Dani suhozida na Hvaru oživjet će drevnu vještinu koju je zaštitio i UNESCO

spot_img

Udruga za zaštitu i revitalizaciju Veloga Grablja “Pjover”, kao krunu dugogodišnjih nastojanja i truda, a najviše kao dug svojim precima, na otoku Hvaru organizira manifestaciju “Dani suhozida” od 13. do 17. ožujka 2024. Tijekom manifestacije će pokrenuti inicijativu da se prostor oko Veloga Grablja proglasi suhozidnim parkom. 

velo grablje
Etno-eko selo Velo Grablje, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Etno-eko selo Velo Grablje nalazi se na desetak kilometara udaljenosti, starom i novom cestom, od grada Hvara kojem administrativno pripada. Nastalo je u 15. stoljeću, a na svom području ima sačuvane arheološke i kulturno-povijesne spomenike od pretpovijesti do novog vijeka. Velo Grablje je i jedno od najvećih i najbolje očuvanih primjera suhozidne gradnje. Škrta zemlja i mukotrpan rad tamošnjeg težaka oblikovali su čitav krajolik suhozidom (u dijalektu zvanom gomile).

Udruga Pjover partner je udruzi “4 grada Dragodid”, s kojom su sudjelovali u ostvarenju zaštite suhozida kao kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske i izborili se da umijeće suhozidne gradnje uvede pod zaštitu UNESCO-a, što je na otoku Hvaru ukupno šesto kulturno dobro upisano na reprezentativnu UNESCO listu svjetske baštine. Udruga Pjover na listi je nositelja umijeća suhozidne gradnje, a u znak zahvale i priznanja uručena im je UNESCO-va povelja od strane ministrice kulture RH.

Žetva lavande u Velom Grablju
Žetva lavande u Velom Grablju, izvor fotografije: Turistička zajednica grada Hvara

Pod sloganom “Velo Grablje – dom suhozida”, redovito obnavljaju i na sve načine štite vrijednost bogate tradicije Hvara. Od samog osnutka udruge, od 2006. godine, organiziraju radionice suhozida s lokalnim majstorima, obnavljaju porušene suhozide i nastoje prenijeti mlađim naraštajima tehniku i značaj gradnje. Radionice suhozida organiziraju i u sklopu manifestacije “Festival levande”, koja se pod oznakom Hrvatski otočni proizvod u Velome Grablju održava uzastopnih 15 godina.

Ukoliko želite podržati, sudjelovati i biti dijelom programa koji će oživjeti i pokrenuti novu stranicu suhozidne priče otoka Hvara, ujedno i Hrvatske, posjetite manifestaciju “Dani suhozida na Hvaru”.

Program manifestacije “Dani suhozida na Hvaru”:

dani suhozida na hvaru

13. ožujka, srijeda
Suhozidni park “Velo Grablje”

9:00 – Japjenica na Roskarsnicu (Vapnenica na Raskrsnici)

uređenje Japjenice i okolnog prostora, čišćenje komunskog puta do “na Glavicu” (Planinarsko društvo Hvar)

80. obljetnica fotografije “Suhozidna čipka” snimka Velog Grablja iz zraka. 13. 3. 1944. i 110. obljetnica od izgradnje Japjenice na Roskarsnici

otkrivanje info-ploče Suhozidni park “Velo Grablje”

promocija “čuvara suhozidnog parka”, čitanje i prijedlog pravilnika / javna rasprava

“Spiza u poje” – organizacija ručka za sve sudionike

19:00 otvorenje izložbe, galerija Arsenal, Hvar

“Naše gomile – suhozidi Velog Grablja”, izložba fotografija, autori: Ivo Pervan, Boris Kragić, Velimir Bešić, Mario Romulić, Nela Zaninović, arhiv Tošo Dabac, arhiv foto Benčić – Hvar, arhiv U. Pjover, Ivica Tomičić Tajnikov (pjesma “Gomile naše u Velo Grobje”)
Hrvatska suhozidna baština – kratak pregled – autor Filip Šrajer, udruga 4 grada Dragodid

14. ožujka, četvrtak

Japjenica:
8:00“Trag u beskraju” – čišćenje suhozidnih terasa (s fotografije plakata) “Summit TRIMera” – okupljanje svih zainteresiranih s kosilicama, vraćanje starog sjaja suhozidnom zdanju

10:00Radionica suhozida za djecu – Osnovna škola Hvar – (dječje igre; plojke, kamena s ramena, šiške, Hvarski “lego”…)

– Ručak za sve sudionike akcije i radionice

“Knjižnica uz gomilu” –  literatura o suhozidnoj baštini, Gradska knjižnica i čitaonica Hvar

19:00 – Predavanje, galerija Arsenal, Hvar

“Udruga Dragodid i nove uloge suhozidne gradnje” – dr.sc. Filip Šrajer, udruga 4 grada Dragodid

hvarski suhozidi
Hvarski suhozid, autor: Nino Marcutti, izvor: Turistička zajednica grada Hvara

15. ožujka, petak

9:00 Suhozidna radionica za odrasle, mjesto okupljanja Japjenica

– Popravak trima na komunskom putu, kompletna izgradnja gornjeg dijela, pod stručnim vodstvom meštra Cvjetka Buratovića.

19:00 – predavanja, galerija Arsenal, Hvar

Nematerijalna kulturna baština SDŽ – primjeri dobre prakse očuvanja, Ivana Radovani Podrug, prof., viša stručna savjetnica, Konzervatorski odjel u Splitu
Suvremeni izazovi gradnje i obnove suhozida na primjeru Botaničkog vrta na Marjanu, Zrinka Radunić, dipl.ing.arh., viša stručna savjetnica i Hrvoje Vuletić, dipl. etn., viši stručni savjetnik, Konzervatorski odjel u Splitu

16. ožujka, subota

9:00 – popravak suhozida, čišćenje i markacija staze od Velog Grablja do Motokita. PD HVAR Povratak preko Malog Grablja starim putem preko “Lokve”, do Velog Grablja. Ručak za sve sudionike akcije.

18:00 – razgledavanje Velog Grablja; Etno zbirka “stara uljara”, crkva sv. Kuzme i Damjana, destilerija za eterična ulja “Petrola”, Fan shop NK Levande, izložba “Živjeti od cvijeća”. Okupljanje na parkingu u Velom Grablju.

17. ožujka, nedjelja (Sv. Patrik, zaštitnik “zelenih”)

8:30 – “Storim putima; Žolo u Milnu – Motokit – Velo Grablje” – Izlet Dječje planinarske škole. Ručak za polaznike škole u Velom Grablju – PD HVAR

9:00 – Sveta misa za sve težake našeg kraja – crkva sv. Kuzme i Damjana, Velo Grablje. Nakon mise na mjesnom groblju polaganje prigodnog vijenca u znak zahvale.

* Izložba u galeriji Arsenal bit će otvorena svakim danom od 19 do 21 sat (od 13. do 17. ožujka 2024.).

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.