Doživite veselje pokladnih jahanja u ravnici

- Oglas -

Veselo vrijeme poklada u Slavoniji, Baranji i Srijemu idealna je prilika je da vidite i doživite ponešto od tradicijske kulturne baštine ovoga kraja, a jedno od najatraktivnijih je svakako pokladno jahanje koje se organizira po mjestima ovog pitomog kraja.

Pokladno jahanje, stari narodni običaj koji se i dan danas njeguje i čuva, vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice, jahači su okupljali i trajbali poklade.

Danas na pokladnim jahanjima jaši staro i mlado, muško i žensko. Nema graničara da čuvaju granicu, no tu je njihovo potomstvo koje čuva običaje.

Tradicionalno pokladno jahanje počinje u jutarnjim satima, povorkom i jahačima koje prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedi blagoslov konja, pa se kreće u obilazak sela i domaćina koji jahačima otvore dveri kako bi ih počastili.

Konjogojske udruge, kulturno-umjetnička društva, vlasnici konja, mještani, njihovi gosti… svi su toga dana dio pokladnog jahanja. Nacifrani, svečano odjeveni jahači i jahačice obilaze domaćine, trgnu po čokanjčić rakijice, zapjevaju i krenu dalje.

Jahanja su prilika da se vidi, doživi, kuša – dobru domaću rakiju koja će otvoriti apetit, kulin, kobasice, čvarke, krofne i druge slavonske delicije. Bude tu i tamburaša, pjesme, zločestih bećaraca; provesele se svi onako kako to i priliči ovom kraju, a proslava se obično nastavi dugo u noć. Želite li otkriti nešto lijepo, novo, lokalno i autentično pravi je trenutak za posjet nekom od sela u ravnici.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Brodsko-posavske županije, Autor: Alen Vrlazić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.