Dođite na Vinatlon u vinskoj prijestolnici Baranje

Zmajevac nazivaju vinskom prijestolnicom Baranje zbog činjenice da se u mjestu koje broji nekoliko stotina stanovnika nalazi preko trideset vinskih podruma. Upravo u Zmajevcu se ovog vikenda možete prepustiti magiji baranjskih vina na novoj i originalnoj manifestaciji koja slavi vino i užitak življenja – Vinatlonu. Iskusite prvo izdanje Vinatlona, obiđite vinske podrume i nakon degustacija vratite se tamo gdje Vam je bilo najljepše.

Vinatlon će vas provesti kroz zmajevačke gatore – vinske podrume ukopane u brdo, kakve se može vidjeti samo u Baranji. Većina njih je locirana u dva surduka – katoličkom i reformatskom u kojima će se odvijati i većina aktivnosti vezana za ovogodišnje premijerno izdanje Vinatlona. Organizator manifestacije je Udruga vinogradara Baranje Zmajevac.

Vinatlon službeno starta u subotu, 23. listopada u 14 sati. Koncept je vrlo jednostavan – svaki Vinatlonac dobiva startni paket koji sadrži katalog vina, čašu, majicu, ruksak i 20 bonova za degustaciju, te malo iznenađenje. Kotizacija je 200 kuna po osobi, a prijaviti se možete na POVEZNICI.

Iako naziv Vinatlon navodi na zaključak kako je riječ o natjecanju, to je samo djelomice točno. Na Vinatlonu nije bitno tko će prvi obići sve gatore i potrošiti sve bonove. Nije bitno ni prolazno vrijeme, a prvoplasirani ne dobivaju nikakve nagrade. Bit Vinatlona je obići sve gatore i opušteno degustirati vino na svim lokacijama. U konačnici svi sudionici biraju onaj vinski podrum koji im pruža najbolju atmosferu i ono vino koje im najviše prija.

Pobjednici Vinatlona su svi oni koji iskoriste sve bonove za degustaciju. Vrijeme tu nije važno, jer u ispijanju vina vrijeme je relativna kategorija.

Za one sa izraženijim natjecateljskim duhom, kojima nije dovoljno natjecati se sami sa sobom, već su im bitni i rezultat, vrijeme i nagrade tu je i Bačvatlon – utrka u guranju vinskih bačvi. Start je kod katoličke crkve na početku katoličkog surduka, a cilj je na kraju surduka. Na Bačvatlonu može sudjelovati maksimalno deset ekipa s po dva člana. Nagrada za najbolje plasiranu ekipu je pozamašna – voucher za konzumaciju 5 litara vina u svakoj od vinarija sudionica Vinatlona koji se može iskoristiti u roku od godine dana.

Vinatlon nudi i čitav niz popratnih programa

U vinariji Gerštmajer održat će se gastro show koji će voditi proslavljeni chef Tomica Đukić. Svi oni koje zanima kako se nekad bralo i obrađivalo grožđe za vino mogu nazočiti otvaranju zbirke tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta “Vinarium-Borarium”.

Također, održat će se i Landranje baranjskom planinom – sjajan outdoor event. Radi se o rekreativno-edukacijskoj šetnji prirodnom i kulturnom baštinom koju su stoljećima stvarali baranjski vinogradari. Landranje u sklopu Vinatlona sudionike će povesti po skrivenim zakutcima vinorodnog Banskog Brda, a koji osim rekreativne dimenzije ima i svoju edukativnu, te naravno hedonističku dimenziju. Prijave na POVEZNICI.

U glazbenom dijelu programa prvog Vinatlon u reformatskom surduku u 15 sati nastupa Slavonia bend. Headliner glazbenog dijela Vinatlona je Hladno vino, bend koji je općoj javnosti poznatiji pod imenom Hladno pivo, a koji se u duhu ove manifestacije prigodno preimenovao.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.