Analize predviđaju brži oporavak domaćih putovanja

Ostvareni turistički rezultati u tekućoj godini, na razini cijele Europe bili su predmet analize, a rezultate, ali i prognoze putovanja objavila je Europska komisija za putovanja. Analiza “Europski turizam: trendovi i izgled” prognozira kako će brži oporavak ostvariti domaća putovanja.

Razinu koju je domaći turizam imao u 2019. godini, u Europi bi mogli ostvariti već za dvije godine. S druge pak strane međunarodna putovanja, kako pokazuju analize, oporavljat će se barem godinu dana duže. Ukupni obim putovanja vratit će se na razinu prije pandemije tek do 2024. godine.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na 2019. godinu, dolasci međunarodnih turista u prvih osam mjeseci 2020., smanjeni su za čak 68%. Ograničenja putovanja, ali i manje zanimanje za globalna putovanja najteže su pogodili Cipar i Crnu Goru. Te dvije države bilježe najveći pad dolazaka upravo zbog svoje ovisnosti o inozemnim turistima.

Ograničenja, ali i i pad zanimanja za međunarodna putovanja ostavili su traga na avionski promet. Europa je u kolovozu doživjela porast u usporedbi s ranijim mjesecima, iako razine zračnog putovanja ostaju znatno ispod onih ostvarenih u 2019. godini. Međutim, stalna ograničenja putovanja vjerojatno će dodatno smanjiti potražnju putnika u zračnom prometu tijekom sljedećih mjeseci, a trend poboljšanja neće se nastaviti.

U Francuskoj i Velikoj Britaniji domaća putovanja presudna

Sve su destinacije u Europi ove godine pretrpjele pad popunjenosti hotela na temelju podataka do rujna. Odredište s najboljim učinkom po ovoj mjeri bila je Francuska u kojoj je stopa popunjenosti bila 42% niža u odnosu na godinu dana ranije. U Velikoj Britaniji stope popunjenosti bile su 44% niže u odnosu na 2019. Pri tome treba naglasiti, kako su u oba slučaja domaći turisti pomogli nadoknaditi dio gubitka inozemne putničke potražnje.

Osnovna perspektiva Ekonomije turizma je da se međunarodni dolasci u europska odredišta do razine 2019. vrate do 2024. Potrebno je vrijeme kako bi se potražnja potpuno oporavila, čak i kad cjepivo postane široko dostupno s obzirom na učinke recesije i samopouzdanje putnika.

Jedan od rizika koji bi utjecao na ova predviđanja je nastavak ograničenja putovanja što bi značilo i pad potražnje u 2021. godini. Oporavak na razini iz 2019. godine također bi se odgodio pod negativnim pretpostavkama ekonomske potražnje i odgođenom dostupnošću cjepiva.

Cjelokupna analiza dostupna je na POVEZNICI.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.