Brodosplit gradi najveći svjetski jedrenjak na struju s tri jarbola – plovit će i Karipskim otočjem

Priča o Brodosplitu je priča za udžbenike kako se jedna kompanija iz ružnog pačeta pretvorila u labuda odnosno postala centar inovacija u brodogradnji. Naime u Brodograđevnoj industriji Split uskoro započela je izgradnja Novogradnje 531, najvećeg jedrenjaka s tri jarbola na svijetu koji ima glavni pogon na struju pogonskim elektromotorima, a čije baterije se pune tijekom same plovidbe.

‘Električni jedrenjak’ tzv. trojarbolna škuna bit će duga 63,50 metara, široka 10 metara, visoka do glavne palube 5,35 metara, a bit će izgrađena na platformi već postojećeg trojarbolnog škunera ‘Klara’ iz ‘Brodosplitove’ flote putničkih brodova za komercijalni turizam. Imat će klasu putničkih brodova neograničene plovidbe i moći će ploviti po svim morima svijeta. Tijekom domaće turističke sezone plovit će Jadranskim morem po obalama Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke, a van sezone Karipskim otočjem i drugim turističkim destinacijama.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Trup i nadgrađe izrađeni su od čelika, a jarboli su od aluminijske legure. Kada ne koristi jedra, brod pogone dva elektromotora svaki po 150 kW koji se napajaju iz sustava baterija koje se kontinuirano pune iz različitih izvora. Kada postigne brzinu od 6 čvorova, trebat će samo 60 kilovata snage, što je za brod od 500 GT-a poprilično nezamjetna snaga. Brod će biti opremljen s 30 tona baterija koji imaju kapacitet od max 2300 kWh, ali zbog sigurnosti imat će i dva dizelska agregata koji će se uključivati samo u slučaju potrebe.

Inače sama ideja o gradnji ovog jedrenjaka na struju stara je sedam godina. – Prije sedam godina na ideju je došao predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak. Još čuvam taj mail i rado se prisjećam toga. Još tada smo spomenuli ideju da idemo u jedrenjake kao putničke brodove, ali s nultom emisijom ispušnih plinova. I onda kada su prije dvije godine krenuli EU fondovi zaključili smo kako sada imamo načine za realizirati tu našu ideju. Jasno trebali smo partnere i izvrsnim se pokazala suradnja sa znanstvenim timom Osječkog FERIT-a i Splitskog FESB-a koja odrađuju dodatne proračune i analize odnosno provjere, rekao je za portal HrTurizam.hr projektant Mislav Brlić iz tvrtke DIV MES koja je projektirala jedrenjak.

Prema njegovim riječima radi se o iznimno zanimljivom i izazovnom projektu. Najizazovnije je bilo smještanje cijele nove opreme i baterija u prostor broda, a da se ne naruši dizajn i atraktivnost putničkog prostora koji treba ostati luksuzan i lijep za ugodno putovanje turista. Veliki izazov u projektu je i razvoj jedrilja jer potrebna je veća efikasnost u odnosu na normalna jedra, no ovakvi izazovi zapravo su najveća poslastica za projektante koji u ovome poslu uživaju. 

Na pramcu i krmi postojat će dvije vertikalne vjetroturbine koje će opskrbljivati brod strujom dok je u luci sa spuštenim jedrima. Na krovu nadgrađa bit će postavljena fotonaponska solarna elektrana. Brod će tako biti opskrbljen strujom i vodom iz potpuno obnovljivih izvora, a svu će energiju dobiti bez ikakve emisije CO2. Tako da, osim što će biti 100% ‘zelen’, brod praktički neće imati nikakvih troškova za gorivo i napajanje pogonskih strojeva.

Ono što ovaj električni jedrenjak izdvaja od sličnih plovila je to što će brod prilikom plovidbe na jedra ujedno puniti baterije, i to na vrlo domišljat način. Naime, osim sustava vjetroturbina, hidroturbina i solarnih panela koristit će se i sustav brodskih vijaka s promjenjivim usponom, s posebnom geometrijom krila, koji prilikom jedrenja služi kao hidroturbina. Ovaj će “reverzibilni vijak” puniti baterije velikog kapaciteta u potpalublju. Osim toga moći će kontrolirati sve informacije na brodu koje će se skupljati na komandnom mostu. Od meteoroloških podataka, kako bi zapovjednik znao gdje je najpovoljniji vjetar, do apsolutno svih sustava broda i pogona, zalihe struje u baterijama, funkcioniranja motora, solarnih panela, vjetroelektrana, tople vode, potrošnje energije… Ujedno, kontroliranje svih “prihoda” i rashoda” energije na brodu, priopćili su iz Brodosplita.

Rad na projektu je započeo u veljači prošle godine, a sufinanciran je sredstvima za IRI 2 projekte koji se financiraju iz EU fondova. Nositelj projekta je DIV grupa, a partneri iz znanstveno istraživačke zajednice su FERIT i FESB.

Idejni i glavni projekt realizirat će tvrtka Marine Energy Solutions DIV d.o.o. Planirano je da brod zaplovi i bude u punoj funkciji do kraja iduće godine.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Cilj projekta je poboljšati proizvode i usluge u brodograđevnoj industriji, a postupci opremanja postaju ključan dio procesa gradnje broda. Ulaganjem u nove tehnologije, u inovacije i istraživanje i razvoj sofisticiranih brodova s većom dodanom vrijednosti u kojima dominira visoki nivo složenosti opreme uskoro bi mogli konkurirati i najrazvijenijim zemljama.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.