Četiri ronilačka centra iz Istre dobila certifikat Friend of the Sea

Prijatelj mora (Friend of the Sea), globalni standard za proizvode i usluge koji poštuju i štite ocean i njegove resurse, projekt Svjetske organizacije za održivost (World Sustainability Organisation – WSO), kreirao je certifikaciju Održivo ronjenje (Sustainable Diving) koja je dizajnirana za ronilačke centre koji pružaju jasne naznake o tome kako odgovorno roniti i zaštititi ekosustav.

Nedavno su četiri hrvatska centra koji rade na istarskom poluotoku, prepoznata kao održiva od strane Friend of the Sea: Ronilački centar Scuba Libre, Ronilački centar Shark, Ronilački centar Indie i Ronilački centar Bura Bora, oba Roberta Lehotkaia.

RC Scuba Libre Nenada Cakića iz Premanture nudi usluge najma opreme i smještaja, te nudi vrhunsko ronilačko iskustvo i nezaboravni odmor u Istri. Tvrtka posluje od 2005 . godine i obavlja usluge u ronilačkom turizmu, organizira školu ronjenja i ronilačke izlete.

Ronilački centar Shark Valentine Buršić unutar autokampa Medulin ispunjava želje svih tipova ronioca. pa imaju prilagođene ronilačke pozicije za početnike, kao i školu ronjenja, dok za napredne ronioce nude ronjenje s NX, TMX, Argon i O plinovima i istraživanje olupina. Njihovi iskusni ronioci približit će vam ljepote podvodnog svijeta Jadrana. u blizini ronilačkog centra Shark nalazi se preko 50 ronilačkih pozicija.

Ronilački centar Indie nalazi su u Banjolama nedaleko Pule, a otvoren je cijelu godinu. Centar ima kapacitete za cca 100 ronilaca, a nudi mogućnost najma kompletne opreme, kao i tečajeve po internacionalnim asocijacijama: CMAS, PADI, SSI, IANTD. Sva ronjenja se obavljaju brodom i vođena su od strane instruktora i voditelja ronjenja. Osim toga, centar nudi i smještaj u privatnim apartmanima i autokampu Indije.

Ronilački centar Bura Bora nudi širok raspon aktivnosti i za početnike i za iskusne ronioce. Smješten je na prekrasnoj ližnjanskoj plaži, a nudi dnevne izlete i ronjenja poput intro divea, discovery scuba divinga, te tečajeve ronjenja za OWD, AOWD, Rescue diver i DM.

Ronjenje je u isto vrijeme najbolji mogući način otkrivanja morskih čuda i potencijalno ozbiljna prijetnja nekim vrlo osjetljivim ekosustavima. Friend of the Sea posvećen je tome da menadžeri ronilačkih putovanja nauče načine pružanja nevjerojatnih podvodnih avantura, uz zaštitu života pod vodom, smatraju u Svjetskoj organizaciji za održivost.

Prije polaska u potragu za ribama, koralima i grebenima, dobro je znati, naime, da postoje pravila koja se moraju poštovati, kako bi se izbjegla ponašanja koja nanose štetu morskom ekosustavu.

Kako bi organizirano ronjenje ostvarilo pravo na isticanje logotipa Friend of the Sea, vodiči i osoblje broda moraju uputiti sudionike u određena pravila – poput zabrane dodirivanja bilo koje morske vrste i hranjenja riba – te im objasniti kako se ispravno koriste fotoaparati i bljeskalice. Osim toga, operateri i sama posada moraju sudjelovati u periodičnim programima obuke, pridonijeti prikupljanju znanstvenih podataka i osigurati da se na brodu i tijekom ronjenja ne koristi plastika za jednokratnu upotrebu.

Naslovna fotografija: Friend of the Sea

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.