Analize predviđaju brži oporavak domaćih putovanja

Ostvareni turistički rezultati u tekućoj godini, na razini cijele Europe bili su predmet analize, a rezultate, ali i prognoze putovanja objavila je Europska komisija za putovanja. Analiza “Europski turizam: trendovi i izgled” prognozira kako će brži oporavak ostvariti domaća putovanja.

Razinu koju je domaći turizam imao u 2019. godini, u Europi bi mogli ostvariti već za dvije godine. S druge pak strane međunarodna putovanja, kako pokazuju analize, oporavljat će se barem godinu dana duže. Ukupni obim putovanja vratit će se na razinu prije pandemije tek do 2024. godine.

U odnosu na 2019. godinu, dolasci međunarodnih turista u prvih osam mjeseci 2020., smanjeni su za čak 68%. Ograničenja putovanja, ali i manje zanimanje za globalna putovanja najteže su pogodili Cipar i Crnu Goru. Te dvije države bilježe najveći pad dolazaka upravo zbog svoje ovisnosti o inozemnim turistima.

Ograničenja, ali i i pad zanimanja za međunarodna putovanja ostavili su traga na avionski promet. Europa je u kolovozu doživjela porast u usporedbi s ranijim mjesecima, iako razine zračnog putovanja ostaju znatno ispod onih ostvarenih u 2019. godini. Međutim, stalna ograničenja putovanja vjerojatno će dodatno smanjiti potražnju putnika u zračnom prometu tijekom sljedećih mjeseci, a trend poboljšanja neće se nastaviti.

U Francuskoj i Velikoj Britaniji domaća putovanja presudna

Sve su destinacije u Europi ove godine pretrpjele pad popunjenosti hotela na temelju podataka do rujna. Odredište s najboljim učinkom po ovoj mjeri bila je Francuska u kojoj je stopa popunjenosti bila 42% niža u odnosu na godinu dana ranije. U Velikoj Britaniji stope popunjenosti bile su 44% niže u odnosu na 2019. Pri tome treba naglasiti, kako su u oba slučaja domaći turisti pomogli nadoknaditi dio gubitka inozemne putničke potražnje.

Osnovna perspektiva Ekonomije turizma je da se međunarodni dolasci u europska odredišta do razine 2019. vrate do 2024. Potrebno je vrijeme kako bi se potražnja potpuno oporavila, čak i kad cjepivo postane široko dostupno s obzirom na učinke recesije i samopouzdanje putnika.

Jedan od rizika koji bi utjecao na ova predviđanja je nastavak ograničenja putovanja što bi značilo i pad potražnje u 2021. godini. Oporavak na razini iz 2019. godine također bi se odgodio pod negativnim pretpostavkama ekonomske potražnje i odgođenom dostupnošću cjepiva.

Cjelokupna analiza dostupna je na POVEZNICI.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.