Centar za mlade i nije tako mlad: Ribnjak slavi 70. rođendan

Počevši kao mliječni restoran za djecu u prvim danima nakon 2. svjetskog rata, pa komunalnom izgradnjom prvog pionirskog doma 1953. te njegovom velikom adaptacijom 1979. u zgradu kakvu poznajemo danas – punih 7 desetljeća Centar za mlade Ribnjak je bez prekida uspio provoditi kulturne i umjetničke programe u zajednici.

U najljepšeg zagrebačkom parku za subotu 23. rujna najavljena je rođendanska proslava za građanstvo i to kroz cijeli dan. Od jutarnjih sati kreće bogat program. Uz dane otvorenih vrata tu je i Joga u violinskom ključu te prezentacije redovnih radionica Centra mladih Ribnjak uz zbor Klinci s Ribnjaka, Afrobigs i Afrokids – radionice afričke kulture za velike i male, Dramski studio, Ritmika, Vezilje i Poezije,  a programi Jednaki u kulturi predstavljeni su kroz radionice s gostom dana terapijskim psom za slijepe i slabovidne osobe (udruga Up2Date) i radionicom ludih frizura i šminkanja za djevojčice koju vode prijateljice Centra Samane Riehani  i Farzenah Sourighiasvand iz Irana.

Za podne je najavljena i promocija knjige “Pričaj mi o Ribnjaku – sedamdeset godina uspomena”, autorice Katarine Kolege, uz kavu i Farzanehine iranske kolačiće.

Večernji program započinje od 20 sati svečanom premijerom kratkog dokumentarnog filma o povijesti ustanove, autora Daniela Kušana, uz glazbene nastupe kućnih bendova: Klinci s Ribnjaka, El sistema, Hurtok ansambl, bend Car je gol i AireAlto, uz zagorske štrukle i Shamsin sirijski falalafel. Ulaz na večernji program moguć je samo uz pozivnice.

Krenuli smo prvo s kampanjom na društvenim mrežama i tri susjedske kave. Shvatili smo da ljudi imaju veliku potrebu sjesti s nama oko stola i ispričati svoja sjećanja. Ne samo susjedi, bivši korisnici, nego i stari zaposlenici. Te naše kave su same po sebi postale neka vrsta društvenog čina, naš zajednički napor da se uspostavi tanka nit ravnoteže u vremenu prošlom, sadašnjem i budućem, da joj se da neki smisao. Važno je da baš danas, u ovom povijesnom trenutku, ponovno osvijestimo što je to javna funkcija neke ustanove, što je javno dobro, što je kultura i umjetnost u zajednici, koliko jedna ustanova može pomoći da se kreiraju male zajednice podrške, koliko te iste zajednice mogu biti podrška jednoj ustanovi. Koliko nam sve to skupa možda može pomoći da opstanemo. Mi smo društvo rezova. Nešto sagradimo pa srušimo. Bez analize. Lako proglašavamo da nešto nije dobro, a teže se osvrćemo i priznajemo neke tuđe kvalitete. Zato danas povlačimo ovu tanku crvenu nit od 1953. do 2023. Zbog ravnoteže i zbog smisla, ističe ravnateljica Centra mladih Ribnjak, Pavlica Bajsić.

Izvor i foto: Centar za mlade Ribnjak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.