Autobus na vodik na posebnim rutama Adventa u Zagrebu

spot_img

Zagrepčani i posjetitelji Zagreba ovaj tjedan u popodnevnim satima imaju priliku na gradskim prometnicama vidjeti i upoznati se s prvim autobusom na vodik u službi javnog gradskog prijevoza.

Javni gradski autobus na vodik dodatna je promocija Adventa i grada Zagreba kao predvodnika ne samo po božićnom ugođaju već i aktivnoj promociji zelenih i pametnih gradova budućnosti.

Naime, u sklopu tri flagship projekta Europske komisije (JIVE/JIVE2/MEHRLIN ) omogućeno je vidjeti demonstraciju vozila na vodik i na taj način promociju vodikovih tehnologija u prijevozu, a ujedno i što veću vidljivosti Republike Hrvatske i grada Zagreba na karti zelene Europe.

Grad Zagreb jedini je hrvatski grad koji je izabran za sudjelovanje u misiji Europske unije za 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030., a svi oni imaju obvezu izrade ugovora o klimi koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima, primjerice energetici, zgradarstvu, gospodarenju otpadom te prometu. Upravo ovaj projekt pruža mogućnost Gradu Zagrebu da nastavi sa svojim aktivnostima i nastojanjima te maksimalno iskoristi mogućnost financiranja zelene tranzicije.

Glavne prednosti autobusa na vodik posebno uključuju kratko vrijeme punjenja, širok domet vožnje, vožnju bez buke, vibracija i bez emisija stakleničkih plinova. Pri korištenju vodika u vozilu, jedini produkt je voda.

Građani će prvi autobus na vodik imati prilike vidjeti u posebnim vožnjama na adventskim rutama, a danas, u četvrtak 1. prosinca 2022. godine autobus mogu vidjeti ispred Tehničkog muzeja Nikola Tesla u periodu od 9 do 14 sati.

Osim autobusa, u dvorištu Tehničkog muzeja biti će i Mirai – Toyotin prvi automobil na vodik u kojem će se građani moći provozati u društvu proslavljenog hrvatskog automobilista Juraja Šebalja.

Izvor fotografija: Turistička zajednica grada Zagreba

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.