Događanja na Korčuli: U Blatu storytelling uz čajanku i autohtone proizvode

U kasno proljeće Blato i otok Korčula, uz lijepo vrijeme, nudi i brojna događanja. Možete uživati u tradicionalnoj gastronomiji i bez velike gužve istražiti ovaj otok koji skriva neke od najljepših plaža na Jadranu, ali i brojne turističke priče. Ako ovog proljeća planirate posjetiti Korčulu, istražite Blato. Pitoreskni gradić u blizini Vele luke skriva drugi po veličini drvored lipa u Europi, ali kolač “nezaborava”. Rijetki znaju kako na samom području općine Blato duljina suhozida prelazi duljinu opsega Zemlje i iznosi približno 60 000 kilometara, odnosno ekvator i pol dužine.

Blato na Korčuli je dobilo ime po periodičnom jezeru koje se nalazilo na mjestu današnjeg Blatskog polja između Blata i Vele Luke. Melioracijom je jezero isušeno, ali mjestu je ostalo ime – Blato. Blato kao jedno od najstarijih mjesta smješteno u unutrašnjosti otoka bilo je sigurno zaklonište u slučaju gusarskih napada. Ne samo da je naselje imalo važan strateški položaj, već je bilo smješteno u blizini plodnih polja upravo zahvaljujući spomenutom jezeru. Naime jezero bi zimi poplavilo, a ljeti presušilo i time osiguralo plodnu dolinu na kojoj se sijalo žito.

Ono što ćete prvo zapaziti u Blatu je čarobni drvored lipa Zlinje koji se proteže čitavom dužinom mjesta. Ovaj drvored je dug jedan kilometar i drugi je najduži drvored lipa u Europi odmah nakon berlinskog Unter den Linden.

Zanimljivo je kako je glavni “razlog” zašto su blaćanske Zlinje toliko široke upravo “tonoto”. Blatski je to naziv za veliku mrežu pletenu od tanjeg jutenog konopca koja je služila za osiguravanje tereta na leđima magaraca i da se dva magarca u biti mogu mimoići sa tim teretom na leđima ispod današnjih Zlinja.

Blato Talk & Walk

U Blatu su ovih dana najavljeni programi Blato Talk & Walk. Programi koji na zanimljiv način povezuje storytelling u turizmu, tradicionalnu eno gastronomiju, autentične i ručno rađene keramičke proizvode, a sve prožeto kroz tradiciju pijenja čaja, književna djela i zajedničko druženje u autentičnom ambijentu etnografske zbirke Barilo u Blatu.

U srijedu, 24. svibnja održava se storytelling šetnja s Alisom i Klobučarom od Gradskog parka Blato do etno kuće Barilo. Slijedi program “KRUŽOK UZ ŠALICU ČAJA” tijekom kojeg će se predstaviti šalice Dainesi – otočne dizajnere ručno rađenih i jedinstvenih šalica. Pričat će se i o ljekovitom bilju, književnosti i običajima uz degustaciju Blatske torte® i Lumblije uz čaj, rose i prošek.

Foto i izvor: TZO Blato

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.