Tradicionalno preko pola stoljeća na otoku Pagu i u blagdansko doba jela su se jednostavna jela od lako dostupnih namirnica, iako su neke od njih danas delikatese. Na Badnjak, za vrijeme posta i nemrsa, pripremala se suha riba kuhana s krumpirom. Najčešće je to bio oslić ili raža, dok se danas u novije vrijeme češće spravlja i bakalar. U knjižici recepata Srednje škole Bartula Kašića iz Paga “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” pronaći ćete zanimljiv recept “Raža po domaću”. Pripremala se još i sušena hobotnica ili pržene lignje.
Na sam blagdan Božića jela se mlada paška janjetina pečena u pećnici s krumpirima. Budući da je to meso životinje staro dvadesetak dana traži vrlo malo začina odnosno samo sol i izuzetno je ukusno. Osim mlade, za Božić se pripremala i janjetina iz prošle sezone, odnosno pet do šest mjeseci staro meso. Ovakva janjetina pripremala se kuhajući, te se potom uz umak posluživala s njokima u gradu Pagu i okolici ili s nadaleko poznatim makarunima u Novalji i okolici. Upravo su novaljski makaruni jelo koje vam preporučamo, a donosimo vam dobro čuvani recept iz Novalje s otoka Paga.
Novaljski makaruni
Novalja je s dolaskom zime domaćin tradicionalne “Makarunijade”, a novaljski ugostiteljski objekti bogatom ponudom jela od makaruna brižno čuvaju svoju gastronomsku baštinu.
Tradicionalnu novaljsku kuhinju možda u ovo blagdansko vrijeme ponajbolje i predstavljaju makaruni koji su i ponosni vlasnik oznake hrvatskog otočkog proizvoda i to prema recepturi najpoznatijeg gastro bisera Paga Hotela Boškinac. Novaljski makaruni mogu se pripremiti i kod kuće, a u nastavku s vama ćemo podijeliti recept.
Želite li pobjeći na mjesto gdje se šire mirisi kadulje i vrijeska? Uroniti u mir i sanjariti ispod baldahina pokraj guste borove šume, na rubu vinogorja i maslinika? Budite pažljivi s onim što želite jer postoji mjesto koje izaziva trajnu ovisnost, bez obzira na to je li riječ o eksploziji okusa, opojnom mirisu vina i soli ili pogledu na novaljsko polje koje odiše mirom minulih stoljeća.

Dok ne dođe vrijeme da na makarune ponovno svratite u Boškinac uživajte u svom domu u mislima na Pag i Novalju i pripremite Novaljske makarune prema tradicijskom receptu obitelji Šuljić koji se nalazi i u Knjižici recepata “Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku” Srednje škole Bartula Kašića Pag.
Janjeća toćada s novaljskim makarunima
Toćada za 4 osobe:
- Žlica svinjske masti
- 4 srednje velike šalotke (luk ljutika)
- 600 g očišćenog janjećeg buta
- Jedna žlica koncentrata rajčice
- Mala žlica domaće marmelade od šljiva
- Prstohvat cimeta
- 2 klinčića
- 2 dcl crnog vina
- 2 dcl povrtnog temeljca
- Prstohvat soli i papra
- Paški sir i vlasac za serviranje
- Novaljski makaruni za 4 osobe:
- 500 g brašna
- 1 žutanjak
- 1 jaje
- 60 g maslaca
- Žličica m. ulja
- Prstohvat soli
- Voda

Priprema:
Toćada
Na masti popirjati šalotku (ljutiku) do zlatno žute staklene boje, nakon toga dodati meso nasjeckano na male kockice. Meso pirjati, kada pusti svoju vodu pustiti da voda sva ishlapi. Nakon toga dodati koncentrat rajčice i prije nego sve zaprži dodati crno vino i klinčić. Nakon toga sve pirjati još 15 min, kada ishlapi alkohol iz vina dodati povrtni temeljac i polako dodavati ostale začine sol, papar, cimet. Sve zajedno pirjati još 15 min. Nakon toga dodati žličicu marmelade od šljiva i sve zajedno prokuhati još 15 min.
Makaruni
Umiješati lijepo gipko tijesto od svih sastojaka i pustiti ga da pola sata „odmori“ u hladnjaku. Nakon toga na veliku iglu za pletenje ili na drveni ražnjić formirati makarune među dlanovima tako da u sredini ostane rupa. Makaruni se obično serviraju u dužini od 8 do 12 cm. U veliki lonac naliti 4 l vode da provrije i dodati žlicu soli. U kuhanu vodu dodati formirane makarune i blago ih promiješati da se ne zalijepe za dno. Čim se makaruni dignu na površinu vode pustiti još minutu i servirati.
U tanjur izvaditi s francuskom žlicom cca 12 g makaruna i preliti ih toćadom, dodati malo paškog sira i vlasca ili peršina.
Dobar tek!