Creski kaić 2024. – šesto izdanje dana creske pomorske baštine i tradicije

Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, i ove godine poziva od 27. svibnja do 2. lipnja 2024. na prekrasan otok Cres. Organizatori su pripremili atraktivan program pa će tako posjetitelji uživati u regati tradicijskih brodova, brojnim radionicama, turnirima u boćanju, Mori cantadi te briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve će upotpuniti gastronomske delicije koje će se pripremati u sklopu događanja.

creski kaić
Foto: Robert Sablić

Tema ovogodišnjeg Creskog kaića je hobotnica i jela od hobotnice. Svaki dan događanja obilježit će priprema i degustacija tradicionalnih jela na bazi ribe i plodova mora.

U ponedjeljak, 27. svibnja 2024. svečano je otvoreno šesto izdanje ove iznimno popularne manifestacije. U sklopu otvorenja nastupili su Puhački orkestar Josip Kašman te klapa Burin, a započeo je i turnir u briškuli i trešeti. I ove je godine u sklopu događanja obnovljena stara drvena barka (creski kaić) koja je potom spuštena u more što je na najbolji način označilo početak ovog događanja koje čuva cresku pomorsku baštinu i tradiciju.

creski kaić 2024
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Cresa

Bogat program događanja traje sve do 2. lipnja. Moći će se razgledati izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Čikat, Antonija Krištofića, grupe Versi, Filip Flego Quarteta, benda Infinity i popularnih Maura Staraja & La Bande.

Program do kraja manifestacije Creski kaić 2024.

Utorak, 28. svibnja donosi turnire u briškuli i trešeti, boćanju te predavanja o prezentaciji plovila na električni pogon, morskim sisavcima u Jadranu i Tunerama otoka Cres. Za gastro delicije zadužena je Zajednica Talijana Cres koja priprema buzaru od škampi i palentu. Večer će završiti nastupom mladih creskih glazbenika okupljenih u grupu Versi.

U srijedu, 29. svibnja, uz nastavak turnira u boćanju i kartama, održavaju se i radionica Dječjeg vrtića Girice na temu “Ugrožene morske vrste”, jedrarska radionica u gradskoj loži te predavanje o tunerama otoka Cresa. U sklopu gastro dijela pripremit će se crni rižoto od sipe. Dan će završiti uz koncert klape Teha i klape Čikat s posebno atraktivne lokacije – broda Nerezinac iz akvatorija creske luke. U programu će nastupiti Prve creske mažoretkinje i plesna radionica DV Girice Cres.

klapa
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Cresa

Četvrtak, 30. svibnja donosi finale turnira u boćanju i briškuli i trešeti, kao i mogućnost razgleda  interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinja – loger Nerezinac. Na glavnom gradskom trgu nastupit će Antonio Krištofić.

Okupljanje i regata tradicijskih plovila

Petak, 31. svibnja označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila kao i vrlo atraktivno otvoreno prvenstvo u “Mori cantadi”. U gastro dijelu će se pripremati riba iz uzgajališta Orada Adriatic. Osim toga održat će se i radionica filcanja za odrasle i djecu iznad 12 godina “Vunene sličice”, predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje”, susret majstora drvene brodogradnje Jadrana te šahovski turnir Creski kaić. Posebno zanimljivo bit će događanje “Žene veslaju na gajeti” koje je novitet ovogodišnjeg Creskog kaića. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će band Infinity.

gastro na creskom kaiću
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Cresa

Veliko finale manifestacije Creski kaić 2024. održat će se u subotu, 1. lipnja. Uz regatu tradicijskih barki na jedra koja će započeti u 12 sati, tu je i uvijek atraktivnu brudetijadu, te natjecanje u udičarenju i podjela nagrada najuspješnijima u turnirima. Za odličnu zabavu zaduženi će biti popularni Mauro Staraj & La Banda. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki creskom lukom u programu naziva “Igra jedara i svjetla”.

U nedjelju, 2. lipnja održat će se koncert Filip Flego Quarteta na kaiću, a kojim će završiti ovogodišnji Creski kaić. Program događanja i više informacija potražite na POVEZNICI.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.