Camino rute u Hrvatskoj: Aktivno pet ruta u planu još nekoliko

Tradicija Camina započinje još u 9. stoljeću, a danas se mreža Camino putova prostire duž čitave Europe. Hrvatska pak ima vrlo bogatu povijest vezanu uz Camino, od lokalnih bratovština koje su djelovale još 1203.godine, hodočasničkih ogrtača koji su izrađivani u ovim krajevima, do posebnih privilegija dodijeljenih hodočasnicima koji su u srednjem vijeku pješačili od Hrvatske do Santiaga de Compostele i natrag. Također, Hrvati su od davnih dana u Europi poznati kao hodočasnici – čak i Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji spominje lik hodočasnika Hrvata, a Hrvati su bili i među prvim Camino hodočasnicima.

Skupina hrvatskih Camino entuzijasta okupljena u Bratovštinu Svetog Jakova odlučila je obnoviti ovu bogatu hrvatsku Camino tradiciju pa je pokrenut projekt obnove srednjovjekovnih Camino ruta kroz Hrvatsku. Camino France je i pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske Baštine.

Trenutno su u Hrvatskoj aktivni Camino Krk, Camino Imota, Camino Podravina, Camino Banovina i Camino Šibenik, a u planu je i Camino južna Istra. Navodno se u Hrvatskoj ozbiljno razgovara o još nekoliko Camino ruta, pa priča oko Camino staza u Hrvatskoj postaje sve zanimljivija.

Camino Krk

Sveotočna kružna ruta Camino Krk duga je 150 kilometara i prati infrastrukturu postojećih pješačkih i biciklističkih staza. Obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana. Za što lakše snalaženje otokom Camino Krk obilježen je prepoznatljivim, plavo-žutim oznakama, a pored signalizacije, na raspolaganju je i interaktivna digitalna karta koja praćenje rute omogućava i pomoću pametnog telefona.

Početna točka rute nalazi se u otočnom središtu – gradu Krku, tj. Krčkoj katedrali, a završna u naselju Kornić, u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu apostolu.

Krčka Camino ruta, u svojevrsnoj sintezi hodočašću svojstvene kontemplacije i otkrivanja otočnog prirodnog, povijesnog i kulturnog blaga, slijedeći gotovo u cijelosti konturu otoka prvog dana vodi od Krka do naselja Brzac (23 kilometra), drugog dana od Brsca do Malinske (22,9 kilometra), trećeg dana od Malinske do Omišlja (19 kilometara), četvrtog dana od Omišlja do Čižića (21 kilometar), petog dana od Čižića do Vrbnika (21,6 kilometara), šestog dana od Vrbnika do Baške (23,3 kilometra) te posljednjeg, sedmog dana od Baške do Kornića (21,4 kilometra).

Camino Krk kao dio outdoor ponude otoka Krka brzo je stekla veliku popularnost, što su prepoznali i stručni članovi turističkog sektora. Projekt je tako u 2021. godini osvojio visoko treće mjesto na Međunarodnim nagradama za održivi turizam – Skål International Sustainable Tourism Awards i zlatnom poveljom na 9. Suncokretu ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award, u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

Na portalu možete pronaći i opisanu rutu dan po dan.

Camino Imota

Prvi Camino Imota vikend koji je privukao velik broj hodočasnika održan je u lipnju 2021. godine kad je i Camino Imota staza prigodno ”otvorena”.

Prema izjavama iskusnijih sudionika, ova ruta izgledom podsjeća na onu kroz Galiciju. Camino Imota ruta je dugačka oko 75 kilometara i za prelazak dionice treba tri dana hodanja. Ruta je označena jarko žutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom. Početak staze je u Biorinama (lokalitet Pištet), pa preko crkve Sv. Jakova i lokaliteta Crkvine ide prema Lovreću gdje je ujedno i kraj prvog dana. Drugi dan započinje iz Lovreća pa preko Nikolića, Strinića, Lokvičića do Prološkog Blata i dalje kroz Proložac do Zelene katedrale. Treći dan put vodi od Zelene katedrale preko Kamenmosta, Zmijavaca i Runovića do Vinjana i Imotskog, gdje je u crkvi Sv. Frane završetak puta.

