Birdwatching – turistički proizvod koji promovira Nin

Nin je u Hrvatskoj “must go” destinacija za birdwatching odnosno promatranje ptica. I upravo je to bio glavni razlog što je u okviru manifestacije Europskog dana prebrojavanja ptica održano predstavljanje knjige u izdanju Turističke zajednice grada Nina “Ptice Ninske lagune”- priručnik za očuvanje prirode i promatranje ptica, suautora dr. sc. Gordana Lukača i dr. sc. Marije Dejanović. Ekološka manifestacija pokrenuta je još 2010. potaknuta nagradom EDEN koju je tada kraljevski grad Nin dobio, pa je uz stotinjak mjesta, uvršten u obitelj europskih destinacija izvrsnosti, postavši jedno od rajskih mjesta održivog turizma Europe.

Za Europski dan prebrojavanja ptica priređen je bogat program. Između ostaloga poučavanje školske djece kako promatrati ptice, a prigodno predavanje održao je ornitolog Vedran Lucić iz BIOM-a iz Zagreba. Upravo su učenici bili ciljna skupina zbog kojih je napravljena knjiga “Ptice Ninske lagune” kao nastavak edukativnog procesa populacije u ninskom kraju. Ti najmlađi stanovnici budući su nositelji turističkog razvoja Nina koji će ekološkim znanjem biti dobri čuvari jedinstvene hrvatske lagune.

‘Laguna u Ninu jedinstveno je područje u Hrvatskoj i na istočnoj strani Jadrana, na nama je da to čuvamo ne samo za nas već i za budućnost. U Hrvatskoj ima 400 vrsta ptica, a od toga je na malom prostoru u Ninu, zabilježeno pola od ukupne brojnosti ptica, točnije evidentirano je  ukupno 220 raznih vrsta’, naglasio je Lucić.

Puno je aktivnosti proteklih godina odrađeno u interesu razvoja birdwatchinga u kraljevskom gradu Ninu s velikim turističkim potencijalom za navedenu tržišnu nišu, od edukacije, izgradnje potrebne infrastrukture te promidžbe. Prvenstveno se godinama brinulo o edukaciji stanovništva pa su organizirana predavanja o biljkama i pticama, snimljena su dva filma o promatranju ptica postavljena na YouTube, napravljen prospekt na hrvatskom i engleskom jeziku o ptici vlastelici, pokrenuta promidžba putem samostalne Facebook stranice Eko park Ninska laguna te ostalih promidžbenih materijala i kanala promidžbe ninske turističke zajednice. Nakon 10 godina sada je objavljena knjiga o pticama. Tijekom godina napravljen je dio drvenih edukativnih staza preko vrijedne prirodne baštine i Natura staništa, jedna osmatračnica za ptice, nekoliko informativnih ploča, a lokalna turistička agencija oblikovala je u svojoj ponudi turistički proizvod promatranja ptica.

‘Najave su da će turizam doživjeti trajnu promjenu i da više neće biti kao prije, ali Nin već sada spretno koristi svoje komparativne prednosti i ekološke brendove (Eden, eko certifikat soli ninske solane) i proteklih desetak godina promidžbu gradi na ekološkom turizmu. Ninska priča o pticama imperativ je razvoja za destinaciju, uz naravno ostala važna takva područja u Hrvatskoj, jer za sada o nama ne znaju skupine promatrača koje postoje na svjetskoj razini, a po brojci ih ima na milijune’, naglasila je direktorica TZ grada Nina Marija Dejanović.

Nin i njegovi turistički radnici su pioniri u oblikovanju turističkog proizvoda promatranja ptica – birdwatching započetog prije deset godina, najbolje potvrđuju brojne aktivnosti i film pod naslovom Birdwatching Croatia The Black winged Stilt Snimljen je prije godinu dana i postavljen na YouTube, gdje se nalazi na visokoj drugoj poziciji, između već etabliranih svjetskih destinacija kamo odlaze promatrači ptica. Nin time promovira svoju destinaciju, regiju ali i Hrvatsku kao zemlju u koju vrijedi doći zbog promatranja ptica.

Naslovna fotografija: Marin Stulić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.