Bogatstvo šuma i šumskih zajednica Nacionalnog parka “Krka”

Područje Nacionalnog parka “Krka” obiluje raznolikim šumskim zajednicama, od mediteranske vegetacije do šuma submediteranskog područja. Na blagim padinama i zaravnima može se pronaći šuma hrasta medunca i bijelog graba, u kojoj se hrast medunac, bijeli grab, crni jasen, maklen i oskoruša ističu kao karakteristične vrste. Posebno vrijedna šuma nalazi se na lokalitetu Stinice.

skradinski buk

Između zimzelene i listopadne vegetacije prostire se šuma hrasta crnike i crnog jasena. Hrast crnika, crni jasen, planika, veliki vrijes, hrast medunac i bijeli grab zajedno tvore slikovite sastojine na lokacijama Mačkovica i Obla glava.

Na području kanjona Krke i sjeverno od Roškog slapa šuma hrasta medunca i crnog graba pokazuje raznolikost zahvaljujući prisutnosti crnog jasena, javora gluhača, maklena, brekinje i mukinje.

U riječnim dolinama dominiraju poplavne i vlažne šume s poljskim jasenom, crnom johom, nizinskim brijestom, sivom vrbom i trušljikom.

krka šuma
Izvor fotografija: Nacionalni park Krka

Što se tiče četinjača, alepski bor i crni bor prevladavaju u različitim dijelovima Parka. Alepski bor širi se na sjeveru duž kanjona, pokrivajući strme padine i opožarene površine.

///Izleti brodom – posebna atrakcija za sve ljubitelje prirode u Nacionalnom parku Krka

Ekološka mreža Nacionalnog parka “Krka” obuhvaća različite stanišne tipove, uključujući poplavne miješane šume, vazdazelene šume hrasta crnike i mediteranske makije s dominantnim borovicama. To bogatstvo prirodnih zajednica čini Park iznimno važnim područjem, zanimljivim za istraživanje i izazovnim za očuvanje.

krka šuma
Izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Dio bogatstva šuma u NP Krka je i murva – kandidat za Europsko stablo godine 2024.

Ušli smo u posljednji tjedan glasanja za Europsko stablo godine 2024. Glasanje završava 22. veljače, a do tada joj možete dati svoj glas na poveznici. Pobjedničko stablo bit će proglašeno 20. ožujka na svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

///Murva na Skradinskom buku – podržite hrvatsku predstavnicu u izboru za Europsko stablo 2024. godine

hrvatsko stablo 2023
Murva na Skradinskom buku, izvor fotografije: Nacionalni park Krka

Zelena dama iz Nacionalnog parka “Krka” natječe se u posebnom i zanimljivom društvu. Uz nju tu je još četrnaest stabala iz cijele Europe, od kojih su neka, poput talijanske masline Luras, stara više od tisuću godina. Tu su još i Hrast koji pamti obitelj Pálffy iz Slovačke, portugalska Camellija, Hrast Kaņepju iz Latvije, Stablo patrijarha Litve, Drvo kruške usred polja iz Češke, Cedar belgijskog koledža Sainte-Marie, Srce vrta iz Poljske, Milenijski hrast iz Ukrajine, Španjolski hrast La Vega, još jedan hrast, Viiraltov hrast iz Estonije, Plačuća bukva iz Bayeuxa u Francuskoj, Maria limun iz Nizozemske, te pitomi kesten iz Wrexham’s Acton parka u Velikoj Britaniji. Sva ta stabla pričaju svoju dugogodišnju priču, što je i smisao natjecanja. Cilj je natjecanja ukazati na povezanost stabala i lokalne zajednice i njihovu duboku ukorijenjenost u živote i običaje ljudi.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.