“Eat Know Love Istria” otkriva dobro skrivane istarske tajne

Novo izdanje gourmet magazina „Eat Know Love Istria“ koji je proizašao iz suradnje turističke kompanije Maistra i turističkih zajednica Rovinja, Vrsara, Bala, Kanfanara i Svetvinčenata te Udruženja obrtnika Rovinj, nastavlja otkrivati brojne istarske zanimljivosti i dobro skrivane tajne, ispričane kroz običaje vezane uz bogatu tradiciju utkanu u ovaj kraj.

Iako je mnogi nazivaju skrivenim draguljem, Istra je već odavno prepoznata diljem svijeta upravo po svojim zamamnim prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini i vrhunskoj gourmet ponudi koja spaja moderno i tradicionalno na jedinstven način, pružajući iznimno iskustvo svima koji se tu nađu. Ova zelena oaza razigranih doživljaja, danas je, sasvim zasluženo, pri samom vrhu svjetskih gourmet lokacija, a istraživanja pokazuju da čak svaki treći gost Istru posjećuje zbog mirisa i okusa tradicionalne, autohtone kuhinje.

Posebno se bogatstvo krije u nematerijalnim običajima koji su se krojili kroz povijest te i danas žive kao dio šarmantne svakodnevice lokalnog stanovništva. Jedan od najboljih načina za otkrivanje te svakodnevice upravo je hrana.

Kulinarstvo Istre izvire iz mora, tisućljetne masline i baštine vinove loze, samoniklog bilja i ljekovitih trava, domaćih životinja i mnogo ribe, koja po staroj poslovici nakon mora treba zaplivati u maslinovom ulju i u vinu. Istarsko zlato, ekstra djevičansko maslinovo ulje, temelj je gotovo svakog jela ovoga kraja, simbol kvalitete i istinskog užitka za stolom, a posljednjih godina osvaja najprestižnije svjetske nagrade.

Magazin predstavlja i brojne tradicionalne recepte koji njeguju istarsku autohtonu kuhinju i slave prošlost i tradiciju istarskog kraja. Poznati istarski pršut i aromatični sirevi, organsko voće i povrće izniklo iz plodne istarske crljenice, svježe ulovljena riba iz čistog Jadrana, vina iz osunčanih vinograda s obronaka bajkovitih brežuljaka izvorni su elementi Istre koje proizvođači i ugostitelji slažu u šaren i prepoznatljiv eno-gourmet mozaik. Spoj je to proizvoda istarske zemlje i vrijednih ruku domaćina koji se desetljećima polako, ali nezaustavljivo uspinju ljestvicama uspješnosti.

„Eat Know Love Istria“ najavljuje i prati brojna atraktivna događanja koja svake godine privlače sve više posjetitelja u Istru, a okupljaju samo najbolje od najboljih sa svjetske i domaće gourmet scene. Za one znatiželjne, u magazinu se nalaze i priče i legende istarskog kraja, ali i mali rječnik istriotskog dijalekta kako bi se mogli u potpunost prepustiti ovom jedinstvenom doživljaju. Jer dok putujete Istrom, svaka cesta i skretanje odvest će vas u neku novu gourmet avanturu, vezanu za povijest i kulturu ovih krajeva.

Magazin je dostupan na linku, a može ga se pronaći i u turističkim zajednicama Rovinja, Vrsara, Bala, Kanfanara i Svetvinčenata.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.