Budućnost je tu: Vodeni elektro taksiji bez vozača

Norveška je pionir u proizvodnji električnih vodenih taksija koji nemaju vozača, a ovi elektro samovozeći trajekti mogli bi biti revolucija u doba borbe s klimatskim promjenama. Genijalno rješenje koje može biti idealno i za prijevoz turista kako bi se rasteretio promet u našim morskim destinacijama. Vodeni elektro taksiji su zanimljivi i svim gradovima na rijekama i jezerima.

Zašto se po gradovima voziti autom kada možete rijekom ili morem i to električnim taksijem. Nemaju vozača i mali su, ne proizvode ugljični dioksid, a turisti ih mogu pozvati pritiskom na jednu tipku.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ideja je ovo norveškog start up-a Zeabuz koji je najavio kako će 2021. godine lansirati svoj “samovozeći” trajekt odnosno vodeni taksi. Kapacitet ovog električnog vozila je 12 putnika, a prigradski trajekt putnici pozivaju pritiskom na tipku na svojim telefonima. Način javnog prijevoza bez emisija prvi su put razvili istraživači na Norveškom sveučilištu za znanost i tehnologiju 2018. godine. Zeabuz je na dobrom putu da ga “izbaci na vodu” i krene prevoziti putnike već nagodinu.

VRHUNSKI SENZORI OSIGURAVAJU SIGURNU VOŽNJU

Zeabuz će tako na baterije prevoziti putnike plovnim putovima u norveškim u gradovima i naseljima uz obalu gdje su putovanja brodom česta, a naglasak je na minimalan utjecaj na okoliš. S obzirom kako su vodeni elektro taksiji bez vozača, ova tehnologija bi možda mogla izazivati nesigurnost i nelagodu korisnika. No ovaj start up naglašava kako su ispunjeni svi sigurnosni standardi i odrađene opsežne provjere. Naime kretanje je osigurano korištenjem vrhunskih senzora kojima će ovi samovozeći trajekti moći detektirati sve oko sebe i sigurno se kretati oko kupača, drugih čamaca i ostalih nepokretnih predmeta u vodi poput bova. Senzori podatke šalju u upravljački sustav koji donosi odluku o mjestu pristajanja kako bi putnici sigurno stigli na odredište.

Revitalizacijom gradskih plovnih putova, Zeabuz najavljuje kako će smanjiti štetne emisije, zagađenje bukom, ali i prometne gužve u gradovima, istodobno čuvajući zdravlje ljudi i okoliša. Ovi elektro samovozeći trajekti u Norveškoj će se povezati i integrirati sa postojećom kopnenom infrastrukturom javnog prijevoza kako bi ljudima pružili održiviji i ekološki prihvatljiv način putovanja. Kako bi bili prilagođeni korisnicima, pristaništa će biti postavljena na mjesta koja najviše odgovaraju putnicima. Kako se radi o malom i kompaktnom plovilu s lakoćom će putovati ispod svih mostova.

BROJNI GRADOVI POKRENULI PROJEKTE ODRŽIVOG JAVNOG PRIJEVOZA NA VODI

Uz prodaju Zeabuza gradovima u Norveškoj, ova tvrtka želi pomoći i međunarodnim partnerima u dizajniranju i izgradnji sličnih trajekata u mjestima s brojnim plovnim putovima poput New Yorka, Sydneya, Istanbula, Londona, Amsterdama i Hong Konga. Mnoga mjesta već su pokrenula projekte održivog javnog prijevoza na vodi. Primjerice Pariz razvija “leteći vodeni taksi” odnsno SeaBubbles uz rijeku Seinu. A prvi danski električni trajekt počeo je voziti još prošle godine u ovoj domovini dizelskih brodskih motora.

A gdje je Hrvatska? Imamo odlične dizajnere i inovatore, imamo najbolji električni automobil na svijetu. Zašto ne bi imali i električne vodene trajekte u zemlji kojoj je turizam najznačajnija gospodarska grana. Zagreb je naš glavni grad na vodi uz Savu s ogromnim prometnim problemima. Možda je ovo rješenje i za prijevoz putnika našom metropolom?

Izvor: Lonelyplanet.com

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.