Ako još niste, krenite na izlet u Samobor

Dvadesetak minuta od Zagreba, nalazi se jedno od najomiljenijih izletničkih odredišta, Samobor. Smješten na istočnim obroncima Samoborskog gorja, dio grada nalazi se pod šumom, a upravo je zelena okolica jedan od razloga za izlet u Samobor. Iako je porijeklo njegovog imena nepoznanica, prema jednom izvoru u blizini grada nekada je postojao samo bor, odnosno borova šuma, pa je tako nastalo i ime grada.

No osim predivne okolice, Samobor nudi i niz zanimljivih sadržaja. Grad je to duge povijesti, a njegovom šarmu teško je odoljeti već na prvi pogled. Polovinom 12. stoljeća dobio je status slobodnog kraljevskog trgovišta, nakon čega je krenuo ubrzani razvoj grada. Zanimljivo je kako je u Samoboru, još 1875. godine organiziran prvi planinarski izlet u Hrvatskoj na Oštrc i Plešivicu. Stoga i ne čudi da je i dan danas ostao omiljeno odredište za izletnike.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tome je zasigurno pridonio i Samoborček, vlak koji je dugi niz godine povezivao Zagreb i Samobor. Danas se parna lokomotiva i jedan vagon ovog popularnog vlaka nalazi u stalnom postavu Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, a ove godine obilježeno je 120 godina od njegov prve vožnje. Romantična priroda i zelenilo široke okolice Samobora, gorski lanac samoborskog gorja s privlačnim vrhuncima mamili su Zagrepčane u Samobor vožnjom u Samoborčeku. Jedan od mamaca za izlet u Samobor bilo je i razvijeno samoborsko ugostiteljstvo s bogatom ponudom kvalitetne hrane i vinske kapljice…

Danas se Zagrepčani u Samobor voze uglavnom automobilima, no za one koji žele isprobati manje tradicionalan način prijevoza, tu je skela Medsave. Ako se kojim slučajem zaputite u Samobor iz Zaprešića, najbrži, ali i najatraktivniji put je upravo skelom. Na taj način skratit ćete put od Zaprešića do Samobora za 15 kilometara i prijeći Savu za nekoliko minute. Bit će vam to ujedno i početak zanimljive turističke priče, koja će se nastaviti kada pređete na drugu obalu.

Začeci turizma u Samoboru, početkom 19. stoljeća, vezani su uz balove i karnevalske zabave, a u to vrijeme, točnije 1839. godine, otvorena je prva tvornica stakla, koja je izrađivala unikatne suvenire. Dugi niz godina Samobor je bio poznat po kristalu. Nekada je bilo nezamislivo otići iz Samobora bez barem jednog staklenog suvenira, jer staklarstvo u samoborskom kraju ima dugu i uspješnu tradiciju. Nažalost trendovi su se danas promijenili, no kvaliteta izrade kristala je ostala ista. Danas se u kulturno povijesnoj zbirci Samoborskog muzeja čuva preko 300 komada stakla tvornice Osredek.

Kako smo već rekli Samobor je grad duge povijesti, pa je obilazak, odnosno njegovo upoznavanje možda najbolje započeti u Samoborskom muzeju. Duga i zanimljiva povijest velikog malog grada Samobora i njegove okolice sabrana je u šarmantnom velikaškom dvorcu, a obuhvaća arheološko-geološku, etnografsku, kulturno-povijesnu i umjetničku zbirku. Uz muzej ne propustite posjetiti i galeriju Prica, Lang ili prvi privatni muzej Marton.

Nakon muzeja, a kako bi bolje upoznali povijest Grada, nemojte zaobići ruševine Starog grada Samobora, kojeg je dao napraviti češki kralj Otokar još 1268. godine. Nakon njega razni su kraljevi i plemići bili vlasnici Samobor-grada, a velikaši su nadograđivali prvotnu građevinu. Stari grad je 1902. godine, tada već zapušten i napušten, prodan trgovištu za manje od 6000 tadašnjih kruna, kao turistička atrakcija, što je i dan danas.

Nakon što te upili dio bogate povijesti Samobora, na redu je upoznavanje prirodnih ljepota njegove okolice. Po svježi zrak i predivne poglede krenite u Samoborsko gorje, koje je sa Žumberkom zaštićeni park prirode. Iako nema vrtoglavo visokih vrhova, okolica Samobora ima veliki broj pješačkih staza. Okić, Oštrc, Japetić nekada, a i sada privlače veliki broj izletnika i turista. Prvi izlet pod kapom Hrvatskog planinarskog društva organiziran je 1875. na Oštrc, a uspon književnice Dragojle Jarnević po strmoj strani Okića 1843. bio je naš prvi zabilježeni alpinistički pothvat.

Tome treba pridodati i Plešivicu, drugi vrh Samoborskog gorja. Osim po stazama i vidikovcima, Plešivica je poznata i po vinogradarstvu. Ako ste ljubitelj kvalitetnih vina, onda je ovo pravo mjesto za vas, jer Plešivička vinska cesta jedna je od najpoznatijih u Hrvatskoj.

Članak se nastavlja ispod oglasa

No vratimo se u Samobor u kojem ne nedostaje eno-gastronomskih užitaka. Rudarska greblica, samoborska kremšnita, samoborska češnofka… samo su neki od specijaliteta čije ime je usko vezano uz Samobor. Pri tome treba naglasiti kako je Samoborska kremšnita ušla u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a češnofka je dobila rješenje o nacionalnoj zaštiti zemljopisnog podrijetla. Najdalje je otišla Rudarska greblica koja je postala 29. hrvatski proizvod zaštićena naziva u Europskoj uniji i prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji..

Priča o Rudarskoj greblici počiva na rudarenju u Rudama, gdje se nalazi Rudnik svete Barbare. Jedan od najstarijih rudnika u Europi danas je turistička atrakcija, nekada je bio nalazište bakra i željeza. Nakon što je polovinom 20. stoljeća utvrđeno kako bakra i željeza više nema u količinama koje bi bilo isplativo iskopavati, rudnik je zatvoren, a 2002. godine započelo je turističko oživljavanje mjesta. Danas je rudnik moguće posjetiti samo uz stručnog vodiča od kraja ožujka do početka prosinca.

Uz rudnik u Rudama, na samo nekoliko kilometara udaljenosti od Samobora, nalazi se Grgosova špilja u mjestu Otruševec. Lokalna atrakcija privlači turiste prekrasnim prizorima i pričom o tome kako ju je Josip Grgos slučajno pronašao. Nakon ture po špilji treba se i osvježiti, a za to je, kako nam kažu najbolje gostionica Kod špilje. No to nije jedino mjesto u Samoboru u i oko kojeg možete uživati u gastronomskim specijalitetima. Tu je još i Etno farma Mirnovec na samom ulazu u Samobor, ali i niz drugih ugostiteljskih objekata kao što je Krčma Gabreku 1929. ili Samoborska klet. Ne zaboravimo spomenuti ni Hotel Livadić, koji je smješten u zgradu koja je zaštićeni spomenik kulture I. kategorije.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.