Kolač blatska lumblija ima svoju manifestaciju. Ovogodišnji “Dani lumblije u Blatu – Okusi i mirisi zavičaja” održat će se 29. listopada, okvirno od 9 do 14 sati.
Foto: D. Oreb
Kolač se priprema već 200 godina, a priča o podrijetlu seže u vrijeme Napoleonovih osvajanja. Naime, nakon što je Napoleon osvojio Dalmaciju, francuska vojska došla je na otok Korčulu. Prema priči, mladi francuski vojnik – pekar upoznao je lijepu djevojku iz Blata, no spletom okolnosti morali su se rastati. S odlaskom francuske vojske odlazi i vojnik pekar i na rastanku svojoj dragoj daruje kolač izgovarajući “n’oublie pas” – ne zaboravi me.
Za sudjelovanje na ovogodišnjoj manifestaciji mogu se prijaviti svi proizvođači registrirani za proizvodnju i prodaju tradicionalnih prehrambenih proizvoda, a čije je sjedište na području Općine Blato i koji ispunjavaju minimalno jedan od dva kriterija prijave.
Više informacija o kriterijima i prijavi možete pronaći na POVEZNICI.
Foto: TZO Blato
Recept: Blatska lumblija
TUKA PARIĆAT:
- 3 kg muke
- 80 dkg cukara
- 20 dkg kvasa
- 2 roze mušćade
- 2 kesice kanele
- 10 kartela vanilin cukara
- 2 dkg aniža
- 20 dkg poprženih mindela i oraha
- 21-24 zrnca anisa rastopljenih u toploj vodi
- 1 ćikara uja
- 1 ćikara varenika
- 5 dcl ruma
- 2 žlice rakije travarice
- malo soli razmućene u mlakoj vodi
- koricu od lemuna i naranče
- suhice od grozja po želji
Blatska lumblija – priprema
PARIĆAVANJE: Posebno se podmisi kvas sa malo cukara, muke, mlika i pusti da se digne. Zatim se u muku stave svi ostali sastojci, počne se misiti uz polako dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se sve dobro izmisi i onda se polako dodaje varenik u kojemu se prin rastopi cukar. Treba dobro misit i to najmanje po ure. Zatim se pokriju robon, dižu se u toploj prostoriji dok ne uzajdu. Potom se rasčinu i oblikuju u lumbliju. Odlože se na dasku ili trpezu na koju smo prethodno stavili bilu krpu. lzmedu svakog komada lumblije treba da bude komad robe da se ne prilipu. Zatim se puste da ponovno uzajdu. Kad uzajdu stavu se peć u toplu pećicu na umjerenoj temperaturi (160-180 °C ). Nakon što se ispeču namažu se varenikom. Kad lumblija upije varenik, posme se cukaron u kojega se doda vanelija.
Preuzeto iz knjige Blatska trpeza, Starinska jela i pića, običaji, pjesme i skerci iz Blata na Korčuli autora Rade Kaštopil – Culić, Matica hrvatska – ogranak Blato 1995.
Izvor i foto: Turistička zajednica općine Blato