Čisto podzemlje Parka prirode Učka

Hrvatska je bogata speleološkim objektima, odnosno brojnim špiljama i jamama. Jedan dio tog bogatstva dostupan je i za turističke posjete, pa u čudesnim prizorima možemo uživati svi.

U Hrvatskoj je do sada pronađeno oko 10.000 špilja i jama, a rijetko koja zemlja u svijetu može se pohvaliti tolikim brojem speleoloških objekata na maloj površini. Naime, oko 50% područja Republike Hrvatske izgrađeno je od vapnenačkih stijena. Vapnenac se lako topi u vodi, pa dolazi do stvaranja reljefa s velikim brojem krških formi, a u Hrvatskoj krš se proteže od Istre do granice s Crnom Gorom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Podzemne fenomene istražuje speleologija, znanost o prirodnim podzemnim špiljama. No speleolozi u ovoj priči imaju još jednu važnu ulogu, onu ekološku. Speleološke udruge provode ekološko-edukativne akcije u sklopu inicijative “Čisto podzemlje” koja je pokrenuo Ruđer Novak sa speleolozima iz cijele Hrvatske. Radi se o volonterskoj inicijativi koja se bori protiv bacanja otpada u podzemlje, a posebno je važno naglasiti činjenicu kako su svi sudionici volonteri, te da troškove ovakvih akcija plaćaju sudionici i udruge iz vlastitih sredstava. Od 2015. godine organizirano je i financirano preko 45 čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno preko 300 kubika otpada.

Jedna od takvih akcija održana je u organizaciji Speleološkog kluba Ozren Lukić i u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka. Ekipa od 30 speleologa iz pet različitih speleoloških udruga: SK “Ozren Lukić”, SD “Underground” iz Istre, SU “Estavela” iz Kastva i SO “Velebit” i “Željezničar” iz Zagreba, provela je vikend na području Učke i Rašpora, gdje su sudjelovali u velikoj edukativno-ekološkoj akciji “Čisto podzemlje Parka prirode Učka”.

Tako su u Centru za posjetitelje “Poklon” održana dva stručno-edukativna predavanja speleologa Andree Deklića i Damira Jantona koji su okupljene upoznali sa svijetom speleologije i predstavili problem zagađenja podzemnih ljepota našeg krškog prostora.

Na Jami na Pricejku očistilo se dva kubika otpada, koji se najvećim dijelom sastojao od klaoničkog otpada zapakiranog u nekoliko debelih plastičnih vrećica te sitnog komunalnog otpada.

Na ulaznim dijelovima Jame kod Rašpora speleolozi su morali užetima opremiti ulazne dijelove i koristeći tehnike podizanja izvući težak krupni otpad koji se uglavnom sastojao od starih perilica rublja, dijelova automobila, peći, te sitnog komunalnog otpada. Dio speleologa spustio se do dubine od 270 metara te su pregledali ostatak objekta i zaključili kako je voda nosila otpad s ulaza do velikih dubina. Izvađena su četiri kubika otpada, ali nažalost ostalo je još puno jako zahtjevnog posla i za buduće akcije čišćenja.

Nakon akcije speleolozi su razočarani zaključkom kako se ova dva speleološka objekta još uvijek koriste kao aktivna odlagališta otpada, te je potrebno nastaviti s daljnjim educiranjem lokalnog stanovništva kako bi zaustavili ugrozu ovih predivnih krških fenomena i spriječili moguća zagađenja vodonosnika pitke vode.

Naslovna fotografija: Damir Janton

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.