Brojna događanja kao motiv da se rano proljeće provede u Krku

spot_img

Početak proljeća u gradu Krku donijet će čitav spektar tematski i koncepcijski raznovrsnih događanja za sve generacije, ukuse i afinitete. Ožujak u gradu i na otoku Krku otočane i njihove prve goste iznenadit će mnogim atraktivnim kulturnim, tradicijskim i sportsko-rekreacijskim sadržajima te likovnim radionicama idealnim za testiranje vlastitih kreativnih potencijala.

uskrsno vrijeme u krku
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Krka

Radionice izrade uskrsnih dekoracija, slikarska radionica i prigodna uskrsna izložba

Spajanje tradicije, za otok svojstvenih materijala i kreativnih izazova, povjereno je Udruzi Rukotvorine Krk. Ovdje je riječ o besplatnim radionicama tijekom kojih će se predstaviti mogućnost izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama, kao i pridonijeti očuvanju i prenošenju tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana.

Dvosatne radionice namijenjene svim uzrastima odvijat će se u prostorijama Udruge, na adresi Trg sv. Kvirina 1 u gradu Krku, 5., 12. i 19. ožujka, između 18.00 i 20.00 sati, kada će svi zainteresirani kreativci imati priliku okušati se u filcanju vune i oslikavanju te 21., 22. i 23. ožujka, u isto vrijeme, kada je na redu pletenje maslinovih grana. U nedjelju, 24. ožujka, na štandu pred sjedištem Rukotvorina Krk, između 10.00 i 14.00 sati održat će se prezentacija svega onog što je izrađeno tijekom prethodno najavljenih susreta, uz javnu demonstraciju iskušanih tehnika.

uskrsno vrijeme u krku
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Krka

Košljun – Koncert HGD-a Zvijezda Danica na otočiću Košljunu

Na jednom od najposebnijih i najslikovitijih krčkih lokaliteta, otočiću Košljunu, u renesansnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, koncert će u subotu, 9. ožujka, održati članovi Hrvatskog glazbenog društva Zvijezda Danica iz Kraljevice, jednog od najstarijih glazbenih kolektiva s neprekinutom tradicijom u ovome dijelu Europe, osnovanog sada već daleke 1894. godine.

košljun
Izvor fotografije: Turistička zajednica grada Krka

U Kraljevici postoji vrlo snažna tradicija pjevanja korizmenih napjeva, popjevki i pasija, koji su kao pasionska baština već otprije prepoznati kao jedinstvena glazbena pojava, i kao takvi temeljito obrađeni u muzikološkim radovima te trajno zabilježeni na nosaču zvuka Častimo te, Križu sveti. Zvijezda Danica će na Košljunu, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, predstaviti upravo pasionsku baštinu svojeg kraja, iznimno rijetko izvođenu mimo uobičajenog liturgijskog okvira.

Od krša do zlata – skrivene priče o poznatim povijesnim lokalitetima

Prvo od brojnih ovogodišnjih storytelling događanja u gradu Krku na rasporedu je u subotu, 30. ožujka. Ova inspirativna interpretacijska šetnja, koja će, s početkom u 18.00 sati, krenuti s Trga krčkih glagoljaša, predstavlja priliku da se krčka starogradska jezgra, vodeći se temom Od krša do zlata, doživi iz jedne svježije perspektive. Svi znamo koliko male stvari mogu biti bitne i vrijedne, a ovaj će susret sve okupljene povesti u neočekivanu potragu upravo za tim malim stvarima koje su, sitnim, ali presudnim koracima, tkale našu povijest i nasljeđe.

od krša do zlata
Foto: Luka Tabako, izvor: Turistička zajednica grada Krka

Od romaničke Crkve Majke Božje od zdravlja i ljekovitog autohtonog bilja, preko arhitekturom suvremenog osnovnoškolskog kompleksa i dvoglasja tijesnih intervala, pa sve do Trga Kamplin, upoznat ćete ne samo brojne povijesne lokalitete, već i priče koje ih čine toliko privlačnima. Sudjelovanje u ovoj besplatnoj interpretacijskoj šetnji potrebno je prethodno najaviti e-mailom na: tic@tz-krk.hr ili telefonom na: +385 (0)51 220 226.

