Centar Speleon odvest će vas na fantastični izlet u ledeno doba

spot_img

Sljedećeg tjedna, 23. siječnja, u Rakovici će bit svečano otvoren Speleon – centar podzemne baštine, projekt vezan uz Baraćeve špilje, a već od sljedećeg dana svoja će vrata otvoriti i za posjetitelje.

Projekt Speleon sufinanciran je europskim sredstvima i osmišljen u Javnoj ustanovi Baraćeve špilje za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima općine Rakovica, u partnerstvu s Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

Centar podzemne baštine kružnog je oblika, a njegov moderno osmišljeni postav interpretira ključne prirodne vrijednosti kroz četiri teme – paleontologiju, arheologiju, geologiju i speleologiju. Centar će posjetiteljima ponuditi niz suvremenih, multimedijalnih modela interpretacije, a ono što posebno doprinosi njegovoj atraktivnosti jesu osjetilne komore, gdje se podzemlje može doživjeti svim čulima.

U glavnoj dvorani prikazivat će se dokumentarni film koji će sažeti prikaz okoliša i tipičnog ambijenta u ledeno doba na području Baraćevih špilja. Taj će prikaz obuhvatiti i uvjerljivu animaciju svih životinja pronađenih na lokalitetu, tako što će najprije prikazati Zemlju, pa Europu, te naposlijetku Hrvatsku u vrijeme ledenog doba, a animacijom će biti predstavljen izgled okoliša karakterističan za to razdoblje.

Posebna atrakcija nalazit će se u centralnom dijelu objekta gdje će biti postavljena vanjska izložba, odnosno atrij s replikama životinja i biljaka iz ledenog doba.

Stoga ne propustite priliku saznati više o našoj prekrasnoj podzemnoj baštini, ali i doživjeti nevjerojatnu podzemnu avanturu.

Jer, u Speleonu – centru podzemne baštine oživjele su izumrle prapovijesne životinje, predstavljene u hiperrealističnom obliku.

Tu imate priliku naći se oči u oči – ili oči u rog – s jednim od gorostasa ledenog doba: vunastim nosorogom. Zašto baš nosorog? Zato što su upravo njegovi ostaci pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji, a sada ih možete vidjeti i u Speleonu!

Tu je i jedan od najpoznatijih sisavaca ledenog doba, čiji su ostaci među najzastupljenijim nalazima u mnogim europskim špiljama – špiljska hijena. U bliskom je srodstvu s najvećom današnjom hijenom, no špiljska hijena bila je veća od nje, a špilje su im služile kao brlog.

Ova je zvjerka posjedovala razvijenija obilježja od njezinog modernog afričkog rođaka. Plijen su joj bili veliki sisavci, prvenstveno divlji konji, stepski bizoni  i vunasti nosorozi, a upravo je ona odgovorna za ostatke stotina pleistocenskih kostiju velikih sisavaca koje danas nalazimo na raznim područjima poput špilja, vrtača, jama i muljevitih područja duž rijeka.

U Speleonu možete vidjeti i druga čuda davne povijesti, te na zabavan način naučiti još puno toga. Stoga: put pod noge i zaputite se na izlet u ledeno doba!   

Foto: JU Baraćeve špilje

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.