Bundek – omiljena obiteljska rekreacijska zona Zagrepčana

Jezero Bundek prošlo je dug put od izvorne šljunčare i divljeg kupališta do danas prostranog uređenog parka u Novom Zagrebu, uz južnu obalu rijeke Save. Veliko jezero ljeti postaje plaža, a Malo jezero rezervirano je samo za životinje, ponajviše ptice. Za razliku od jezera Jarun, koje je više sportski orijentirano, Bundek je pravi mali obiteljski raj. Djeca uživaju na opremljenim dječjim igralištima, a odrasli ovdje dolaze na roštiljanje. Za ljubitelje aktivnosti tu je staza za bicikliranje i rolanje i sve su što je potrebno za kvalitetno proveden izlet u prirodi.

bundek
Foto: TZ Zagreb

Na istočnom dijelu Parka Bundek nalaze se dva terena za odbojku i rukomet na pijesku. Bundek je tako s godinama postao omiljena obiteljska rekreacijska zona. Na Velikom jezeru uređena je obala veličine 10 000 četvornih metara na kojoj tijekom ljetne sezone za sigurnost kupača brine spasilačka služba i liječnička služba. Tijekom sezone kupanja redovito se prati kvaliteta vode kupanje. Ulaz u jezero prilagođen je osobama s invaliditetom izgrađenom rampom koja omogućava pristup invalidskim kolicima. Malo jezero ostavljeno je kao prirodno stanište mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta.

///Kupanje na kontinentu: Otkrijte nevjerojatne plaže na rijekama i jezerima

Jezero Bundek nastalo zbog iskapanja šljunka

Bundek je potpuno obnovljen 2006. godine i od tada je omiljeno izletište Zagrepčana, no rijetki se sjećaju kako je Bundek nastao. Daleke 1955. godine iskapao se šljunak za potrebe gradnje paviljona Zagrebačkog velesajma. Iskapanja su se nastavila idućih pet godina jer nakon velesajma, šljunak se koristio i za izgradnju Mosta slobode. I tako je nastalo jezero koje je već tada vrlo brzo postalo kupalište. Tada je bilo dugačko gotovo pola kilometra i upola manje širine tek oko dvjestotinjak metara.

bundek
Foto: Ivan Gale

Sedamdesetih godina Bundek je bio omiljeno okupljalište Zagrepčana, ali i prvo i najomiljenije kupalište, no početkom osamdesetih godina zbog loših sanitarnih uvjeta zabranjeno je kupanje. Od tada ovaj prostor počinje propadati i pretvara se u šikaru koju su posjećivali tek poneki ribolovci. Ako je vjerovati pričama novozagrebačkih kuloara Bundek je dobio ime po Josipu Bundeku. Ovaj stanovnik Zapruđa nažalost bio je prvi utopljenik na jezeru, tadašnjoj šljunčari.

Stari Zagrepčanci s nostalgijom se prisjećaju Bundeka sedamdesetih. Tvrde kako je tada Bundek bio poput mora, a kupanje je bilo poseban doživljaj. Mladi koji se ovog vremena ne sjećaju složni su kako je Bundek danas izvrsno izletište koje pruža sadržaje za sve generacije.

Na Bundeku se nalazi i Staza zdravlja duga oko 700 metara koja se nalazi oko velikog jezera. Ova staza tijekom cijele godine privlači šetače, ali i one kojima je draže trčanje ili nordijsko hodanje. Labudovi su također redoviti posjetitelji jezera, čime je dječje oduševljenje ovim jezerom još veće. Ako za vikend nemate mogućnosti pobjeći van grada, Bundek je uvijek opcija za odličan izlet i kvalitetno provedeno vrijeme s obitelji u prirodi na svježem zraku.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.