Big Wall Speed Climbing okuplja penjačku elitu u Paklenici

Jedan od najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, Paklenica, osim što svojim prirodnim atrakcijama privlači veliki broj turista, dobro je poznat i penjačima iz cijelog svijeta. Park je prepun atraktivnih i dobro opremljenih kratkih i dugih penjačkih smjerova na gotovo svim stijenama Paklenice.

Naime, na pakleničkom penjalištu, koje je uređeno u karbonatnim stijenama, postoji oko 600 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina, pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Meka hrvatskog penjanja svake godine okupi veliki broj ljubitelja ove aktivnosti. Koliko je Paklenica popularna u tom svijetu najbolje govori podatak kako svake godine Nacionalni park posjeti blizu 150.000 penjača što je oko 30% ukupnog broja posjetitelja.

Big Wall Speed Climbing

Jedinstveno penjačko natjecanje održava se od 2000. godine u kanjonu Velike Paklenice, u vikendu oko 1. svibnja, a tako će biti i ove godine. Program Big Wall Speed Climbing počinje 29. travnja i traje do 1. svibnja.

Kombinacija brzinskog penjanja i penjanja po velikom zidu prvo je natjecanje te vrste u svijetu. Sastoji se od alpskog uspona s užetom prema svim uobičajenim penjačkim pravilima, ali u najkraćem mogućem vremenu.

U sklopu programa prvog dana će se održati Paklenica Film festival na kojem se prikazuju kratki amaterski filmovi s penjačkom tematikom. Drugog dana na rasporedu su Big Wall Speed Climbing natjecanje u brzinskom penjanju za odrasle u muškoj, ženskoj i mješovitoj konkurenciji, te Penjački maraton – penjačko natjecanje za odrasle, a timovi mogu biti muški, ženski i mješoviti.

I na kraju posljednjeg dana, 1. svibnja, na red dolazi Kids’ Speed-natjecanje u brzom penjanju za djecu do 14 godina. Pored natjecateljskog dijela, za sve posjetitelje parka će biti osigurana mogućnost penjanja uz iskusne instruktore, te zabavni program s proglašenjem pobjednika i koncertom.

Program

PETAK– 29. travnja 2022.
21:00 Paklenica Film Festival 2022.

SUBOTA – 30. travnja 2022.
7:00 – 19:00 Penjački maraton Paklenica – from dawn to dusk
Big Wall Speed Climbing – PAKLENICA 2022.
11:00 natjecanje u ženskoj kategoriji
13:00 natjecanje u mješovitoj kategoriji
16:00 natjecanje u muškoj kategoriji
21:30 Proglašenje pobjednika i koncert

NEDJELJA – 1. svibnja 2022.
10:30 – 11:00 prijave za Kids’ Speed PAKLENICA 2022.
11:00 početak natjecanja Kids’ Speed PAKLENICA 2022.
10:00 – 12:00 Probajte penjati s nama! – top rope penjanje za posjetitelje

Na kraju recimo kako su prijave za Big Wall Speed Climbing otvorene do 25. travnja, a više informacija možete pronaći na službenim stranicama Nacionalnog parka Paklenica.

Naslovna fotografija: Dorian Dražić-Karalić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.