Četiri čuvarice Šibenika

Najstariji hrvatski grad na obali Jadranskog mora, najbolje očuvani izvorni srednjovjekovni grad, jedan od rijetkih gradova u svijetu koji pod zaštitom UNESCO-a ima dva spomenika, jedan od najljepših na cijelom Mediteranu i grad tvrđava – sve je to Šibenik.

šibenik festivali
Foto: Marconny/ Pixabay

Osim zadivljujućeg izgleda, šibenske tvrđave svojim posjetiteljima nude i brojne sadržaje koji posjet ovim građevinama čine pravim doživljajem. Četiri ljepotice i danas čuvaju ovaj fantastični grad, a mi vam predlažemo da ih obiđete sve.

Tvrđava sv. Mihovila

Izgrađena na strmoj stijeni, sedamdesetak metara iznad razine mora, tvrđava sv. Mihovila najstarija je od četiri gradske utvrde te jedno od najljepših mjesta u Šibeniku na kojem ćete uživati u pogledu na grad koji ostavlja bez daha. Ova je srednjovjekovna tvrđava izvorište grada koji se u povijesti prvi put spominje 1066. godine. Jednostavno rečeno – da nije bilo tvrđave sv. Mihovila, ne bi bilo grada Šibenika. Izgrađena je kako bi kontrolirala i branila šibensku lagunu i ušće rijeke Krke, ali i ostale izrazito važne koridore u i prema Dalmaciji. Svoje ime duguje crkvi koja se od 12. stoljeća nalazila unutar zidina.

Izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta. Na njoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija. Dostupna je za posjet svakodnevno tijekom cijele godine, a dnevni će vam posjet pružiti najljepši pogled na plavetnilo mora i bajkovite otočiće rasute po njemu, ali i šetnju obnovljenim zidinama i razgledavanje podzemnih dijelova tvrđave gdje se nalaze dvije cisterne iz 15. st., krušna peć i kamene topovske kugle.

šibenske tvrđave
Izvor: Turistička zajednica grada Šibenika

Tvrđava Barone

Smještena 90 metara iznad mora na brdu koje se ranije zvalo Vidakuša, tvrđava Barone jedna je od tri kopnene utvrde koje su štitile Šibenik od neprijatelja. Loši odnosi između Osmanskog Carstva i Venecije, te izbijanje Kandijskog rata sredinom 17. stoljeća doveli su neprijatelja nadomak Šibeniku. Zato su složni stanovnici u samo 58 dana izgradili ovu prekrasnu građevinu. Nedugo nakon podizanja utvrde uslijedio je najveći napad na Šibenik u povijesti – bosanski paša Tekijeli stigao je pred grad s 25 do 30 tisuća vojnika. Barun von Degenfeld bio je zapovjednik obrane zahvaljujući kojem su odbijeni napadi i neprijatelj se povukao uz velike gubitke. Zahvalni građani tvrđavu su imenovali prema njezinom graditelju i heroju – Barone.

tvrđava barone, šibenske tvrđave
Tvrđava Barone, foto: Tvrđava kulture Šibenik

Tvrđava Barone predstavlja jedinstvenu regionalnu kulturnu atrakciju. Revitalizacijom je postala mjesto na kojem se uz pomoć najmodernije tehnologije pruža pogled u prošlost Šibenika. O obrambenoj snazi grada i impresivnim pričama njegovih stanovnika saznajte u inovativnom, interaktivnom muzeju koji putem tehnologije proširene stvarnosti oživljava prizore i zvukove iz tog vremena. Jedna od stvari koju u ovoj šetnji možete saznati je i razorna moć topova čije se replike danas nalaze u polubastionima tvrđave. Barone će vas odvest na nezaboravno putovanje u povijest, ali i na eno-gastro putovanje šibenskim krajem ako se uputite u Gastro-kulturni centar koji nudi specifičnu ponudu odabranih delicija i vina šibenskog kraja kojom se promovira lokalna gastronomska ponuda.

tvrđava barone
Foto: Tvrđava kulture/ Valerio Baranović

Tvrđava sv. Ivana

U istom periodu kada su Osmanlije bile pred vratima Šibenika i kada je građena tvrđava Barone, za manje od dva mjeseca podignuta je i tvrđava sv. Ivana. Tvrđavu su svojim rukama i sredstvima podigli Šibenčani, a prema nacrtu inženjera iz Genove, fra Antonija Lenija. Nalazi se iznad stare šibenske gradske jezgre na nadmorskoj visini od 115 metara. Tijekom svog postojanja više je puta preoblikovana i ojačavana. U moderno je vrijeme ova zvjezdolika građevina poslužila i kao atraktivna scenografija za svjetski popularnu seriju Igra prijestolja.

