Besplatno nedjeljno španciranje s Purgericom

Ove nedjelje, 28.06., dvije pripovjedačice pozivaju vas da dođete poslušati priče, od kojih vam se osmijeh s lica ne miče… priče su to o čvenkovima, influensericama, magičnim adresama i wannabe kontesama, o banu i njegovim damama, o Mrakima i Murama, o krijesovima koji se bave tamama, a najviše o onome koji Vrijeme broji, i vjekovima ponosno pod zelenim obroncima Medvednice na svoja dva brijega stoji! 

Odaberite temu i pridružite se Purgerici na besplatnim tematskim turama: 

Prva tura: Vraćam se Zagrebe tebi

„Kad se vraćamo s puta, prelazimo jedan riječni most, gledamo ispred sebe i u mislima kažemo „Falio si mi dost’!“, a zatim nam srce ugleda tu jednu posebno visoku antenu i zna, da taj naš zeleni vrh nigdje nema zamjenu… Jer naš je dom tu gdje Grič kaže danu bok, i gdje na Cmroku možemo i dan danas ukrasti nekome cmok! Mi vraćamo se Zagrebe tebi, i za ništa na svijetu te mijenjali ne bi, jer i kad te nevolje uhvate, tu smo mi, tvoji stanovnici, da te pričama u tvoja najbolja vremena vrate. Vraćamo se najzagrebačkijim pričama, od škandala, festivala, pokojeg redutnog bala pa sve do Novog vala, od Uspinjače do kostolomca i izumitelja koji s Črnomerca leti uz svog dvomotorca, od bogatih mecena do Bolleovih slavnih vremena. Vraćamo se Zagrebe tebi, jer naše priče o tvome duhu, za ništa i nikome dali ne bi.“

Ova je tematska tura, točnije špancirancija, najljepša posveta našem Zagrebu, s najzagrebačkijim pričama, inspirirana citatima pripovjedača i autora koji su napisali najljepše priče i stihove o Zagrebu. Priče o slavnim Zagrepčankama i Zagrepčanima, smjenjuju se s pričama o našim omiljenim mjestima, kako onima iz doba Hermana Bollea i Milana Amruša, zatim dekadentnih zabava u Esplanadi i ćudorednih redutnih balova u „Streljani“, tako i onih iz vremena Mirka Novosela i Ciboninih pobjeda, proslavljanih u Saloonu. Kako je moguće da u Zagrebu pušlek možete i pojesti, a ne samo hofirati milostivim damama s njime? I gdje smo mi to imali prave influenserice, puno prije nego je ta riječ izmišljena? Tko je to pokrenuo revoluciju u komuniciranju, zašto je bilo važno pisati službena pisma svim tintama samo ne ljubičastom, i zašto kažemo da su od Zagreba ljepše samo Zagrepčanke? Od romantike do izuma tehnike, od nevaljalih muževa koji idu u „štetu“, do poletne djece koja Dugom ulicom silaze na rodlama kao u letu, mi ovdje pod Medvednicom volimo priče o svom gradu, najviše na svijetu!

VRIJEME i MJESTO SASTANKA: 10:30h, Manduševac
“Od čvenka do čvenka, priče ove nek’ budu poput najljepšeg gešenka, nek’ ožive stare fasade, ispričat ćemo najljepšu posvetu tebi, voljeni naš grade!”

Druga tura: Začarane priče  

Ova je tura po svom konceptu zapravo jedna storytelling večer, o kojoj sami gosti ne znaju puno unaprijed, osim da ih očekuju priče vezane uz naše starine, legende i predaje. Tijekom ljeta će se nekoliko puta mijenjati lokacije odakle na turu krećemo, i sve što će gosti ponovno znati jest vrijeme i mjesto gdje trebaju doći. A onda… netko će im ukrasti Vrijeme.

“Satovi su, vidite, neobična stvar. Kada uranimo, čini se, daju nam Vrijeme na dar. No, može li nam zaista netko Vrijeme darovati? Mogu. Oni koji kradu Vrijeme, samo morate u njih vjerovati. Ponekad moramo dovoljno odrasti, da bismo nanovo mogli krenuti čitati bajke.” Slavni je C. S. Lewis zapisao riječi koje su inspirirale pripovjedačicu Purgericu da se pretvori u Kradljivicu vremena i da vas povede u čarobni svijet začaranih klupa, oko kojih se, u najljepšim zagrebačkim parkovima, skrivaju priče iz naših predaja, bajki i legendi. Osvijetljeni starim plinskim lanternama i ohrabreni glasovima malih i velikih šetača i slušača, stari se duhovi i neobična bića bude, skupljaju oko naših klupa, stabala i izvora vode, i sjedaju zajedno s nama, kako bi nam na jednu večer, kroz riječ, simbol, znak ili trag, vratili iskru veselja koja se pojavi u oku kada čitamo ili slušamo pripovijetke. Od Turopolja do Save, od Griča do Sljemena, čekaju vas čitane, govorene, pripovijedane i recitirane priče, dozvane iz davnih vremena. Ovo je storytelling u čast nekim od naših najboljih pisaca i sakupljača narodne baštine i tradicije, počevši od Ivane Brlić Mažuranić, pa do modernih autora kao što je to Zdenko Bašić i njegove prekrasne knjige u kojima uz riječ i sliku oživljava legende o neobičnim bićima, vilama, mrakima i Mogutima.

VRIJEME i MJESTO SASTANKA: 20:30h, Kula Lotrščak
“Na sjeveru grada, skriva se naša davna nada, već nas stoljećima čuva s grba našeg grada… čarolija njena počinje iza vrata, što skovali su ih oni od neobičnog zanata… i ostavili nam svoju staru predaju i mudru riječ, od koje će naši koraci večeras poteć…”

Sutra (nedjelja, 28. lipnja) su najavljene ove dvije ture, a nakon čega svaki sljedeći vikend slijedi još tura, ali svaki puta druga kombinacija, jer Purgerica poklanja ukupno sedam tematskih tura. 

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.