U odličnoj atmosferi na tri lokacije najslađa opatijska manifestacija privukla je preko 13.000 domaćih i stranih posjetitelja i ovoga puta oduševivši bogatim programom – od čokoladnih skulptura i izložbi do ekskluzivnih čokoladnih delicija, kreativnih radionica i inspirativnih masterclassova.
Festival čokolade ove je godine proslavio svoju punoljetnost s humanitarnim predznakom i spektakularnim čokoladnim atrakcijama te pritom izmamio mnoštvo uzdaha. Središnja umjetnička instalacija bila je impresivna bečka “zaherica” oblikovana kao cvjetni parter ispred Ville Angioline, autorice Marine Prijatelj koja je na Festivalu predstavila i manju inačicu torte kao novi gastro suvenir Opatije. Ovu slatku kreaciju u čiju je izradu utrošeno 80 kilograma čokolade popratio je bogato ornamentirani reljef Angiolininog pročelja od bijele i tamne čokolade kojeg je izradila akademska kiparica Georgette Yvette Ponte.
Belgijski majstor čokolade Alexandre Druart priredio je vizualni spektakl u čokoladi – repliku slavnog briselskog Atomiuma u jedinstvenoj umjetničkoj interpretaciji. Njegova kreacija ove ikonične znamenitosti nadopunjena je još jednim simbolom Belgije – simpatičnim Štrumpfovima izlivenim od čokolade. Za izradu ove skulpture od čokolade trebalo mu je više od sto sati, izradio ju je po prvi put, a najveći izazov predstavljala mu je geometrija.
Dvadeset kilograma težak Atomium stavljen je na online aukciju, a sva prikupljena sredstva donirana su Udruzi osoba s invaliditetom grada Opatije.
Opatija, i nakon završetka Festivala čokolade, nastavlja živjeti u duhu ove slastice. Ljubitelji čokolade mogu do kraja studenoga uživati u posebnim čoko-gastro kreacijama i wellness tretmanima koje nude opatijski hoteli i restorani. Također, mogu razgledati tematske izložbe u prostoru Kulturnog doma Zora i Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, gdje je do 24. studenoga moguće kupiti proizvode rapskog proizvođača Vilma te vikendom prisustvovati na prezentacijama proizvodnje čokolade.