Blatska lumblija – kolač “nezaborava” s otoka Korčule

Kolač blatska lumblija ima svoju manifestaciju, koja će se od 30. listopada do 11. studenog održati po deveti puta. Ovogodišnji Dani blatske lumbije bit će nešto drugačiji i prilagođeni trenutnoj epidemiološkoj situaciji. To znači kako će izostati središnje događanje odnosno izložba i degustacija najboljih blatskih lumblija i varenika.

Kolač se priprema već 200 godina, a priča o podrijetlu seže u vrijeme Napoleonovih osvajanja. Naime, nakon što je Napoleon osvojio Dalmaciju, francuska vojska došla je na otok Korčulu. Prema priči, mladi francuski vojnik – pekar upoznao je lijepu djevojku iz Blata, no spletom okolnosti morali su se rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući “n’oublie pas” – ne zaboravi me.

Na manifestaciji ove godine naglasak se daje na prezentaciju u javnom prostoru pod nazivom “Blatska lumblija – okus tradicije i kolač sjećanja”. Prezentacija se planira postaviti na otvorenom, u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Turističke zajednice općine Blato.

Posebna zanimljivost ove prezentacije, a ujedno i natjecateljski dio ovogodišnjih 9. dana blatske lumblije biti će posljednji pano prezentacije, a koji je ostavljen prazan, bez teksta i popratnih fotografija, kao na ostalim izložbenim panoima, pod nazivom Vaši recepti. Ideja je da sve vrijedne blatske domaćice, umjesto da donesu svoje lumblije na degustaciju i izložbu, ostave svoj rukom pisani recept, zajedno sa svojim kontakt podacima, jer će se posljednji, deveti dan, odabrati devet sretnih dobitnika putem pristiglih recepata.

Recept: Blatska lumblija – okus tradicije i kolač sjećanja

TUKA PARIĆAT:

  • 3 kg muke
  • 80 dkg cukara
  • 20 dkg kvasa
  • 2 roze mušćade
  • 2 kesice kanele
  • 10 kartela vanilin cukara
  • 2 dkg aniža
  • 20 dkg poprženih mindela i oraha
  • 21-24 zrnca anisa rastopljenih u toploj vodi
  • 1 ćikara uja
  • 1 ćikara varenika
  • 5 dcl ruma
  • 2 žlice rakije travarice
  • malo soli razmućene u mlakoj vodi
  • koricu od lemuna i naranče
  • suhice od grozja po želji

PARIĆAVANJE: Posebno se podmisi kvas sa malo cukara, muke, mlika i pusti da se digne. Zatim se u muku stave svi ostali sastojci, počne se misiti uz polako dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se sve dobro izmisi i onda se polako dodaje varenik u kojemu se prin rastopi cukar. Treba dobro misit i to najmanje po ure. Zatim se pokriju robon, dižu se u toploj prostoriji dok ne uzajdu. Potom se rasčinu i oblikuju u lumbliju. Odlože se na dasku ili trpezu na koju smo prethodno stavili bilu krpu. lzmedu svakog komada lumblije treba da bude komad robe da se ne prilipu. Zatim se puste da ponovno uzajdu. Kad uzajdu stavu se peć u toplu pećicu na umjerenoj temperaturi (160-180 °C ). Nakon što se ispeču namažu se varenikom. Kad lumblija upije varenik, posme se cukaron u kojega se doda vanelija.

Preuzeto iz knjige Blatska trpeza, Starinska jela i pića, običaji, pjesme i skerci iz Blata na Korčuli autora Rade Kaštopil – Culić, Matica hrvatska – ogranak Blato 1995.

Izvor i foto: Turistička zajednica općine Blato

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.