Bolska Galerija umjetnina čuva neka od najvećih blaga hrvatske umjetnosti 20. stoljeća

spot_img

Galerija umjetnina u Bolu, osnovana 1963. nazvana je imenom velikog bračkog kipara animalista Branislava Deškovića. U galeriji kroz njegov opus možemo pratiti ovoga umjetnika od najranijih djela nastalih u vrijeme venecijanskog školovanja, mladenačkih portreta, preko serije nadahnutih prikaza pasa u pokretu, pa sve do monumentalnih skulptura poput “Pobjede slobode”.

Galerija umjetnina Branislav Dešković
Galerija umjetnina Branislav Dešković

Akademski kipar Branislav Dešković rođen je u Pučišću, 11. ožujka 1883., a umro je u Zagrebu, 20. kolovoza 1939. Školovao se u Veneciji, Beču i Parizu, gdje je redovito izlagao na Salonu, službenoj umjetničkoj izložbi Académie des Beaux-Arts u Parizu.

Kao dobrovoljac je otišao u rat u Crnu Goru 1914. godine, a nakon toga odlazi u Rim, Ženevu i Pariz. Od 1921. godine živio je u Splitu. Bio je poznat kao strastveni lovac, što se odrazilo na njegov umjetnički rad. Najizrazitiji je animalist u hrvatskoj skulpturi. Izrađivao je ponajviše kipove lovačkih pasa, no bavio se i drugim životinjama.

bol na braču
Galerija umjetnina Branislav Dešković

Za boravka u Sarajevu 1910., dobio je nadahnuće u bosanskim likovima, koje je potom prikazao u nekoliko skulptura. Volio je koristiti kamen, glinu i broncu, a smatran je prvim impresionistom hrvatskog kiparstva. Zbog neurednog i boemskog života, psihički je obolio.

Dio djela Branislava Deškovića nalazi se u Bolu na Braču, a neka su izložena i u Splitu i Zagrebu.

Povijest bilježi kako je umjetnik američkom predsjedniku Woodrowu Wilsonu darovao skicu za spomenik “Pobjeda slobode” izrađenu u Parizu 1918., kao znak zahvale za to što se zauzimao za male narode, odnosno za ostvarenje njihove želje za slobodom.

Galerija umjetnina Branislav Dešković
Galerija umjetnina Branislav Dešković

Najveći slikari i kipari moderne i suvremene hrvatske umjetnosti

Stalni postav Galerije raspodijeljen je na tri etaže renesansno-barokne palače iz 1694., a tu se može vidjeti jedan od najreprezentativnijih postava hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. U Galeriji su zastupljena djela najvećih slikara i kipara moderne i suvremene hrvatske umjetnosti – Jerolima Miše, Ignjata Joba, Emanuela Vidovića, Jurja Plančića, Marina Tartaglie, Ive Dulčića, Ljube Ivančića, Ive Šebalja, Ede Murtića, Šime Perića, Joška Eterovića, Ivana Rendića, Ivana Meštrovića, Branislava Deškovića, Antuna Augustinčića, Valerija Michielija, Mirka Ostoje, Lili Garafulić, Raoula Goldonija, Ksenije Kantoci, Tomislava Ostoje i mnogih drugih.

Galerija umjetnina Branislav Dešković
Galerija umjetnina Branislav Dešković

Za veliki je broj ovih umjetnika dalmatinsko podneblje – posebice otok Brač – bilo neiscrpni izvor nadahnuća. Umjetnička zbirka Galerije ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske. U prizemlju Galerije odvija se živa izložbena djelatnost u ciklusu “Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislava Deškovića”.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.