Ansambl LADO nastupa u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku

- Oglas -

Ansambl LADO nastupit će na otvaranju izložbe Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama Etnografskog muzeja u Zagrebu, u središnjici Ujedinjenih naroda u New Yorku, u organizaciji Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Otvaranje izložbe i nastup solista Ansambla LADO održat će se 21. svibnja 2024. godine.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Vrhunski plesači, njih 38, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

Putujući muzej izvornih hrvatskih nošnji

Lado predstavlja Hrvatsku u New Yorku
Foto: Ansambl LADO

Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i “putujućim muzejem”.

Izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama, projekt je u kojem LADO sudjeluje godinama. Samo je u prošloj, 2023. godini ovaj projekt EMZ-a, uz nastupe Lada, posjetio Maltu i Australiju, čime je potvrdio jak međunarodni ugled i prepoznatljivost. Etnografski muzej Zagreb i Ansambl LADO ovim projektom, izložbom i izvedbama sudjeluju u kulturnoj promidžbi Republike Hrvatske, u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u svijetu.

Navedeno događanje u New Yorku je u organizaciji Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku. Solisti Ansambla LADO uveličat će otvorenje izložbe upravo djelima koja je UNESCO uvrstio na svoje liste nematerijalne kulturne baštine, a nastup u zgradi Ujedinjenih naroda predstavlja izniman kulturni i diplomatski događaj.

Izvor: Ansambl LADO

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.