Dani sira i Sensa u Malinskoj: Jedinstvena utrka “Teć za sir”

Dani sira u Malinskoj te tradicionalna Sensa ove godine po jedanaesti put obogaćuju predsezonski program događanja u općini Malinska Dubašnica na otoku Krku. Ono što Sensu čini toliko posebnom i drugačijom od ostalih gastro manifestacija je oživljavanje starog običaja kakav se u regiji ne pamti – jedinstvene trke “Teć za sir”. Velik broj posjetitelja svake godine dolazi vidjeti ovu posebnu i atraktivnu utrka koja se održava nakon Svete Mise na kojoj se sir i prikazuje.

U četvrtak, 26. svibnja, 40 dana nakon Uskrsa, na blagdan Kristova uzašašća mjesto Bogovići postaje ogledalo starih vremena. Nakon Svete Mise s neobičnim prikazanjem sira na oltaru uz zvukove tradicionalnih sopela, od starog zvonika do Pavočićeva gumna u duljini od 200 metara dubašljanski momci istrčati će pred publikom trku za sir baš kao što su to nekoć činili i dubašljanski pastiri. Trka se teče u parovima i tim je zanimljivija što je nagrada upravo – ovčji sir za sve trkače.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Fešta od sira će se nastaviti u Malinskoj u šatoru na lukobranu, a za pravu gastro priču i prezentaciju domaćih delicija pobrinuti će se domaći ugostitelji koji kao i svake godine pripremaju pravu rapsodiju slatko slanih specijaliteta od sira. Ujedno, tog dana općina Malinska – Dubašnica bilježi i 20. godišnjicu bratimljenja sa općinom Güttenbac iz Austrije.

Otvara se interpretacijski centar DUBoak

Inače, za petak, 27. svibnja u 11:55, simoblično vrijeme jer je uistinu 5 do dvanaest za očuvanje tradicijske brodogradnje, najavljeno je otvorenje Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak.

Otvorenje interpretacijskog centra bit će popraćeno i zanimljivom i atraktivnom smotrom tradicijskih drvenih barki na jedra. Ribarska marenda bit će podijeljena nazočnima a sve će začiniti ugodno pjevanje lokalne klape.

Petak i subota poslijepodnevni sati rezervirani su za slovačke specijalitete i poznato slovačko pivo koje će predstaviti općina Fulianka iz Slovačke, a u 18:00 sati kreće regata tradicijskih plovila. Na lukobranu se fešta nastavlja sa ugostiteljskom ponudom na bazi ribe i glazbenim programom.

Festival mora i pomorske tradicije

Malinska je ove godine i početna točka najvećeg kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare. Upravo će iz Malinske biti organiziran ispraćaj cijele flote tradicijskih barki koje će krenuti na svoj put prema Rijeci.

Općina Malinska – Dubašnica u bogatom svibanjskom programu događanja obilježava i 10. godišnjicu bratimljenja sa pobratimljenim općinama iz Njemačke, Slovačke i Francuske uz trodnevni program koji završava u šatoru na lukobranu. Osim uživanja u gastro delicijama možete i zaplesati uz vesele ritmove grupe Speen i Gustafa.

U periodu od 26. do 28. svibnja u Malinskoj možete posjetiti i sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, a cijeli tjedan biti će obilježen bogatom ponudom specijaliteta od sira koje će nuditi veliki broj ugostiteljskih objekata što je prilika za istraživanje poznate gastronomije otoka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor: TZ Općine Malinska – Dubašnica, Naslovna fotografija: Luka Tabako

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.