A sada nešto potpuno drugačije: Ovih 5 otoka NE SMIJETE posjetiti!

Otoci kao luksuzna odredišta ili kao destinacija s prekrasnim prirodnim ljepotama san su brojnih putnika i turista iz cijeloga svijeta. No dok je većina “posebnih” otoka prvenstveno namijenjena onima s nešto dubljim džepom, donosimo vam popis svjetskih otoka na koje vas ne može dovesti ni podeblji bankovni račun.

Neki od otoka su neistraženi, a neki nenaseljeni, a svima njima zajednička je stroga zabrana kročenja nogom na njih, negdje zbog opasnosti, a negdje iz drugih razloga. Pa pročitajte u nastavku što ove otoke čini zabranjenima.

Poveglia – Italija

Krećemo od našeg susjedstva. Otok Poveglia, koji se nalazi u blizini dobro poznatog turističkog središta Venecije, u prošlosti je bio mjesto na kojem su se smještali oboljeli od kuge. U karantenu je, prema nekim podacima, bilo smješteno više od 160 tisuća zaraženih, a tamo su živjeli do svoje smrti. Dugo godina nakon toga na otoku Poveglia izgrađena je duševna bolnica. Na pacijentima koji su često vidjeli duhove umrlih od kuge, izvodili su se nehumani pokusi, a bolnica je na kraju zatvorena 1968. godine. Otok je i dalje u vlasništvu talijanske Vlade koja ga do sada nije uspjela prodati, a nije da nije pokušala…

North Brother Island – SAD

U New Yorku, točnije u Bronxu, smješten je otok North Brother Island. Jedan je to od dva mala otoka na East Riveru, a na njemu se nalazi nekoliko napuštenih zgrada, svjedoka mračne povijesti. Baš kao i Poveglia, američki otok bio je sjedište karantenske bolnice za oboljele od vrlo zaraznih bolesti. Iako je bilo pokušaja da se otok pretvori u rahbilitacijski centar za ovisnike o heroinu, na kraju se odustalo od cijele priče. Danas je otok postao utočište za vodene ptice, a Vlada je objavila da nitko ne smije na otok.

Otok Ni’ihau – Havaji

Ostajemo u Sjedinjenim Američkim Državama, no selimo na Havaje. Iako su Havaji dobro poznato turističko središte, jedan od njihovih otoka poznat je pod imenom “Zabranjeni otok”. Sedmi po veličini, na otoku se nalazi i najveće jezero Havaja no Niihau nije mjesto za posjete, jer se nalazi u privatnom vlasništvu braće Keith i Bruce Robinsona čiji su preci havajskom kralju obećali zaštitu baštine otoka. Za posjetu trebate imati posebnu pozivnicu braće ili jednog od malobrojnih stanovnika otoka.

Otok North Sentinel – Indija

Smješten u Bengalskom zaljevu Sjeverni Sentinel privlači veliku pažnju brojnih istraživača. Naime, otok je dom autohtonog naroda Sentinelezana, a oni nemaju kontakt s vanjskim svijetom. I upravo je zbog te činjenice Sentinel možda i najteže mjesto za posjetiti. Domaćini nisu previše prijateljski raspoloženi prema posjetiteljima koje napadaju svojim najjačim oružjima – kopljem ili lukom i strijelom. Indijska vlada zbog toga je zabranila svakome tko nije stanovnik da se približi unutar pet kilometara od otoka.

Otok Surtsey – Island

Jedan od najmlađih otoka na Zemlji nastao je četiri godine nakon vulkanskih erupcija koje su započele 14. studenog 1963. Zbog toga je postao izvanredan izvor podataka za brojne znanstvenike koji zadnjih 60 godina proučavaju razvoj biljnog i naseljavanje životinjskog svijeta na otoku, odnosno općenito razvoj ekosustava bez čovjekovog utjecaja. UNESCO je otok Surtsey2008. godine uvrstio na popis svjetske baštine, a pristup javnosti strogo je zabranjen.

Bio je to naš izbor TOP 5 svjetskih otoka koje ne smijete posjetiti. Naravno, to nisu jedini takvi otoci na svijetu. Recimo u Brazilu se nalazi “Otok zmija” odnosno Ilha Da Queimada Grande na kojem se nalaze neke od najotrovnijih zmija na svijetu. Ima ih toliko da se prema nekim procjenama na svakom četvornom metru nalazi jedna zmija.

Tu je i “Otok majmuna”, odnosno otok Morgan u Sjedinjenim Američkim Državama. Tamo pak živi veliki broj makaki majmuna koji su preseljeni iz Portorika zbog širenja virusa. Do tada je taj otok bio nenaseljen.

Otok Heard nalazi se… usred ničega, negdje između Madagaskara i Antarktika. Australska Vlada zabranila posjetu otoku na kojem pušu uraganski vjetrovi, a kojeg nastanjuju pingvini, morski tuljani, ptice…, no i bez zabrane teško da bi netko potegao put od oko četiri tisuće kilometara kako bi uživao u pogledu na aktivne vulkane.

Naslovna fotografija: Otok Surtsey – 1963. godine/ Wikipedia

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.