Atrakcija Tvrđave Svetog Nikole: Špilja svetog Ante

- Oglas -

Zadivljujući krajolik kanala Sv. Ante zaštićen od 1974. godine, obuhvaća područje od šibenskog mosta do mletačke tvrđave Sv. Nikole te pripadajuće okolno more. Nitko još nije prošao kanalom Sv. Ante, a da nije ostao zapanjen njegovim prirodnim ljepotama i krajobrazom, a špilja svetog Ante sa crkvicom posebna je turistička atrakcija po kojoj je kanal i dobio ime.

Kanal je dug nešto više od 2.000 metara, širok 220 i dubok 40 metara. U ranijim vremenima imao je stratešku važnost te je željezni lanac povezivao dvije strane tjesnaca kako bi neprijateljskim brodovima spriječio ulaz u veliku luku Škar. Kanal svetog Ante krije nekoliko turističkih atrakcija od kojih je najpoznatija Tvrđava svetog Nikole koja se nalazi na ulazu u kanal i koja je 2017. godine upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Špilja svetog Ante

Špilja svetog Ante s crkvicom, u kojoj su pronađeni tragovi srednjovjekovnih početaka Šibenika, posebno je zanimljiva. Najraniji podaci o postojanju crkvice u špilji u kanalu datiraju još iz 15. stoljeća. U crkvici je vidljiv središnji oltar koji datira iz 17. stoljeća, ostaci bočnog oltara te kamenica iz 15. stoljeća i prostrana dvorana.

Dobro je poznata činjenica kako su Šibenik utemeljili Hrvati prije više od tisuću godina. To ga čini najstarijim hrvatskim samorodnim gradom na Jadranu. Prvi puta spominje se na Božić 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. pa se zato naziva i Krešimirovim gradom. No samo nekoliko dana pred 954. obljetnicu prvog spomena Šibenika, Muzej grada Šibenika i Tvrđava kulture Šibenik došli su do nalaza koji pripadaju periodu ranog srednjeg vijeka.

Posebnost špilje svetog Ante nisu ni špiljski ukrasi ni endemske vrste nego upravo crkvica. Smjestila se u špilji, na sredini kanala, na jugoistočnoj obali, u istoimenoj pećini. Ova špilja dobila je ime po svetom Antunu Pustinjaku koji je živio na prostoru današnjeg Egipta od 251. do 356. godine. U njoj su, prema navodima iz Tvrđave Svetog Nikole, stoljećima boravili mnogi pustinjaci. Jedan od poznatijih je zadarski plemić Jeronim Detrico koji je u špilji i pokopan 1615. godine. U blizini morskog tunela i špilje sv. Ante, nalazi se obnovljeno pristanište za brodove.

Šetnica kroz kanal Svetog Ante

Šetnica kroz Kanal sv. Ante projektirana je na način da svojim izgledom ne narušava prirodni sklad zaštićenog područja. Sama šetnica duga je oko 4,4 kilometra i povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. Do šetnice se u kanalu može doći automobilom te pješice ili biciklom iz uvale Paninkovac u Šibenskom zaljevu ili cestom prema Zablaću iz uvale Škar.

Za obilazak šetnice u jednom smjeru, potrebna su oko dva sata, a pruža iskustvo prelijepe šetnje te mogućnost nenadmašnog panoramskog pogleda na cijeli grad i šibenski arhipelag s nekoliko lokacija.

Naslovna fotografija: Tvrđava sv. Nikole/ Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.