivi objekt” također početi prikazivati uz objekt u rezultatima pretraživanja, a uvest će se i filtar za održive objekte kako bi se pomoglo putnicima da pronađu održivije opcije čim počnu pretraživati smještaj na Booking.com-u.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.