Što ne smijete zaobići kada posjetite Nacionalni park Brijuni

Dobro je poznato kako je NP Brijuni mjesto netaknute prirode i prekrasnih otoka, no Brijuni su i puno više od toga. Mjesto je to bogate povijesti, ali i okupljalište europske i svjetske aristokracije. I zato prije nego što se jednog dana odlučite istražiti Brijune upoznajte se bolje s onim što vam Brijuni mogu ponuditi.

Safari park

Smješten na sjevernom rubu Velikog Brijuna, Safari park predstavlja neobičan spoj autohtone istarske i egzotične južnoameričke, afričke i azijske faune. Povedite svoje najmlađe članove obitelji na ugodnu vožnju vlakićem i upoznajte slonicu Lanku, karizmatičnu ljamu, vesele zebre, indijske svete krave i neobične nojeve. Unutar Safari parka nalazi se i etno park obogaćen istarskim životinjama – istarskim govedom Boškarinom, istarskim ovcama točnije Istarska Pramenka, magarcima i kozama.

Stara maslina

Najvjerojatnije jedno od najstarijih stabala masline na Mediteranu, staro oko 1600 godina, još uvijek daje plodove od kojih se proizvodi dragocjeno maslinovo ulje. Uslijed velikog nevremena, 70-ih godina prošloga stoljeća, maslina se raspukla na dva dijela, a rane nastale puknućem stabla konzervirane su. Stara je maslina sastavni dio jedinstvenoga krajolika Brijuna te svojom bujnom krošnjom i impresivnom širinom debla daje jedinstvenu vizuru ovoj mikrolokaciji.

Kastrum

O dugogodišnjoj naseljenosti Brijuna svjedoči najslojevitiji brijunski lokalitet s nalazima iz razdoblja Rimske Republike i Carstva, kasne antike, Istočnih Gota, Bizanta, karolinškog razdoblja i Venecije. Tu se nalazi rustična vila sagrađena u 1. st. pr. Kr., a oko nje je nastala čitava zajednica. Dolaskom franačke vlasti krajem 8. stoljeća nastaje novo feudalno dobro. Posljednji tragovi života u kastrumu datiraju iz mletačkoga razdoblja. Ovdje možete zalutati u daleku povijest i osjetiti duh starih vremena.

Dinosauri

Kad kažemo dinosauri ne mislimo baš na prave dinosaure, no na Brijunima nalaze se otisci stopala gmazova iz davnog mezozoika. Do sada su otisci stopala dinosaura otkriveni na četiri lokaliteta Velikog Brijuna te na otocima Vangi, Galiji i Vrsaru.

Rimska vila u uvali Verige

Raskošna rimska ladanjska vila čija je gradnja započela u 1. stoljeću prije Krista svakako je lokacija koju trebate vidjeti. Vila se sastojala od više građevina različitih namjena, smještenih na pomno odabranim lokacijama u raznim dijelovima zaljeva. Građevine su bile povezane zanimljivim šetnicama te su činile jedinstvenu cjelinu, savršeno usklađenu s krajolikom. Rimska vila u uvali Verige dio je poznate Rute rimskih careva duge 3,5 tisuće kilometara.

Crkva svete Marije

Trobrodna crkva četvrtasta tlocrta čiji su bočni zidovi očuvani gotovo u izvornoj visini, a njezina veličina ukazuje na brojno stanovništvo obližnjega kastruma također je neizostavna točka prilikom obilaska Brijuna. U otvorenom predvorju bazilike i oko nje nalazilo se ranokršćansko groblje koje se u dužini od 300 m prostiralo sve do jugoistočnoga ugla kastruma. Uz baziliku je izgrađen i benediktinski samostan.

Mediteranski vrt

Osnovan 2007. godine na površini 17.000 četvornih metara prava je atrakcija Nacionalnoga parka Brijuni. Na posebno dizajniranim plohama Mediteranski vrt danas udomljuje 169 vrsta autohtonih biljaka i egzota obilježenih pločicama s QR kodovima za dodatne informacije. Radi se o reprezentativnom vrtu koji se uklapa u ostale prirodne i kulturno-povijesne sadržaje nacionalnoga parka.

Staza dobrih vibracija

Želite li sami istraživati, onda se zaputite jednom od osam pomno odabranih lokacija Staze dobrih vibracija, tri u Fažani i pet na Velikom Brijunu. Na njima su postavljene umjetničke klupe, ležaljke, ljuljačke, informativne ploče koje otkrivaju posebnosti lokaliteta te zvukove prirode, glazbe klavira i klapske pjesme koja upotpunjuje čaroban trenutak. 

Kuća za brodice

Izgrađena 1902. godine u secesijskome stilu austrougarske arhitekture Kuća za brodice i danas plijeni toliko zasluženu pažnju. U sklopu kuće otvoren je interpretacijsko-edukacijski centar koji na inovativan i interaktivan način prezentira Brijune. Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest tematske su cjeline kroz koje možete samostalno otkrivati kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu otočja. 

Kupelwieserov mir

Kupelwieserov mir mjesto je gdje se zaista osjeti vječni spokoj, iako sam Kupelwieser svoje posljednje počivalište nije pronašao ovdje. Naime, uslijed okolnosti, nekadašnji vlasnik otočja Brijuni umro je u Beču gdje je i pokopan. Kupelwieserov je mir smješten u dubokoj hladovini visokih čempresa i odiše posebnom, umirujućom energijom.

Izvor i fotografije: Nacionalni park Brijuni

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.