Elafitski otoci – otočna oaza mira pokraj Dubrovnika

Hrvatska je poznata po svojim otocima, kako naseljenim tako i nenaseljenim. I dok se točan broj obično razlikuje po definicijama i domaćim sporovima, postoji preko tisuću njih i oni pokrivaju ogromno područje od oko 3.300 četvornih kilometara. Naravno, puno toga se može reći o ovim smaragdno zelenim rajevima koji naizgled plutaju na blještavom Jadranu.

Elafitski otoci je mali arhipelag koji se sastoji od nekoliko otoka sjeverozapadno od Dubrovnika. S površinom od oko 30 četvornih kilometara i malom populacijom od oko 850 stalnih stanovnika, otoci su velika atrakcija za one koji žele pobjeći od gužve u Dubrovniku i iskusiti Hrvatsku kao nekada. Svi su otoci prirodno bogati vegetacijom i gusto su prekriveni zimzelenim drvećem. Ponuda netaknutih plaža, prirodnih ljepota i mirne ribarske zajednice privlači mnoge posjetitelje, upravo iz obližnjeg Dubrovnika i okolnih područja.

Elafitski otoci – Wikipedia, demis.nl
Članak se nastavlja ispod oglasa

Naziv Elafiti potječe od starogrčke riječi “jelen” (Elaphos) za kojeg se priča kako je nekoć naseljavao otoke u velikom broju. Rimski autor Plinij stariji prvi je otoke nazvao “Elafitski otoci” (Jelenski otoci) u svom djelu “Naturalis Historia” koje je objavljeno još u 1. stoljeću. Do tri Elafitska otoka može se doći jeftinim, redovnim trajektnim linijama iz Dubrovnika. Ova tri otoka često se nazivaju “glavnim otocima” i naseljena su, a svaki od njih podržava skromnu, ali uvijek rastuću turističku industriju.

Počevši od “velike trojke” pogledajmo pobliže svaki od njih…

Šipan je najveći otok, s površinom od 15,8 četvornih kilometara i populacijom od oko 500 stanovnika. Ima dva naselja, Šipansku luku na zapadu i Suđurađ na istoku, a oba naselja opskrbljuju se redovnim linijama Jadrolinije iz Dubrovnika, udaljenim 17 kilometara. Šipan je od kopna odvojen Koločepskim kanalom. Dva vapnenačka grebena, od kojih je veći Velji Vrh (243 m) na sjeveroistoku, a donji na jugoistoku, okružuju dolomitsku depresiju u zemlji u kojoj su smokve, vinova loza, masline, bademi, naranče, razni agrumi i stabla rogača koji se uzgajaju dugi niz godina. Najpoznatiji je po širokoj lepezi vrsta palmi koje prirodno rastu na otoku. Šipan se prvi puta spominje 1371. godine, a dio Raguse postao je puno kasnije, 1426. Danas se do idiličnog Šipana može lako doći vodenim taksijem, trajektom ili kao stajalište na popularnom izletu iz Dubrovnika, poznatom kao krstarenje Tri otoka.

Lopud, poznat kao “otok u sredini” (Insula Media, ili Mezzo), drugi je najveći naseljeni otok, iako ima samo 4,63 četvorna kilometra, a nalazi se između Šipana i Koločepa (Kalamota). To je najrazvijeniji od svih Elafitskih otoka u smislu turizma i infrastrukture, diči se hotelom Lafodia (stari rimski naziv za Lopud), raznim kafićima i restoranima uz obalu. Lopud je bio mjesto na kojem su marinci i mornari iz HMS Saracena i HMS Weazel zarobili francuski garnizon, koji se sastojao od 6 pušaka i 59 ljudi još davne 1813 godine. Otok je zasigurno najpoznatiji po brojnim predromaničkim crkvama koje datiraju iz vremena hrvatskih kraljeva u 9. i 11. stoljeću, kao i velikoj, netaknutoj pješčanoj plaži (Sunj), koja je neobičan i dobrodošao dodatak inače robusnoj i stjenovitoj obali. Do Lopuda se lako može doći taksijem na vodi ili brodom iz Dubrovnika, uključujući prethodno spomenuto krstarenje Tri otoka, kao i iz bližih odredišta na kopnu poput Trsteno, Orašac i Zaton.

Koločep kojeg lokalno nazivaju Kalamota (talijanski Calamotta), najmanji je od glavnih otoka, s približno 2,44 četvorna kilometra kopna, najbliži je Dubrovniku, a nalazi se na samo jedan kilometar od najbliža točka na kopnu i pet kilometara od luke Dubrovnik u Gružu. U Republici Ragusa bio je važno brodogradilište, a dva člana posade broda Santa Maria Kristofora Kolumba bila su iz Koločepa. Koločep je jedan od najjužnijih trajno naseljenih dalmatinskih otoka sa oko 294 stanovnika. Kao i Šipan, na otoku postoje dva naselja, Gornje Čelo i Donje Čelo, koja su smještena u uvalama i povezana su kopnom vijugavim betonskim putem dužine tri kilometra. Danas je Koločep bez automobila i popularan je među turistima svih vrsta zbog svoje prirodne ljepote, fine dining-a, te prekrasnih uvala i kupališta. Kao i susjedni otok Lopud, Koločep se može pohvaliti sa sedam predromaničkih crkava koje potječu iz vremena hrvatskih kraljeva. Do Koločepa se može doći krstarenjem Tri otoka za otprilike 20 minuta, za oko 10 minuta vodenim taksijem ili 20 minuta redovnom plovidbom Jadrolinije, brodovima Postira i Premuda koji nekoliko puta tijekom dana povezuju Elafitske otoke s Dubrovnikom.

Ostali otoci koji često spadaju u skupinu Elafitskih otoka uključuju:

  • Crkvina – nenaseljeni otočić
  • Daksa – najbliži nenaseljeni otočić Dubrovniku, koji je nekad bio dom franjevačkog samostana sv. Sabine iz 13. stoljeća, nakon toga napušten u vrijeme Napoleonovih osvajanja početkom 19. stoljeća. Kasnije je otok postao zloglasan kao mjesto stravičnog masakra Daksa, u kojem su partizani u listopadu 1944. pogubili 48 istaknutih građana Dubrovnika. Nitko od onih koji su bili uključeni u masakr nikada nije izveden pred lice pravde.
  • Goleč – nenaseljeni otočić
  • Jakljan – rekreacijski centar
  • Kosmeč – nenaseljeni otočić
  • Mišnjak – nenaseljeni otočić
  • Olipa – ukrašena svjetionikom na svom najjužnijem dijelu, Olipa je najzapadniji Elafitski otok
  • Ruda – nenaseljeni otočić
  • Sveti Andrija – nenaseljeni stjenoviti otok sa statusom rezervata za ptice. Otok je prekriven vrlo bogatom prirodnom vegetacijom i posjeduje svjetionik koji je austrougarska vlada izgradila 1873. godine.
  • Tajan – nenaseljeni otočić

Kako se sezona u Dubrovniku bliži kraju (iako trenutne vremenske prilike u cijeloj Europi ne ostavljaju takav dojam), vrijeme je da isplanirate svoj put. Uz toliko toga što treba učiniti i vidjeti u Dubrovniku, razumljivo je kako se mjesta poput Elafitskih otoka mogu previdjeti, ali s obzirom kako Stari grad privlači sve više ljudi, možda je vrijeme da počnete razmišljati o svom opuštajućem bijegu na otok.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Izvor i foto: Total Croatia Sailing

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.