Druga strana Vinkovaca

Priča se da su stari Rimljani znali reći da u svom carstvu imaju rijeku koja prijepodne teče na jednu stranu, a poslijepodne na drugu. Mislili su na Bosut, koji ponekad tako mirno teče da i najmanji dašak vjetra vodu pokrene u jednom ili drugom smjeru. Neki će reći da i metropola Šokadije – Vinkovci, koji se prostiru duž ovog neodlučnog Bosuta – isto tako malo krene naprijed, malo nazad. Malo su u davnoj povijesti, ponosni na ‘svoje’ Rimljane, malo u užurbanoj svakodnevici modernog života. Malo gradom zvone tambure, malo praši rock.

///Vinkovci: Grad bogate tradicije, značajnih manifestacija i domaćeg piva

Vinkovci – grad rocka

U nekim upućenim krugovima često se može čuti da su Vinkovci grad rocka. Krajem sedamdesetih prošloga stoljeća u gradu se formirala autentična garažna scena. Ona je izrodila nove grupe, među ostalima Burgiju, Pogreb X i The Užas. A nekoliko godina kasnije, u proljeće 1984. godine, Goran Bare i Nedjeljko Ivković – Kilmister osnivaju legendarne Majke. Nakon toga se rock gradom širi nezamislivom brzinom i raste broj prepoznatljivih vinkovačkih rock grupa. Od Satana Panonskog, preko Paba, Kaotičnih duša, do Nepopravljivih, te Pokvarene Mašte koja je bila okosnica Kojota.

Mali Vinkovci su definitivno imali malu, ali urbanu scenu kakvu su imali Beograd, Rijeka i Zagreb. Kultna kompilacija ‘’Bombardiranje New Yorka’’ koja je objavljena 1989. pod nezavisnom etiketom Slušaj najglasnije ispromovirala je garažni rock i vinkovačku scenu. Tako je i ostatak svijeta mogao čuti što se svira u gradu na Bosutu.

Od rocka u Vinkovcima – osim uspomena – danas možda nije ostalo puno, no urbana scena opstaje.

Rockabilly bar Hang Loose

Posljednjih je godina jedan od najprepoznatljivijih simbola te scene u – Vinkovcima ali i puno šire – Rockabilly bar Hang Loose. Ultra simpatični kafić uređen je u stilu američkih 50-ih godina prošloga stoljeća. S jedinstvenom i neponovljivom terasom u samom srcu grada, ugošćava nevjerojatno dobre svirke. No tu su i specijalizirane slušaonice, povremeni kvizovi, predstavljanja knjiga i još hrpa kreativnih događanja. Iza cijele priče stoje Ana i Matija Vukoja, uz pomoć prijatelja-istomišljenika.

Od tuda je potekao i vinkovački Hang Lose Rockabilly Festival. Nije najstariji, nije najpoznatiji, ali je nekim brojkama svakako najveći Rockabilly festival na prostoru Hrvatske. Taj happening koji je vatromet boja, uzoraka i vesele glazbe već šest godina posjetitelje očarava plesnim nastupima i radionicama, frizerskim salonom i make-up prostorom, retro crafts sajmom i prodajom vintage drangulija, uz puno odlične svirke, pin-up photo session djevojka i dečkiju dotjeranih u stilu 50-ih i 60-ih, inovativno uređenih zakutaka festivalskog prostora i vintage limenim ljubimcima. A svake se sljedeće godine potrude biti još bolji i zanimljiviji.

Craft bar Valens

Novo mjesto na urbanoj sceni Vinkovaca je Craft bar Valens. Osim što služe velik izbor izvrsnih craft piva iz cijele Hrvatske, i tu se vrlo često može poslušati izvrsna svirka u živo, ali i zaplesati uz nastupe DJ-a. A kad smo kod plesa – šuška se da će uskoro organizirati i plesnjake. Tijekom tjedna u Valensu se redovito održava i pub-kviz srijedom, koji ponekad bude četvrtkom, ali zna se dogoditi i utorkom. I svaki je, bez iznimke, jubilarni!

Može se reći da je preteča ovog zanimljivog craft puba bio prvi i jedini vinkovački craft festival Beeram domaće. Njega posljednjih pet godina organizira Ivan Vorgić, vlasnik Valensa, ali i jedine vinkovačke craft pivovare Valentinijan. Smješten u hladovito okruženje parka Lenije, ovaj festival nudi bijeg od vrućine asfalta, ali i izvrstan izbor craft piva i odlične bendove. Tako je tu svima zagarantirana zabava tijekom par vrelih ljetnih dana. Iznimno zanimanje za craft pivo ponukalo je organizatora da festival održava i u dobrim i u lošim vremenima. Craft bar Valens sada je mjesto gdje se može uživati u ‘festivalu u malom’, i to baš svaki dan.

Walkow Centar kulture

Još jedno novo/staro mjesto koje među Vinkovčanima ima kultni status je Walkow Centar kulture. Nedavno je doživio promjenu vlasničke strukture, no i dalje ostaje mjesto gdje se održavaju svima dobro znani buvljaci, izložbe, edukacije, game nights, karaoke, slušaonice i svirke. Mia Zeko i Roberto Panić nedavno su odlučili ne dopustiti da izumre svima poznata vinkovačka prijestolnica kulture. Ponovim otvorenjem i preuređenjem kafića odlučili su nastaviti tradiciju dobre vibre i kvalitetne glazbe u Vinkovcima.

///Dođi u Vinkovce… Top 5 atrakcija grada na Bosutu

Vinkovci – grad stripa

Vinkovci su i grad Devete umjetnosti. Salon stripa zaživio je u ovom gradu 80-tih godina prošlog stoljeća. Sve počelo 1984. i trajalo do 1999. I dok je trajalo, bilo je lijepo, onda se malo razvodnilo pojavom drugih strip manifestacija. Jedan od organizatora i začetnika Salona stripa je vrlo cijenjeni i prepoznatljivi strip majstor Dubravko Mataković, koji za svoje stripove kaže da su baš kao i ljudi – bezobrazni. Mataković je u bogatoj karijeri crtao za Polet i Mladost, ali i Smib i Modru lastu. Uspješno je prenio strip na kazališne daske, izdao je nekoliko strip albuma – ali i glazbenih – kao frontmen živopisne Septice, jednog od rijetkih bendova koji još rokaju Vinkovcima. Tko nije čuo za njegove Dezmozgense i Overkloking, svakako bi trebao popuniti rupe u znanju. Usput može otkriti i Malog Ivicu, omiljeni lik mnogih Vinkovčana.

Vinkovačka je povijest bogata, a priča o malom gradu na neodlučnom Bosutu puno je, puno duža i šarolikija no što u ove redove stane. Tu su – često u sasvim nepovoljnim uvjetima – stasali mnogi, zadovoljni s malim stvarima, ali maštajući o velikima. Mnogi su te velike stvari i ostvarili, prenoseći glas o nekim sasvim posebnim Vinkovcima.

Naslovna fotografija: Pixabay, Autor: Davor Krajinović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.