BRAČKI RAJ ZA DJECU – Koje je boje krava smeđe ili ljubičaste?

Kada bi napravili istraživanje među djecom kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama, te im postavili naslovno pitanje, bilo bi zanimljivo vidjeti odgovore i koja krava bi prevladala.

Ako živite u Zagrebu, Splitu, Rijeci i dugim većim gradovima zapitajte se: Kada ste zadnji put vidjeli kravu? Kada su Vaša djeca vidjela domaće životinje? Pitajte svoje dijete koje je boja krava? Koliko jedna kokoš dnevno nese jaja? Ili možda jaja nastaju u trgovačkim lancima? Sukladno gore navedenom, pitamo vas može li „Zoološki vrt“ domaćih životinja biti zanimljivo turističko odredište? 

U Parku prirode kraj Sutivana na otoku Braču djeca uživaju i upoznavaju životinje.

Kada je Stipo Jurić dva kilometra od Sutivana na otoku Braču prije 14 godina sa suprugom Anom odlučio otočki krš pretvoriti u park prirode ( privatni zoološki vrt ), mislio je izgraditi nekoliko nastambi s okućnicama gdje bi njegova djeca mogla vidjeti životinje koje najčešće poznaju samo iz knjiga ili televizijskih reklama i uvjeriti se kako krava nije ljubičasta, a jaja ne nastaju u trgovačkom centru.

No, danas je tu, osim sportskih terena, 20 i 50-metarske žičare, tobogana, trampolina, ljuljačka, drvenog dvoraca i restorana s domaćom hranom i životinjama bogat zoološki vrt, a sve to se prostire na 16 tisuća četvornih metar Parka prirode Sutivan. I ono najvažnije prava atrakcija za sve strane turiste koji dođu na otok Brač. Najzanimljiviji, pogotovo za djecu je zoološki vrt gdje zajedno obitavaju i žive dugorepi plavi i bijeli pauni, zlatni, srebrni i lovni fazani, guske, patke, domaće kokoši, tu je afrički noj, vijetnamske svinje, divlje svinje, krava, ovce, koze i muflon i druge domaće životinje. Stipo Jurić kaže kako su dragulj parka magarci starosti od nekoliko dana do nekoliko godina te konji Suzi i Bela na kojima se može jahati, a okoliš uljepšavaju voće, zelenilo i cvijeće.

Ljubav i briga za životinjski i biljni svijet osjeća se na svakom koraku ovog parka prirode i posjetitelji sigurno sa sobom ponesu emocije koje će im ostati u trajnom sjećanju jer odmor nije samo more i sunce već i kokica koja traži zrno kukuruza i krava koja pase travu. Ne zovu slučajno Stipino imanje „bračkim rajem za djecu“. „Jednom je jedna učiteljica osnovne škole dovela djecu i provela među kokoši pa je jedan učenik upitao koliko koka snese jaja dnevno. Rekla je desetak, a može samo jedno dnevno…Eto, nekada se i nasmijemo“, govori Stipo.

Park prirode Sutivana nezaobilazno je odredište u ponudi otoka Brača i tamo djeca mogu životinje vidjeti i doživjeti u pravom smislu, a ne samo ih gledati jer pruža im se mogućnost da životinje dodiruju, hrane i timare. Također, uz sve to djeca dobiju sve informacije kako životinje žive, što jedu, kako se ponašaju itd…

I tu se najveća magija događa, upravo taj direktan kontakt i interakcija između djece i životinja je neprocjenjiv te doživljaj koji se ne zaboravlja. To se pamti „cijeli život“. „Ljubav prema pokojnoj supruzi Ani održava me da nastavim raditi ono što smo zajedno počeli i zbog nje to i radim i nikada park neću park zapustiti – ja živim za sve ovo…“, kaže Stipo Jurić.

Upravo to se osjeti na svako koraku, ovo nije komercijalni park, sve je domaće i osjeti se taj osobni dodir i briga za cijelim parkom. Ovo nije posao, ovo je način života, govori barba Stipo.

Dodaje kako su sve životinje registrirane u Hrvatskog stočarskom savezu , a bila je tu više puta i veterinarska inspekcija „Jedna inspektorica je djelovala jako ozbiljno i malo je pričala pa sam se bojao hoće li pronaći kakvu grešku. Pogledala je i divlje svinje koje su se upravo oprasile i vidjela gdje su smješteni jer mladunčad zahtjeva posebnu brigu. Nije ništa govorila, ali je u zapisnik zapisala kako životinje žive u izuzetno dobrim uvjetima, smještene su u kuću s okućnicom i sve su pitome što je znak da su njegovane s puno pažnje i ljubavi“, kaže Stipo Jurić dodajući kako je opće poznato da tamo gdje divlje svinje imaju mlade, je najbolji dokaz da su uvjeti za život životinja izvrsni. Inače, sve životinje su registriran i u Hrvatskog stočarskom savezu.

Park prirode kod Sutivana nije teško pronaći – iz smjera Supetra valja proći glavni ulaz u Sutivan i nakon blage uzbrdice je putokaz koji će putnika uputiti do parka, a iz smjera Milne je uočljiva oznaka kretanja prema parku prirode dva kilometra prije Sutivana, od glavne ceste do parka je 500 metara.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.