Baška International Guitar Festival – vrhunski izvođači i odličan odaziv publike

Prema riječima i dojmovima samih izvođača, kompleks Sv. Lucije još jednom se pokazao kao savršena lokacija i kulisa za Baška International Guitar Festival. Posebnom ugođaju pridonijele su i nove programske smjernice koje. Naime, osim do sada uobičajenih koncertnih aktivnosti, izložbi i popratnih glazbenih radionica, u program su uključene i filmske projekcije glazbenih dokumentaraca koje doprinose da cijeli kompleks Sv. Lucije zaživi u duhu festivala te ostavljaju prostora za nove ideje u programskom i organizacijskom smislu.

Festival su otvorili izvrsni talijanski Lovesick Duo, koji su dokaz kako se i u ekstremnim pandemijskim uvjetima može graditi karijera. Objavom niza glazbenih video uradaka, snimljenih kod kuće, osigurali su si značajnu publiku te priskrbili status europske glazbene atrakcije. Paolo Roberto na rockabilly i steel lap gitari suvereno je vladao Americana žanrom. Istovremeno je kontrabasistica Francesca Alinovi očarala publiku kako svojom svirkom, tako i odličnom scenskom pojavom.

Nakon Lovesick Dua binu je preuzeo Sašo Zver, najbolji slovenski fingerstyle gitarist. Svojom virtuoznošću je oduševio prvenstveno gitariste, a zatim i publiku koja ga je toplo pozdravila. Sašo je za vrijeme festivala održao i glazbene radionice na veliko zadovoljstvo polaznika koji su iz prve ruke mogli učiti detalje iz programa prestižnog Berklee College of Music, na kojem je Sašo studirao. Uz Sašu, sudionici su imali jedinstvenu priliku sudjelovati i na radionicama Filippa Cosentina te Branka Bogunović Pif-a.

Drugog dana festivala na red je došla folk-blues gitara, u izvedbi Petra Bornerova tria iz Češke, odnosno Slovačke. Ova glazbena obitelj dobitnik je svih najprestižnijih nagrada u svojim zemljama u blues domeni. Publiku je oduševio njihov trinaestogodišnji sin u ulozi bubnjara.

Iz svijeta folka i bluesa, u svijet bariton gitare publiku je uveo još jedan talijanski izvođač, Filippo Cosentino. Njegov glazbeni izričaj fuzija je raznih glazbenih žanrova; jazz-a, ozbiljne glazbe, talijanske popularne glazbe u vlastitim aranžmanima… Izveo je niz standarda, ali i autorskih kompozicija, a dodatnu zanimljivost njegovu nastupu donijelo je korištenje jedne od gitara Stanislava Kamenara, graditelja klasičnih gitara iz Grada Grobnika, koji je u Refektoriju sv. Lucije upriličio i izložbu svojih glazbala, nastalih na temelju konstrukcije Antonia Torresa, kojega smatraju ključnim graditeljem suvremene klasične gitare.

Treći dan manifestacije Baška International Guitar Festival održao se na bašćanskoj Staroj rivi uz zvukove električnih bandova. Prvi je nastupio Branko Bogunović Pif najavivši svoj električni trio uz koji su rivom odzvanjali zvuci rock i blues standarda. Završnica festivala pripala je Edi East Trance Blues bandu, blues projektu poznatog frontmana popularnih Gustafa, Edija Maružina. Nekonvencionalnom izvedbom i glazbenom originalnošću Edi East Trance Blues je na najbolji mogući način zaključio deveto izdanje Baška International Guitar Festivala.

Na zadovoljstvo organizatora i svih ljubitelja dobre glazbe, ovogodišnji festival svojim je uzbudljivim i kvalitetnim programom posjetiteljima osigurao nezaboravno iskustvo. Veselimo se narednom izdanju Baška International Guitar Festivala u kojem će nova, obogaćena programska koncepcija u potpunosti zaživjeti.

Izvor fotografija: Turistička zajednica općine Baška

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.