Cresko lošinjski otoci idealni su za upoznavanje s dupinima koje možete i usvojiti

Bistro more, čist zrak, bogatstvo flore i faune, blaga mediteranska klima odlike su cresko lošinjske otočne skupine koja je nekad bila samo jedan otok, a danas je ovo jedno od najrazvedenijih otočja na Jadranu koje čine otoci Lošinj, Cres, Unije, Ilovik, Vele i Male Srakane i Susak.

Ukoliko želite vidjeti dupine na našoj obali onda je odabir ovog otočja pun pogodak jer ovdje obitava gotovo dvije stotine jedinki. Briga o dupinima ovdje je vrlo važna i o ovim divnim bićima brine se Institut Plavi svijet. Važno je znati kako je tanka granica između promatranja dupina uz najmanji mogući utjecaj na njihovo ponašanje i teškog uznemiravanja. Ovu ćete granicu vrlo lako prijeći ako niste pažljivi. Dupini su tijekom dana zaokupljeni brojnim aktivnostima. Ove životinje se hrane, putuju, odmaraju, brinu o mladuncima, a uključene su i u brojne druge socijalne interakcije sa ostalim pripadnicima svoje vrste.

– Prisutnost ljudi u njihovom prirodnom okruženju može se smatrati uznemiravanjem jer neminovno utječe na njihovo ponašanje. Životinje su tada prisiljene napustiti svoje aktivnosti i u određenoj mjeri se posvetiti nama. Dugotrajno uznemiravanje može izazvati dalekosežne posljedice kao što su zdravstveni problemi uzrokovani stresom, smanjena uspješnost razmnožavanja ili izbjegavanje područja koja su prethodno bila vrlo značajna za preživljavanje, navodi na svojim web stranicama Institut Plavi svijet. Stoga kada pomislite kako je plivanje s dupinima odlična stvar sjetite se ovih napomena i uživajte u promatranje dupina bez da ih uznemiravate.

Usvojite dupina

Usvajanjem dupina zapravo možete direktno pomoći projekt Jadranski dupin, a ovim potezom dupine nećete uznemiravati. Ovaj projekt je najduži znanstveno-istraživački projekt u regiji, a usvajanjem dupina pomoći ćete udruzi da i dalje provodi brojne aktivnosti istraživanja i zaštite dobrih dupina, kao i svih ostalih vrsta dupina i kitova u Jadranu. Udruga svojim akcijama podiže i svijest javnosti o ovim životinjama na lokalnoj i nacionalnoj razini. A ova potpora omogućava i održavanje Dana dupina i kontinuiranu provedbu obrazovnih aktivnosti u Lošinjskom edukacijskom centru o moru te promicanje sveobuhvatne zaštite Jadrana i općenito morskog okoliša. Ako želite usvojiti dupina imate na raspolaganju čak tri opcije usvajanja, a tu su i slike dupina koji su vam na raspolaganju. Usvajanje možete obaviti putem linka ovdje.

Prema podacima Instituta otprilike 180 jedinki stalno obitava na području Lošinjskog akvatorija dok je oko 400 jedinki zabilježeno u Viškom akvatoriju, a oko 160 na području sjeverne Dalmacije.

Na Lošinju možete bolje upoznati i morske kornjače

Morske kornjače su nevjerojatno otporne i izdržljive te se unatoč ozljedama uz stručnu pomoć mogu u potpunosti oporaviti i vratiti natrag u more. Ova činjenica bila je nit vodilja za otvaranje Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju. Institut Plavi svijet u prostorijama oporavilišta educira i posjetitelje o morskim kornjačama i zaštiti mora, a posebna je atrakcija za sve posjetitelje organizirano puštanje oporavljenih morskih kornjača u more.

Oporavilište za morske kornjače nalazi se u rekreacijskoj zoni Hotela Vespera u Sunčanoj uvali na otoku Lošinju, a tijekom ljetne sezone centar je otvoren za unaprijed dogovorene posjete znanstvenika, studenata, volontera, školskih grupa i turista. U slučaju da su morske kornjače na oporavku, posjetitelji ih također mogu vidjeti, ali i upoznati se s njihovim zdravstvenim stanjem.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.