Camino Imota prolazi pokraj izuzetno zanimljivih sakralnih objekata, ali i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine. Na ukupno 12 lokaliteta nalaze se i prigodni pečati za hodočasničke putovnice kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu Turističke zajednice Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu.

Održana je i ovog travnja, a više o programu održavanja možete pročitati NA LINKU.

Camino Podravina

Camino Podravina, koncipirana je kao zasebni turistički proizvod i motiv dolaska za višednevni boravak na području destinacije. Ukupna ruta Camina Podravina ima 6 dnevnih dionica prosječne dužine 20tak kilometara, a započela je prošle godine u srpnju kad je privukla više od 60 hodočasnika.

Šestodnevna ruta:

 1. Ferdinandovac – Podravske Sesvete – Kloštar Podravski – Kalinovac
 2. Kalinovac – Đurđevac -Virje  – Molve
 3. Molve- Hlebine – Koprivnica
 4. Koprivnica –Bakovčica – vrh Bilogore-  Reka
 5. Reka – Močile- Rasinja
 6. Rasinja – Kuzminec – Ludbreg

Projekt Camino Podravina realizira Bratovština Sv. Jakova uz potporu Turističke zajednice Koprivničko križevačke županije i Turističke zajednice područja Dravski Peski. 

Camino Šibenik

Camino Šibenik je novo obnovljena Camino ruta koja je službeno otvorena u listopadu 2022. godine te se ove godine očekuje veće interes hodača za ovu atraktivnu rutu. Ruta je raspoređena u šest dana:

 • Marina – Rogoznica (21 km) – polazak 7:30h – TZ Marina info centar
 • Rogoznica – Primošten (16 km)
 • Primošten -Vrpolje (20 km)
 • Vrpolje -Šibenik (14 km)
 • Šibenik – Okit – Vodice (20 km)
 • Vodice – Pirovac (17km)

Camino Banovina

Camino Banovina ruta duga je oko 100-tinjak kilometara i rute su raspoređene na 5 dana hodočašća. Prošle godine službeno je otvorena ovaj najnovija hrvatska Camino ruta i tada je označen je dio staze od Siska prema unutrašnjosti Banovine. Promocija rute najavljena je krajem travnja. Informacije o kilometraži pronašli smo samo za prva dva dana rute.

 1. Sisak – Petrinja                       17,30 km
 2. Petrinja – Prnjavor Čintićki          20,00 km
 3. Prnjavor Čuntićki – Glina              19,80 km
 4. Glina – Marinbrod                          16,80 km
 5. Marinbrod – Petrinja                     17,50 km

Dodajmo na kraju kako je zadaća ovog projekta u Hrvatskoj otkrivanje i formiranje novih turističkih potencijala, točnije stvaranje preduvjeta za razvoj vjerskog ili hodočasničkog turizma i aktivnog odmora. Dakle, riječ je o kompleksnoj i dugoročnoj inicijativi koja uz podršku Bratovštine Sv. Jakova, ali i svih dionika turizma.

Cilj je potaknuti što veći broj hodočasnika različitih naroda i svjetonazora da i u Hrvatskoj osjete taj posebni ”Camino doživljaj”.

Kojim Putem koračati? Što je Istina? Kakav Život živjeti?

Camino nije stvar fizičke spremnosti. Camino je hrana za dušu. Camino je borba sa samim sobom i svojim unutarnjim nemirima. Borba sa svojim velikim ja. Camino je put koji je psihički zahtjevan. Na to se morate pripremiti, a to je nešto na što se ne možete pripremiti. Ovaj put će vas rastaviti na najmanje čestice. Razbucat će vas doslovno. Rastaviti na atome” – napisala je Mirjam Jukić, opisavši svoje iskustvo nakon Puta Svetog Jakova od Saint Jean Pied the Porta u Francuskoj do Santiago de Compostele u Španjolskoj. Cijelu priču pročitajte na LINKU.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.