Brlog – još uvijek nastanjena starina


U katastarskim granicama današnjeg općinskog središta Kamanja nalazilo se nekada frankopansko vlastelinstvo Brlog. Danas od njega nije ostalo mnogo, ali me je jako obradovalo što sam ga imao prilike vidjeti i obići.

A kratki obilazak se dogodio potpuno slučajno. Tijekom boravka kod prijatelja u Kamanju spomenuo se i Brlog, a moj domaćin se ponudio da me odvede do svog prijatelja i sadašnjeg vlasnika tog posjeda kako bih sve to vidio na svoje oči. Kratki telefonski poziv i za nekoliko minuta smo parkirali isprad velike kuće sa starinskim dvokrilnim vratima i ulazom pod voltom s uklesanom godinom 1750.

brlog
Članak se nastavlja ispod oglasa

Brlog se prvi puta spominje u drugoj polovici XVI. stoljeća kao dio zajednice imanja koju su ustanovile porodice Zrinski i Frankopan, nakon što se Katarina Frankopan udala za Nikolu Zrinskog, čuvenog branitelja Sigeta. Od tada je Brlog ostao kao i cijeli ozaljski kraj pod upravom Zrinskih. Tim bračnim savezom dvije kneževske porodice nastojale su sačuvati svoja imanja, a time i položaj i ugled kojega su stekli na europskoj razini u minulim stoljećima.
Od prvotnog izgleda još uvijek su dobro očuvani podrum ispod glavne zgrade, a vlasnik je nedavno otkrio i otkopao strme kružne stepenice kojima se iz podruma izlazi na dvorište, u kojemu su još uvijek vidljivi ostaci zidova osmerokutne kapelice.

brlog

U prizemlje glavne zgrade sačuvana je velika prostorija sa svodovima, vrlo vjerojatno još od izvorne gradnje. U toj prostoriji obitelj vlasnika živi i danas, a sam prostor je prilagođen suvremenom načinu života ne narušavajući pritom izvorne arhitektonske elemente.
U ovoj kući rođen je Emilij Laszowski – Szelica, osnivač i velikim meštar Družbe braće hrvatskog zmaja, o čemu svjedoči i spomen ploča kod ulaza. Usput, prema riječima vlasnika, sadašnji glavni ulaz u objekt bio je u stvari sporedni ulaz, dok se glavni ulaz u Brlog-grad nalazio u zgradi koja više ne postoji.

brlog

Gospodarske zgrade su očito nastale kasnije od velikih kamenih elemenata uzetih sa zgrada koje su davno razgrađene, pa su vrlo zanimljive za svakog istraživača-amatera, jer bude maštu i vraćaju u ona slavna i davna vremena.

I za kraj važna napomena. Brlog-grad je među rijetkim još uvijek naseljenim starinama, u privatnom je vlasništvu i za obilazak je potrebno zatražiti dopuštenje vlasnika.

Fotografije: Tomislav Beronić

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.