376 godina nakon njezine gradnje, tvrđava sv. Ivana ove je godine otvorena za posjetitelje nakon duge i zahtjevne obnove. Unutar stoljetnih bedema smješten je suvremeno uređen i opremljen kampus, s ciljem da bude mjesto koje će okupljati ljude željne znanja iz cijelog svijeta. Namijenjen je stvaranju, učenju, razmjeni ideja i slavljenju kreativnosti. Ideja je prostor unutar bedema koristiti cijele godine, kao budući centar za kulturne i kreativne industrije gdje se stvaraju i razmjenjuju znanja te spajaju tradicija i moderna tehnologija, ali i uvesti različite sadržaje, atrakcije i proizvode putem kojih će posjetitelji naučiti sve o povijesti ovog predivnog zdanja, kao i grada Šibenika. Vanjski prostor će ugošćavati sadržaje festivalskog tipa kroz koji bi se ugostili obrtnici, umjetnici, arheolozi i brojni drugi.

Tvrđava sv. Nikole

Prilazeći Šibeniku s morske strane, prvo što ćete ugledati je impresivna tvrđava sv. Nikole zbog koje grad nikada nije napadnut s mora. Podignuta je na otočiću Ljuljevcu, na mjestu gdje se nekada davno nalazio benediktinski samostan svetog Nikole. Tvrđava je jedinstvena građevina venecijanskog renesansnog fortifikacijskog graditeljstva i spomenik je svjetske graditeljske baštine na Mediteranu. To je jedina mletačka vojna utvrda smještena isključivo na moru. Tlocrt joj je trokutast, što je u ono vrijeme u Europi – osim u Italiji – bila prava rijetkost. Nakon što je Skradin 1522. pao pod osmanlijsku vlast, Mlečani su morali ojačati obranu šibenske luke koja je bila strateški najvažnija luka na istočnoj obali Jadrana. Izgradnja nove tvrđave, prema projektu Giana Girolama Sanmichellija, počela je 1540., da već 1544. dobila je prvu posadu.

Obonjan, šibenske tvrđave
Foto: Turistička zajednica grada Šibenika

Svojom fascinantnom poviješću, nadahnjujućom arhitekturom i zanimljivom pričom odvest će vas u doba kada su Osmanlije osvojile neke od dalmatinskih gradova u zaleđu i opasno prijetile gradovima na obali. Smatralo se da onaj tko drži grad drži i istočni Jadran pa je suparnici, zahvaljujući impresivnom i zastrašujućem izgledu, nikada nisu osvojili.

Na Popisu svjetske baštine UNESCO-a

Tvrđava sv. Nikole je jedinstveni spomenik svjetske graditeljske baštine koja je 2017. upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a, a od lipnja 2019. je otvorila svoja vrata za posjetitelje.

Poseban je doživljaj ovu autentičnu građevinu posjetiti s morske strane. Svi posjetitelji imaju mogućnost obići tvrđavu brodom koji svakodnevno polazi sa šibenske rive. U ovom jedinstvenom kulturnom i povijesnom iskustvu domaćini će vam ispričati zanimljive detalje o tvrđavi, kanalu i crkvi svetog Ante, ali i morskom tunelu ‘Hitlerove oči’ i nekadašnjoj vojarni u uvali Minerska.

šibenske tvrđave
Foto: Pixabay

Vožnja brodom je uz pratitelje, ali i multimedijalne vodiče na tabletima koji na određenim mjestima na osam svjetskih jezika pružaju informacije o lokaciji. Ako putujete s djecom, video igrice i animacije bit će zabavno iskustvo za cijelu obitelj.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica grada Šibenika

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.