U srcu Baranje, na granici tradicije i suvremenog doživljaja, održani su 30. Baranjski bećarac i 5. Festival tista. Manifestacije su još jednom pokazale koliko snažna i živa može biti lokalna kulturna baština kada se spoji s gostoljubivošću i bogatom gastronomijom.

Više od 5.000 posjetitelja iz Hrvatske, Mađarske, Srbije, Austrije i Njemačke uživalo je u dvodnevnom programu koji je spojio glazbu, folklor, vino i tradicionalna jela. Ovaj festival, koji se održava u Dražu, postao je najvažnija kulturna manifestacija Baranje i istinska atrakcija kontinentalnog turizma.
Baranjski bećarac – glazba, vino i ponos tradicije
Otvorenje pod nazivom “Vino i tambure” bilo je posvećeno podunavskim vinima, koja su se posluživala iz tradicionalnih vinskih čaša, evocirajući duh starih baranjskih podruma. Posjetitelji su imali priliku degustirati vina vrsnih vinara iz Zmajevca, Suze, Gajića i Vršende. Glazbenu kulisu večeri osigurali su tamburaški sastavi poput Najboljih hrvatskih tamburaša, Poklade Zenekar i TS Čokanj, koji su rasplesali okupljene do kasno u noć.

Festival tista – slavlje šokačke kuhinje
Subota je bila rezervirana za Festival tista – jedinstvenu kulinarsku manifestaciju posvećenu tradicijskim jelima od tijesta. Više od 100 kuhara iz dvadesetak ekipa pripremalo je više od 50 jela, uključujući trgance, taške, lepurice, čikove, valjuške, taranu i čuvene zavezance. Posebno zanimanje izazvala su rijetko viđena jela poput ovčjeg paprikaša, paprikaša od golubova i “natrgano na gusku”.
Festival je predstavio bogatstvo šokačke kuhinje kroz raznolike okuse – od jela na žlicu, mesnih i ribljih specijaliteta, do vegetarijanskih i slatkih varijanti. Novost ove godine bio je i bezglutenski štand, kao i radionica Tistoland za najmlađe posjetitelje, kojom se dodatno potaknulo očuvanje kulinarske baštine.

Folklor, zajedništvo i podunavska kultura
U okviru manifestacije održan je i godišnji skup podunavskih Hrvata, koji su stigli iz Pečuha, Mohača, Sombora, Subotice i drugih krajeva. Na folklornoj smotri nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Baranje, Slavonije i Vojvodine, a program je vodio poznati Branko Uvodić.
Cilj ovog okupljanja bio je ne samo slavlje, već i jačanje veza među zajednicama koje dijele zajedničku kulturnu baštinu. Time Baranjski bećarac postaje više od festivala, on je most između generacija i naroda.

Tradicija kao turistički potencijal
Baranjski bećarac i Festival tista sve su češće u fokusu kulturnog i gastronomskog turizma. Ova manifestacija ne privlači samo lokalno stanovništvo, već i sve veći broj posjetitelja koji traže autentična iskustva, domaće okuse i priliku da zavire u bogatu šokačku tradiciju.
Draž i Baranja time potvrđuju kako se tradicija može ne samo čuvati, već i kreativno prezentirati na način koji doprinosi razvoju destinacije, privlači turiste i jača lokalni identitet.