Dalmacija storytelling destinacija priprema nove autentične priče Splitsko-dalmatinske županije

Pričanje priča odnosno storytelling ostaje najdulje u sjećanju svakog gosta. I upravo je to razlog što sve veći broj destinacija ulaže u razvoj ovog vida predstavljanja svoje povijesti, atrakcija, kulture… Dobro ispričana priča izaziva emociju koju će turist dugo pamtiti i prepričavati svojoj obitelji i prijateljima te na taj način promovirati destinaciju na najbolji mogući način.

Dalmacija storytelling destinacija
Izvor: Splitsko-dalmatinska županija

A priča, doživljaja i emocija u Hrvatskoj zaigurno ne nedostaje. Destinacije i mikrodestinacije na ovom području imaju zaista dugu povijest ispunjenu brojnim događanjima i legendama koje netko treba ispričati. Autentične priče ostat će zapamćene ako se ispričaju na zanimljiv, ali i jednostavan način, a upravo to je glavna zadaća vodiča odnosno interpretatora.

Interpretacija baštine jedan je od glavnih kamena temeljaca projekta Dalmacija storytelling destinacija. Projekt Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije turistima, ali i domaćem stanovništvu, omogućuje doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča kroz jedinstvenu županijsku storytelling platformu. Time se želi očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna baština i doprinijeti cjelogodišnjem turizmu Splitsko-dalmatinske županije.

Ivo Tartaglia i priča o Roku i Cicibeli, Split

///Pogledajte autentične priče Splitsko-dalmatinske županije

Dalmacija storytelling destinacija se nastavlja

Nakon velikog uspjeha i brojnih pohvala, Splitsko-dalmatinska županija je otpočela novi ciklus programa kreiranja storytelling turističkih doživljaja koji traje od 27. studenoga do 1. prosinca 2023. godine.

U prostorijama edukacijske dvorane centra za posjetitelje Skrivena Dalmacija u Dugopolju okupit će se 15 turističkih vodiča i muzejskih djelatnika s područja županije u petodnevnoj edukaciji pod nazivom Certificiranje Interpretatora baštine. Edukacija je fokusirana na usvajanju vještina prezentacije i interpretacije baštine uz korištenje storytelling metode sukladno Interpret Europe (IE) certifikatu, a s ciljem kreiranja tematsko-kreativnih interpretacijskih šetnji.

Priča o Petru Kružiću, Klis

U novom ciklusu provedbe programa formiranja storytelling doživljaja sudjelovat će polaznici s otoka Hvara (Jelsa, Stari grad i Hvar), Splita, Solina, Imotskog, Makarske, Tučepa i Čišle-Omiša. Dio polaznika sudjeluje u programu uz potporu i suradnju baštinskih institucija sa zajedničkim ciljem kreiranja novog turističkog proizvoda, a sve u skladu s turističkim razvojnim planovima njihove mikro destinacije.

Sam proces certificiranja sukladno IE kriterijima sastoji se od pohađanja tečaja, pisanog ispita, razvoja interpretacijskog govora i interpretacijske šetnje, te evaluacije. Edukaciju vodi Dubravko Fijačko, nagrađivani certificirani trener za vodiče-interpretatore, te koordinator Eno-gastro tima pri Europskoj udruzi za interpretaciju baštine (Interpret Europe).

Stopama antičkih Rimljana – Valerija Kusija Prima, Muzej triljskog kraja

Doživljaji putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča

Nakon završene petodnevne edukacije, polaznici programa nastavljaju proces kreiranja turističkog proizvoda zajedno s UO za turizam i pomorstvom, gdje su u obvezi prvo izraditi pisani dio rada, a potom održati demonstracijsko vođenje temeljem kojeg će se dodijeliti oznaka DSD kvalitete (ili vratiti ponovno na doradu). Zatim slijedi faza “Zajedno do tržišta” gdje uz različite promotivne aktivnosti upoznaju javnost s novokreiranim proizvodima.

– Nakon uspješno provedenog prvog ciklusa kreiranja doživljaja i s obzirom na izuzetan interes vodiča i institucija za ovakvu vrstu proizvoda, odlučili smo ojačati svoju mrežu interpretatora baštine te organizirati drugi ciklus programa. Ovim projektom želi se očuvati i prezentirati dalmatinska kulturna i prirodna baština primjenom storytelling metode pri prezentaciji i interpretaciji baštine te doprinijeti ponudi cjelogodišnjeg i održivog turizma Županije, naglasila je Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam i pomorstvo te dodala kako Dalmacija storytelling destinacija za cilj ima podizanje kvalitete kulturne turističke ponude Splitsko-dalmatinske županije.

Priča o Hasanaginici, Imotski

///Kostimirana interpretacija baštine u Dalmaciji

– Projekt posjetiteljima donosi doživljaje putem nezaboravnih, autentičnih, hrvatskih i emotivnih priča koje ćemo objediniti kroz jedinstvenu županijsku storytelling web platformu. Kroz navedene platforme prezentirat ćemo i novokreirane interpretacijske šetnje koje su osmislili naši polaznici kroz novi ciklus edukacije, izjavila je Renata Tešija iz UO za turizam i pomorstvo.

Naslovna fotografija: Zaboravljene priče Dugopolja, foto: Helena Bodlović, izvor: DSD

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.