Uskrs uz tradicionalnu otočnu slasticu i koncert Vivien Galette i Voljena Grbca, a Uskrsni ponedjeljak uz nastup Gradske glazbe Krk

Na dan svetkovine Uskrsa, u nedjelju, 31. ožujka, na glavnome gradskom trgu Veloj placi, s početkom u 11.30 sati, Turistička zajednica Grada Krka pripremila je blagdansko događanje u sklopu kojeg će, uz podjelu tradicionalne otočne slastice – uskrsne pince (pogače ili slatkog kruha) – kao nezaobilaznog dijela svakog blagdanskog stola, nastupiti dvoje vrhunskih riječkih vokalista Vivien Galetta i Voljen Grbac uz klavirsku pratnju Vladimira Babina. Slavlju će dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, prigodnim koncertom na istoj lokaciji, u 18.00 sati, pridonijeti i neizostavna Gradska glazba Krk.

događanja u krku

Spoj rekreacije i uživanja u prirodi

Poviješću i tradicijom nisu inspirirane samo vođene šetnje, već i sportsko-rekreacijski sadržaji, što će dokazati jednodnevna manifestacija Local Bike Sightseeing Tour – proljetna biciklijada priređena s ciljem otkrivanja prirodnih, povijesnih i kulturnih ljepota šire okolice grada Krka. Na Uskrsni ponedjeljak, 01. travnja, svi zainteresirani rekreativci pozvani su na bicikliranje atraktivnim ambijentima zapadnog dijela otoka, počevši od krčke rive, preko plodnim poljima prošaranog predjela Kimpi, osamljenog, ali impozantnog Kaštela Salatići, naselja Lakmartin, Muraj i Kornić, pa sve do ponovnog povratka u Krk.

događanja u krku

Ovu biciklističku avanturu donosi Turistička zajednica Grada Krka u suradnji s Infinity sport – Bike centrom Krk. Svoje mjesto na biciklijadi, s obzirom na ograničen broj sudionika, možete osigurati prijavom na e-mail: tic@tz-krk.hr.

Kalendarski prikaz događanja u Krku

05., 12. i 19. ožujka 2024., 18.00 – 20.00
Besplatne radionice izrade uskršnjih dekoracija u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama

Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk
Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

09. ožujka 2024. godine, 18.00
Pasionska baština Kraljevice, koncert HGD Zvijezda Danica (Kraljevica)

Orgulje: Daniela Perković
Umjetnički voditelj: Frane Frleta
Košljun, crkva Navještenja Blažene Djevice Marije
Ulaz slobodan!

21., 22. i 23. ožujka 2024., 18.00 – 20.00
Besplatne radionice pletenja maslinovih grana

Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk
Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

uskrs krk
Foto: Turistička zajednica grada Krka

22. ožujka – 04. travnja 2024.
Ususret Uskrsu, prigodna izložba članica Zajednice Talijana Krk (Likovne sekcije Milo Seršić)

Galerija Decumanus
Otvorenje izložbe: 22. ožujka, u 19.00
Radno vrijeme: pon. – sub. 10.00 – 13.00 | 29. i 30. ožujka, pon. – sub. 10.00 – 13.00; 18.00 – 20.00

24. ožujka 2024., 10.00 – 16.00
Javna prezentacija pisanica i ispletenih maslinovih grana

Prezentaciju vodi: Udruga Rukotvorine Krk
Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

30. ožujka 2024.
Od krša do zlata – tematska interpretacijska šetnja krčkom starom gradskom jezgrom

Start: Trg krčkih glagoljaša, u 18.00 sati
Prijave na: tic@tz-krk.hr ili +385 (0)51 220 226

31. ožujka 2024., u 11.30 sati
Prigodna podjela tradicionalne otočne slastice – uskrsne pince i koncert Vivien Galette i Voljena Grbca uz klavirsku pratnju Vladimira Babina

Vela placa

Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Krka

01. travnja 2024.
Local Bike Sightseeing Tour, besplatna biciklistička tura

Tijek ture: Krk – Kimpi – Kaštel Salatić – Lakmartin – Muraj – Kornić – Krk
Okupljanje: kod Sunčanog sata (od 08.30 do 09.00 sati)
Start: gradska riva, u 09.00 sati
Prijave na: tic@tz-krk.hr

01. travnja 2024., 18.00
Koncert Gradske glazbe Krk

Vela placa

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.