Advent u Varaždinu – nešto slatko, nešto slano, nešto domaće, nešto strano

Kraj godine vrijeme je uživanja u prijateljstvu, ljubavi, druženju, ali i finim okusima i mirisima, a Advent u Varaždinu jedan je od najukusnijih zimskih festivala u Hrvatskoj. Gastro ponudu Adventa možemo nazvati “nešto slatko, nešto slano, nešto domaće, nešto strano”.

Iz raznolike ponude gastro i tekućih delicija na varaždinskim adventskim trgovima, izdvajamo par preporuka koje su neki varaždinski brendovi osmislili za zimski festival.

Kobasice, sendviči i slastice

Pivnica Medonja čija se kućica smjestila na Korzu, specijalizirala se za tipičnu zimsku deliciju – kobasice. Nude XXL kobasice, austrijske, chilli kobasice, slavonske ili kobasice sa sirom, a tražite li još nešto veliko, spremaju i sjajan XXL burger. Sve to možete “potjerati” posebnim božićnim pivom ili kuhanim mango ciderom što znači da vas čeka hedonistički doživljaj “XXL”.

Inovativna jela na bazi kobasica, ali i razne mesne sendviče te umake inspirirane okusima iz cijelog svijeta nudi kućica MC zalogaji prošlogodišnje Masterchef natjecateljice Marija Gregurić, koja se nalazi na Trgu Miljenka Stančića. Uz mesne užitke ovdje možete pronaći i zamamne američke palačinke s raznovrsnim preljevima i dodacima.

Na Stančiću se smjestio još jedan mesni streetfood užitak – kućica Škartoc ljubavi. Oni su se ove godine proslavili na Špancirfestu i nude zanimljive, ukusne i hranjive mesne (i vege) sendviče, burgere i njihove izvedenice oplemenjene kreativnim imenima. Tako ovdje možete uživati u Čistom obrazu, Gosponu bunceku, Zimskim žepekima ili Crnoj kraljici.

Još jedno nezaobilazno mjesto ljubiteljima streetfooda je Banus grill kućica na Kapucinskom trgu. Riječ je o jednoj od najpopularnijih varaždinskih zalogajnica usmjerenih na sjajna jela s roštilja, a njihov hit – razni fini burgeri, kobasice i raskošni hot-dogovi okrijepit će i zagrijati i najgladnije klizače.

Za ljubitelje slatkog

Ljubitelji slatkog, ne brinite. Ponuda Adventa u Varaždinu ima sve što možete poželjeti u blagdansko vrijeme, a između mirisnih fritula, germknedli i ostalih slastica, ističemo kućice varaždinskog brenda Ekos Cakes (na Korzu i Kapucinskom) koji je za ovogodišnji Advent osmislio Kraftnu – zdraviju verziju krafne sa smanjenim udjelom šećera (bez umjetnih zaslađivača), ali punim udjelom okusa.

Tražite li još slatkih užitaka, na Korzu se opet smjestila već legendarna Puffy prikolica koja nudi neodoljive male palačinke s gotovo bezbroj raznih, kreativnih i slasnih preljeva i dodataka, a tu su i ostale kućice sa širokom ponudom toplih i slatkih napitaka.

Dan grada Varaždina uz Jacquesa Houdeka

Dan grada Varaždina je dan sv. Nikole 6. prosinca, a on uvijek pada usred Adventa što sve čini još svečanijim i raskošnijim. Ovogodišnji Dan grada Varaždina slavit će se u utorak, a tim povodom će Varaždince i njihove goste čak dva puta u jednom danu zabavljati “Gospodin Glas”, Jacques Houdek. Jacques će oba koncerta održati na Korzu, ali u različitim vremenima i za različitu publiku.

Prvi, jutarnji koncert u 10 sati namijenjen je, kako kaže klincima i klincezama, a na istom mjestu, varaždinskom Korzu, Jacques Houdek održat će i večernji koncert namijenjen nešto starijima.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Varaždina

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.