Advent na Lošinju uz miris mora i borovine, ali i tradicionalno zimsko kupanje

Najljepša božićna priča očekuje vas na Lošinju uz zanimljiv božićni i novogodišnji provod te mnoštvo iznenađenja poput zimskog kupanja. Otok vitalnosti poznat po ugodnom zimskom ambijentu i najzdravijem zraku na obali poziva na božićne blagdane uz miris mora i borovine.

S više od 260 sunčanih dana godišnje, Lošinj spada među najsunčanija područja u Hrvatskoj, stoga nije čudo da je otok uvijek poput raskošnog, zelenog zimskog vrta s kontroliranom mikroklimom u kojemu je zimi ugodno zbog blage lošinjske klime.

Šetnja uz more ili vožnja biciklom na Lošinju će zimu učiniti posebnom, a ugođaj u prosincu je uistinu poseban i vrijedan dolaska. Upoznajte lošinjsko otočje na način koji vam najbolje odgovara – pješice, biciklom, automobilom, brodom, gliserom, avionom ili kombinacijom svega navedenog. 

Ovdje ćete pronaći preko 250 km šetnica duž kojih možete sresti goste iz cijelog svijeta. Za jutarnje buđenje dovoljno je s prvim zrakama sunca udahnuti punim plućima i prošetati. Odlučite li se za neku drugu tjelesnu aktivnost, za trčanje ili vožnju bicikla, uživat ćete u miomirisnim šetnicama, predivnim krajolicima, vidikovcima i uvalicama.

Entuzijasti SRD “Udice” organizatori natjecanja u podvodnom ribolovu, došli su na ideju da se upravo uoči Nove godine organizira natjecanje u podvodnom ribolovu. I tako dok je cijela Europa prekrivena snijegom u Malom Lošinju je sasvim ugodno, a domaćini ovim natjecanjem žele skrenuti pažnju javnosti na blagu lošinjsku klimu. Ideja je realizirana 1959. godine, te se tradicija održavanja novogodišnjih natjecanja u podvodnom ribolovu održala do danas. Prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano je u Malom Lošinju daleke 1957. godine.

Otvorenje adventskog programa u Malom Lošinju najavljeno je za petak uz Puhački orkestar, mažoretkinje i dječje zborove. Ovog vikenda na rasporedu je i spomenuti tradicionalni 59. po redu Novogodišnji kup u podvodnom ribolovu, uz paljenje i blagoslov 3. Adventske svijeće i potom nezaobilazne glazbene poslastice. Adventski programi u Mlaom Lošinju na rasporedu su svakodnevno na Trgu Republike Hrvatske uz koncerte, dječje zborove špa i stand up komedije te neizostavne gastronomske poslastice.

Zimsko kupanje i Studentska večer

Tradicionalno ispijanje čuvenog lošinjskog čaja, topli ogrtači, budno oko kamere, nezaboravan provod, ” Nova” prije ‘Nove” , sve to vas očekuje ako budete dovoljno hrabri i zaplivate 30. prosinca u podne u Sunčanoj uvali na plaži Veli žal. Dođite, zaplivajte i otkrijte zašto je Lošinj uistinu otok vitalnosti.

Uvertira u doček Nove godine je i Studentska večer 27. prosinca na kojoj će nastupiti Damir Kedžo i Zsa Zsa. Stara godina tradicionalno uz zdravicu nakon jutarnjeg đira u Malom lošinju otpratit će se uz nastupe DJ M Sea Jay, Mauro Staraj i La Banda.

Humanitarni karakter Adventa na Lošinju

Tijekom posjeta Lošinju u adventsko vrijeme otkrit ćete kako su domaćini ovdje istinski humanitarci. Društvo Naša djeca u sklopu Adventa priređuje niz programa, a u ovo adventsko vrijeme prikupljaju se sredstva opremanje dječjeg igrališta u Nerezinama, nabavku dojavnih alarmnih uređaja za starije SOS pametnih rukavica te klima uređaja za Osnovu školu.

Rotary i Rotaract klub Lošinj sudjeluju u blagdanskom ukrašavanju Doma zdravlja Mali Lošinj, a u tijeku je i prikupljanje sredstava za kupovinu medicinskih pomagala. Nogometni klub Lošinj pomaže u prikupljanju sredstava za rehabilitaciju Lošinjana Vedrana Bošatlica, a ugostitelji Malog Lošinja organizatori su akcije opremanja prostora Doma za starije i nemoćne u Velom Lošinju.

Lošinjski arhipelag prepun je mirnih živopisnih mjesta jedinstvene ljekovite klime u čijim blagodatima možete uživati tijekom cijele godine. To je destinacija zdravlja, blagog mediteranskog ugođaja, a na lošinjskom arhipelagu uspijeva oko 1200 najraznolikijih biljaka.
Prirodni klimatski utjecaji s čudesnim ljekovitim svojstvima nikoga ne ostave ravnodušnim. Upravo je ta izražena i ugodna lošinjska mikroklima koja pozitivno djeluje na zdravstveno stanje, jedan od razloga zašto se na Lošinj svi iznova rado vraćaju.
Fotografije: Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.