BRAČKI RAJ ZA DJECU – Koje je boje krava smeđe ili ljubičaste?

Kada bi napravili istraživanje među djecom kako u Hrvatskoj, tako i u drugim državama, te im postavili naslovno pitanje, bilo bi zanimljivo vidjeti odgovore i koja krava bi prevladala.

Ako živite u Zagrebu, Splitu, Rijeci i dugim većim gradovima zapitajte se: Kada ste zadnji put vidjeli kravu? Kada su Vaša djeca vidjela domaće životinje? Pitajte svoje dijete koje je boja krava? Koliko jedna kokoš dnevno nese jaja? Ili možda jaja nastaju u trgovačkim lancima? Sukladno gore navedenom, pitamo vas može li „Zoološki vrt“ domaćih životinja biti zanimljivo turističko odredište? 

Članak se nastavlja ispod oglasa

U Parku prirode kraj Sutivana na otoku Braču djeca uživaju i upoznavaju životinje.

Kada je Stipo Jurić dva kilometra od Sutivana na otoku Braču prije 14 godina sa suprugom Anom odlučio otočki krš pretvoriti u park prirode ( privatni zoološki vrt ), mislio je izgraditi nekoliko nastambi s okućnicama gdje bi njegova djeca mogla vidjeti životinje koje najčešće poznaju samo iz knjiga ili televizijskih reklama i uvjeriti se kako krava nije ljubičasta, a jaja ne nastaju u trgovačkom centru.

No, danas je tu, osim sportskih terena, 20 i 50-metarske žičare, tobogana, trampolina, ljuljačka, drvenog dvoraca i restorana s domaćom hranom i životinjama bogat zoološki vrt, a sve to se prostire na 16 tisuća četvornih metar Parka prirode Sutivan. I ono najvažnije prava atrakcija za sve strane turiste koji dođu na otok Brač. Najzanimljiviji, pogotovo za djecu je zoološki vrt gdje zajedno obitavaju i žive dugorepi plavi i bijeli pauni, zlatni, srebrni i lovni fazani, guske, patke, domaće kokoši, tu je afrički noj, vijetnamske svinje, divlje svinje, krava, ovce, koze i muflon i druge domaće životinje. Stipo Jurić kaže kako su dragulj parka magarci starosti od nekoliko dana do nekoliko godina te konji Suzi i Bela na kojima se može jahati, a okoliš uljepšavaju voće, zelenilo i cvijeće.

Ljubav i briga za životinjski i biljni svijet osjeća se na svakom koraku ovog parka prirode i posjetitelji sigurno sa sobom ponesu emocije koje će im ostati u trajnom sjećanju jer odmor nije samo more i sunce već i kokica koja traži zrno kukuruza i krava koja pase travu. Ne zovu slučajno Stipino imanje „bračkim rajem za djecu“. „Jednom je jedna učiteljica osnovne škole dovela djecu i provela među kokoši pa je jedan učenik upitao koliko koka snese jaja dnevno. Rekla je desetak, a može samo jedno dnevno…Eto, nekada se i nasmijemo“, govori Stipo.

Park prirode Sutivana nezaobilazno je odredište u ponudi otoka Brača i tamo djeca mogu životinje vidjeti i doživjeti u pravom smislu, a ne samo ih gledati jer pruža im se mogućnost da životinje dodiruju, hrane i timare. Također, uz sve to djeca dobiju sve informacije kako životinje žive, što jedu, kako se ponašaju itd…

I tu se najveća magija događa, upravo taj direktan kontakt i interakcija između djece i životinja je neprocjenjiv te doživljaj koji se ne zaboravlja. To se pamti „cijeli život“. „Ljubav prema pokojnoj supruzi Ani održava me da nastavim raditi ono što smo zajedno počeli i zbog nje to i radim i nikada park neću park zapustiti – ja živim za sve ovo…“, kaže Stipo Jurić.

Upravo to se osjeti na svako koraku, ovo nije komercijalni park, sve je domaće i osjeti se taj osobni dodir i briga za cijelim parkom. Ovo nije posao, ovo je način života, govori barba Stipo.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako su sve životinje registrirane u Hrvatskog stočarskom savezu , a bila je tu više puta i veterinarska inspekcija „Jedna inspektorica je djelovala jako ozbiljno i malo je pričala pa sam se bojao hoće li pronaći kakvu grešku. Pogledala je i divlje svinje koje su se upravo oprasile i vidjela gdje su smješteni jer mladunčad zahtjeva posebnu brigu. Nije ništa govorila, ali je u zapisnik zapisala kako životinje žive u izuzetno dobrim uvjetima, smještene su u kuću s okućnicom i sve su pitome što je znak da su njegovane s puno pažnje i ljubavi“, kaže Stipo Jurić dodajući kako je opće poznato da tamo gdje divlje svinje imaju mlade, je najbolji dokaz da su uvjeti za život životinja izvrsni. Inače, sve životinje su registriran i u Hrvatskog stočarskom savezu.

Park prirode kod Sutivana nije teško pronaći – iz smjera Supetra valja proći glavni ulaz u Sutivan i nakon blage uzbrdice je putokaz koji će putnika uputiti do parka, a iz smjera Milne je uočljiva oznaka kretanja prema parku prirode dva kilometra prije Sutivana, od glavne ceste do parka je 500 metara.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.