Black is back – ovoga vikenda Crna ovca u Baški garantira odličan provod

Vraća se Crna ovca – festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta koji će uljepšati proljetni vikend u Baški i domaćima i gostima. Od petka, 20. svibnja, do nedjelje, 22. svibnja, svi će moći uživati u specijalitetima od autohtone bašćanske janjetine i programu koji uključuje outdoor aktivnosti, koncerte, izložbe i bogatu gastronomsku ponudu.

Bit će tu za svakoga ponešto – pješačenje, bicikliranja, crnoovčje joge, nogometa i jedrenja, ali i promocija, prezentacija i radionica, kao i odličan glazbeni program za koji će se pobrinuti TBF, Psihomodo pop, Jonathan i Porto Morto. Ulaz na sva događanja je slobodan

Ovogodišnja pješačka tura Ovčarski pohod predviđena za subotu posvećena je mrgarima – izuzetno važnim primjerima pučke arhitekture koji desetljećima služe za prikupljanje i razvrstavanje ovaca. Na početku ture će biti organizirana kratka edukacija o mrgarima, a istoga će se dana na Ljubimeru održati i velika akcija njihovog obnavljanja, kojoj se također možete pridružiti!

Tura kreće od centra Baške kod Heritage hotela Forza u smjeru Zaroka, potom slijedi uspon ispod velog Gradaca, prema Ljubimeru. Put dalje vodi preko prijevoja Vraca, do rta Škuljica, a povratak slijedi prema prijevoju Vraca, do vrha Bag, kroz borovu šumu, do pješčare Zarok i vraća se u Bašku.

Dužina staze je 8 kilometara, a predviđeno vrijeme hodanja je 4 i pol do 5 sati. Najviša točka je 220 metara, a ukupni uspon je oko 500 metara. Sudionicima se preporučuje planinarska oprema, što podrazumijeva planinarsku obuću, prikladnu odjeću i pokrivalo za glavu, te nešto hrane i dovoljno vode.

A jeste li spremni za Beeeeeciklijadu u nedjelju? Svi zainteresirani mogu se priključiti ugodnoj vožnji poljskim putovima i makadamima, po bašćanskoj dolini i uz Velu Riku, najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Crna ovca će se pobrinuti i da upoznate mošune, maline, bašćanske pastire i njihovo blago, a od stručnih pastira saznate zašto je Bašćanska ploča najvažniji spomenik hrvatske pismenosti.

Dužina vožnje je 15 kilometara i predviđeno je da traje 3 sata. Staza je namijenjena rekreativnim biciklistima s MTB i trekking biciklima. Sudionicima se preporučuje ponijeti nešto hrane i dovoljno vode.

Više informacija o programu i događanjima potražite na web i Facebook stranicama manifestacije Crna ovca.

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.