Novom selekcijom MICHELINA svi dosadašnji hrvatski restorani nositelji prestižne zvjezdice zadržali su svoju oznaku. Riječ je o restoranima Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Terrace (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj). Uz 10 restorana s MICHELINOVOM zvjezdicom, Hrvatska se može pohvaliti i s dva restorana s oznakom MICHELIN Green Star koju sada nose restorani Zinfandel’s (Zagreb) i Konoba Mate (Korčula).
Michelin vodič je jedan od najpopularnijih u svijetu i smatra se kako je to najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete.
Foto: TZ Novalja, Agencija Posada i Moonstone Production
Još 1899. godine Andre Michelin objavio je prvi broj Michelinovog vodiča naziva Le Guide Michelin s ciljem da vlasnici automobila znaju gdje mogu natočiti gorivo, popraviti automobil, ali i gdje dobro pojesti i popiti. Braća Michelin su s ovim ciljem obišli cijelu zemlju te prikupili veliki broj informacija koje su unijeli u vodič. Ovim potezom stekli su kredibilitet i povjerenje, a samo par godina kasnije ovaj vodič je postao gurmanska biblija, a mjesto u njemu tiha je patnja svakog chefa i restorana vrhunske kuhinje.
– Naši su inspektori posebno vodili računa o kvaliteti kulinarskih doživljaja restorana, timovi su dokazali dosljednost, pokazujući koliko je stalna kvaliteta bitan i važan kriterij za izdvajanje i dobivanje MICHELIN zvjezdica, objasnio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča.
Bib Gourmand – znak za dobar omjer kvalitete i cijene
Dodajmo kako je uz navedene prestižne zvjezdice, na listu Bib Gourmand, uvršten i restoran Šug (Split) pa tako ovu oznaku u Hrvatskoj danas nosi ukupno 12 restorana, dok još 62 restorana imaju preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.
Nije baš zvijezda, ali definitivno nije utješna nagrada, Bib “gurman” – nazvan po Bibendumu, ljubaznom Michelin Manu i službenoj maskoti tvrtke zapravo je vrlo cijenjena ocjena koja prepoznaje restorane koji imaju visokokvalitetnu ponudu hrane po umjerenim cijenama. Umjerene cijene znače obrok od tri slijeda s predjelom, glavnim jelom i desertom, unutar fiksnog raspona cijena, koji danas iznosi 36 eura u većini europskih gradova, 40 američkih dolara u američkim gradovima, HK300 u Hong Kongu i Y5 000 u Tokiju.
1997. godine u vodiču MICHELIN prvi je put predstavljen simbol Bib Gurmana – slika Michelin Mana koji se oblizuje. Od tada je Bibendum postao omiljeni svjetionik za one koji traže kvalitetu uz razumnu cijenu.
– Iz godine u godinu bilježimo sve veću predanost vaših restorana i profesionalaca održivijoj gastronomiji s fokusom na visokokvalitetne proizvode lokalnog porijekla koji čine hrvatsko kulinarsko nasljeđe ponosnim, zaključio je Poullennec.
MICHELIN-ov tanjur – znak za dobru hranu
U izdanju pariškog vodiča iz 2016. godine predstavljen je potpuno novi simbol L’Assiette ili The Plate koji prepoznaje restorane koji „jednostavno poslužuju dobru hranu“.
Nove oznake rezultat su tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih inspektora MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane na čijim je stranicama objavljen popis za Hrvatsku.